5:4p
(3:0, 0:3, 1:1 - 1:0)

Dukla ve Frýdku-Místku v závěru vytěžila bod, pak padla v prodloužení

19.02.2022 / Robert Schedling

Úvodní třetina rozhodně měla do ideálu daleko. Jihlavští hokejisté brzy inkasovali a poté dostali od Frýdku-Místku další dvě branky. Ve druhé části se ale karta obrátila. Mezi dva góly Jakuba Illéše se vešel i zásah Tomáše Havránka a rázem bylo srovnáno. Ve třetí části Dukla doplatila na častá vyloučení a inkasovala, ale v závěru při hře bez gólmana srovnal Tomáš Harkabus. V prodloužení byl šťastnější domácí tým a vyhrál 5:4.
19.02.2022 17:00, Chance Liga - 47. kolo

HC Frýdek-Místek

Baroš - Krenželok, Teper, Zbořil, Ogurcov, Ciura, Matyáš, Korím – Šedivý (A), Bartoš, Šlahař – Lyszczarczyk, Komorski, Kurovský – Christov (C), Peterek, Martynek (A) – Hrubec, Klimša, Blaško
5

HC Dukla Jihlava

Zhukov – Bilčík, Mareš, Kowalczyk, Rutar, Kachyňa, Zeleňák, Eliáš – Čachotský (C), Skořepa, Čermák – Harkabus, Zadražil, Helt – Cachnín, Juda, Illéš – Havránek, Menšík, Seman
4
Branky a nahrávky: 4. Krenželok (Bartoš, Šedivý), 7. Šedivý, 14. Kurovský (Zbořil, Lyszczarczyk), 55. Lyszczarczyk (Teper, Komorski), 64. Kurovský (Šedivý) – 23. Illéš (Cachnín), 24. Havránek (Menšík, Eliáš), 39. Illéš (Kowalczyk), 59. Harkabus (Čachotský, Zadražil) Rozhodčí: Skopal, Koziol – Měkýš, Vašíček. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 877. Střely na branku: 30:36. Průběh utkání: 3:0, 3:3, 4:3, 4:4, 5:4.

Průběh utkání

Rysi do střetnutí s jihlavskou Duklou vyjeli v totožné sestavě, ve které v týdnu zdolali Sokolov 5:1. I tentokráte domácím vyšel úvod střetnutí, když v čase 03:21 dostal obránce Daniel Krenželok puk na modrou, aby si jej trochu poposunul a následnou ranou vymetl pravý růžek jihlavské branky - 1:0. O tři minut později bylo v hale Polárka ještě veseleji. Rysi u levého mantinelu výborně napadali jihlavskou defenzívu, puk se odrazil ke zcela volnému Ondreji Šedivému, který si jej pustil mimo dosah gólmana Zhukova a střelou do prázdné branky upravil na 2:0. Skvělou produktivitu úvodní dvacetiminutovky korunovali domácí na konci 14. minuty. To Zbořil parádně našel před branku sjíždějícího Daniela Kurovského, kterému už jen stačilo na led správně přiložit svou hůl - 3:0.

Jihlavští šli do druhé části zápasu s tříbrankovým mankem, a to přesto, že jejich hráči byli v první třetině aktivnější. Hokejisté z Vysočiny se však v úvodu druhé periody dokázali dvěma rychlými kontry vrátit do zápasu. V čase 22:43 stáli sice proti hostujícímu Jakubu Illéšovi tři bránicí hráči, forvard Jihlavy se však dokázal prosmýknout až před brankáře Baroše a pohotovou ranou nad lapačku snížil na 3:1. Z dalšího průběhu hry uběhlo pouhých pětadvacet vteřin a už to bylo rozdílem jen jediné branky. Střela Tomáše Havránka se odrazila od zadního manitelnu zpátky před naší branku, puk se po několika odrazech dostal znovu k nejproduktivnějšímu hráči soupeře, který jej dokázal dopravit za Barošova záda - 3:2. To byla pro rysy docela velká sprcha, takže nebylo divu, že si kouč Mojmír Trličík vyžádal oddechový čas. V závěru druhé třetiny hosté měli přesilovou hru, kterou Jihlavští zužitkovali po čtyřiatřiceti vteřinách. To z mezikruží napřáhl Jakub Illéš a gólman Baroš na jeho přesnou ránu pod víko neměl šanci - 3:3.

