3:4p
(2:2, 1:0, 0:1 - 0:1)

Dva body ze Slavie! Dramatickou bitvu rozhodl v prodloužení Harkabus

01.02.2021 / Michal Toman

První únorový den nabídl v Edenu tradiční souboj, ve kterém nebyla nouze o branky. Jenom v první třetině padly čtyři, přičemž srovnání na 2:2 zařídil sedm sekund před koncem třetiny Jiránek. Do opětovného vedení poslal sešívané Kružík a Jihlavě trvalo osm minut, než z úniku v oslabení srovnal Illéš. Dukla měla v závěru hodně namále, neboť se dostala do oslabení 3 na 5, které ale přečkala. To platilo i o tutovce Kružíka, která zůstala v nastavení nevyužita. A tak v čase 62:29 poslal puk do branky Tomáš Harkabus, čímž dal Dukle dva body - 4:3 po prodloužení!
01.02.2021 17:00, Chance Liga - 30. kolo

HC Slavia Praha

Málek – Barák, Sedlák, Veber, Buchta, Krejčí, Novák, Jeřábek – Vlček, Vampola, Šmerha – Ondráček, Poletín, Kružík – Kafka, Pšenička, Všetečka – Tomica, Šteiner, Doležal
3

HC Dukla Jihlava

J. Brož – Dundáček, Kolář, Černý, Strejček, Bilčík, Eliáš, Dvořák – Čachotský, Skořepa, Havránek – Jiránek, Fronk, Illéš – Harkabus, Zadražil, Pekr – V. Brož, Lichanec, Juda
4
Branky a nahrávky: 8. Šmerha (Vampola, Jeřábek), 15. Vampola (Šmerha, Vlček), 36. Kružík (Poletín, Kafka) – 5. Pekr (Harkabus, Dundáček), 20. Jiránek (Eliáš, Illéš), 44. Illéš, 63. Harkabus (Fronk). Rozhodčí: Wagner, Zavřel – Horažďovský, Maštalíř. Vyloučení: 5:5. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 0. Střely na branku: 37:35 (12:13, 18:11, 4:10, 3:1). Zblokované střely: 22:14. Vhazování: 43:36. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 3:4.

Průběh utkání

Sešívaní zaznamenali velkou ztrátu ještě před začátkem utkání. Brankář Martin Michajlov se zranil při rozbruslení, a tak se do slávistické svatyně musel postavit náhradní gólman Roman Málek.

Úvod zápasu před prázdnými tribunami se lépe povedl hostům. Ti se po čtyřech minutách dostali po šťastném odrazu kotouče do přečíslení dvou proti jednomu. Harkabus si zkušeně položil obránce a přesně našel před bránou Matěje Pekra, jenž zamířil nad Málkovu lapačku.

Slávisté ale s odpovědí nečekali dlouho. Na modré čáře napřáhl ke střele z první Tomáš Šmerha a jeho pokus skončil po teči obránců za zády bezmocného gólmana Brože.

Vyrovnání domácím psychicky pomohlo. Ve druhé polovině první třetiny Jihlavu zatlačili kolem jejího brankoviště a útočné snažení přineslo ovoce. Šmerha našel mezi kruhy volného Petra Vampolu. Ten si kotouč zpracoval a pohotovou ranou zápěstím zakončil nad ruku hostujícího brankáře.

Vedení však borcům v červenobílém nevydrželo. Pouhých sedm sekund před první sirénou se dostali Jihlavští do rychlého útoku, na jehož konci obdržel Tomáš Jiránek pěknou přihrávku na mezikruží a zasunul kotouč do brány mezi Málkovými betony.

Krátce před polovinou základní hrací doby se mohla dostat do vedení Dukla. Pekr se ocitl sám před Málkem. Domácí brankář ovšem vytáhl famózní zákrok a lapil pokus jihlavského střelce.

Vedení si tedy vzala Slavia. Čtyři minuty před přestávkou se kotouč neposedně motal ve skrumáži před Janem Brožem a když už to vypadalo, že domácí nedokáží skórovat, přeloboval gólmana hostů Daniel Kružík.

Chvíli po návratu z kabin bylo však v Edenu opět srovnáno. Vampola v přesilovce nepřesně nahrál Novákovi na modré čáře a nabídl samostatný únik Jakubu Illéšovi. Hostující útočník naznačil střelu a poté mazácky zakončil mezi gólmanovy betony.

V další velké šanci se ocitl Pekr, který také mířil mezi nohy Romana Málka. Jeho pokus si ovšem brankář Slavie pohlídal a podržel svůj tým.

Pražané se ve třetí třetině potýkali s nedisciplinovaností a museli se dvakrát bránit v oslabení. Obě kritické situace ovšem ustáli a byli to oni, kdo se dostal do vedení v přesilové hře. V poslední minutě dostali slávisté výhodu dvojnásobné přesilové hry, kterou ale nevyužili a duel dospěl do prodloužení.

Nastavený čas začal pokračující početní výhodou domácích. Ta však zůstala nevyužita. Zápas mohl ukončit Kružík, jenže jeho ránu do prázdné brány zblokoval obránce, a tak se výhry dočkala Dukla. Tomáš Harkabus zakončil přečíslení a rozhodl o tom, že si Jihlava odvedla z Edenu dva body.

Ohlasy trenérů

Pavel Kolařík (HC Slavia Praha): „Myslím, že jsme vstoupili do zápasu se zbytečným respektem. Soupeř je samozřejmě silný, ale respekt byl přílišný. Začátek nebyl z naší strany dobrý. Po obdrženém gólu jsme se ale paradoxně dostali do zápasu. Začali jsme hrát to, co jsme chtěli. Vytvořili jsme si tlak a šance, ale bohužel nemáme takovou koncovku, jakou bychom si představovali. Třetí třetina od nás zase nebyla dobrá, upadli jsme do letargie a nebylo to ono. V závěru jsme měli přesilovku, ale neproměnili jsme ji. I na začátku prodloužení jsme měli šanci, nedali jsme. Po zásluze jsme byli potrestaní. Měli bychom takové situace proměňovat, ale to se bohužel nepovedlo.“

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): „Věděli jsme, že nás nečeká nic jednoduchého. Slavia se pod novým trenérem zvedá a její hřiště je oproti našemu krapet užší. Bylo to znát, každý metr ledu nám chyběl. Slavia odehrála velice dobrý zápas, hrála jednoduše, dobře protečovávala puky k nám do pásma. Dělali nám velké problémy nepříjemným napadáním. Ve druhé třetině jsme chvíli nevěděli, kde nám hlava stojí, ale potom se ukázala síla týmu. Poté, co jsme ztratili bod s Kladnem po špatné třetí třetině, jsme naopak teď ve třetí třetině zabrali a vyrovnali jsme. Jsem rád, že jsme zvládli v závěru dvě oslabení a vyhráli.“

Fotogalerie utkání

Fotogalerie