V Polárce se tedy začínalo odznova. Blíže čtvrté brance byli domácí, kdy měli dvě přesilové hry. Ač rysi na branku pálili seč mohli, kýžené trefy se diváci v hale nedočkali. Na konci 50. minuty se dostal do úniku Peterek, jeho forhendový pokus zlikvidoval gólman Zhukov společně s vracejícím se Rutarem. Šest a půl minuty před vypršením základní hrací doby se hosté znovu provinili proti pravidlům a rysům se tak naskytla velká příležitost vrátit si vedení nazpátek. A tak se i stalo. V čase 54:05 brankář Zhukov přes hradbu těl před sebou moc neviděl, čehož dokázal využít zakončující Alan Łyszczarczyk - 4:3. Vedení však domácí udržet nakonec nedokázali. Hosté totiž v samém závěru třetí třetiny zkusil hru bez brankáře a Tomáš Harkabus trefil přesně levý kout branky - 4:4.

Prodloužení domácí zahájili v početní výhodě, když se vyloučení hostujícího Menšíka přeneslo ze závěru základní hrací doby. Dukla ale oslabení přečkala bez úhony. Rozhodnutí přišlo až v čase 63:32, kdy Daniel Kurovský využil nedůrazu hostujícího zadáka Mareše a pod ležícím Zhukovem přeci jen procedil puk za brankovou čáru - 5:4.

Ohlasy trenérů

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Herně jsme tu první třetinu neodehráli špatně, ale prostě jsme ji prohráli tři nula. Udělali jsme tam nějaké chyby, myslím si, že soupeř to vedení dostal úplně zadarmo. Ve druhé třetině jsme si dokázali, že ani za takhle nepříznivého stavu to nevzdáváme. Začali jsme se více tlačit dopředu, vstřelili nějaké góly, ale bohužel, i když jsme to stáhli na 3:3, tak jsme nedokázali to vedení alespoň jednou překlopit na naší stranu. Domácí se zase dostali do vedení, my pak naštěstí dokázali ještě před koncem základní hrací doby vyrovnat. V power play pak Rysi rozhodli. Co mě však mrzí, tak že si říkáme, že prostě Frýdek má skvělé přesilovky a my jdeme do třetí třetiny za stavu 3:3 a uděláme za tu třetinu čtyři fauly. Z toho tři byly úplně zbytečné. Jestli chceme v takovýchto koncovkách zápasů vítězit, tak nemůžeme takto hrát. To nás v závěru stálo ten bod.

Jozef Daňo (HC Frýdek-Místek): Hráli jsme proti hodně těžkému soupeři, i proto bylo fajn, že nám vyšel začátek zápasu. Přesvědčili jsme se ale pak, že takovýto soupeř to nevzdává. Ve druhé třetině se Jihlavě podařilo vyrovnat na tři tři. Šlo poznat, že v hlavách hráčů už bylo takové uspokojení, že se nám nemůže nic stát. Soupeř však hrál nadále hokej, který potřeboval. S lehkostí se k nám dostával, vyrovnal zaslouženě. Do třetí třetiny jsme si řekli, že musíme hrát zodpovědněji a každý si musí plnit to, co by měl. Klobouk dolů před hráči, že se s tím vypořádali. Podařilo se nám ještě odskočit na 4:3, škoda, že jsme při power play soupeře inkasovali vyrovnávací branku. Naštěstí jsme urvali v prodloužení dva body.