6:2
(4:1, 0:0, 2:1)

První třetina rozhodla. Boleslav byla pro Duklu velké sousto

18.09.2021 / Vojtěch Drbohlav

V sobotu odpoledne rozehráli svůj part junioři Mladé Boleslavi a Dukly Jihlava. Vše podstatné se odehrálo v první třetině, kdy domácí vstřelili čtyři branky, jihlavští mladíci zásluhou Patrika Čermáka jen jednu. Nezměněný stav zůstal i po druhé části. Tři góly pak nabídla poslední dvacetiminutovka. Hosté se však prosadili pouze jednou, a tak se do Jihlavy po porážce 2:6 vrací s prázdnou.
18.09.2021 16:00, DHL Extraliga juniorů - 4. kolo

BK Mladá Boleslav

Stuchlík – T. Moravec, Němec, Vacík (A), Křepelka, Hrouda, Rajgl, Jasečko – Simon, Závora (C), Polák, Snášel, Brouček, Broš, Hruška, Hašlar, Šíma, Plíšek
6

HC Dukla Jihlava

Maláč – Kerber, Sapík (C), Zeman, Vovsík, Matějíček, Šabatka – Báťa, Melenovský, Jungwirth, Menšík (A), Pavelec, Rauš, Čermák, Straka, Bulík, Nevšímal, Doležal
2
Branky a nahrávky: 2. Brouček (Křepelka), 3. Závora (Brouček, Vacík), 14. Snášel (Šíma), 17. Hašlar (Vacík, Závora), 42. Brouček, 49. Šíma (Závora) – 6. Čermák (Báťa), 44. Menšík (Rauš). Rozhodčí: Lacina – Hynek, Ganger. Vyloučení: 5:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 80. Střely na branku: 40:34. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 5:1, 5:2, 6:2.

Průběh utkání

Start zápasu vyšel mnohem lépe domácím. Mladá Boleslav vedla v čase 2:16 už o dvě branky. Nejprve poslal Středočechy do vedení Dominik Brouček, který se prosadil střelou z levého kruhu. Jen několik málo sekund později lovil Filip Maláč z brány další puk. Stalo se tak po střele Jana Závory z pravého kruhu. Krátce na to byli Bruslaři v situaci dva na jednoho, Vojtěch Polák však nezakončil ideálně. Ve 4. minutě byl v samostatném úniku Adam Rauš, finální klička mu však nevyšla. V šesté minutě se ale Jihlava radovala ze snížení a své první branky. Postaral se o to Patrik Čermák, po jehož gólu svítilo na tabuli skóre 2:1.

Tým z metropole Vysočiny měl možnost srovnat na 2:2, ale příležitost promarnil. Jonáš Jungwirth totiž ve 14. minutě ujížděl sám na boleslavského brankáře, ale byl nedovoleně faulován Petrem Šímou. Hlavní rozhodčí Petr Lacina tak nařídil trestné střílení. S tím však jihlavský útočník nenaložil ideálně a trefil se do betonu mladoboleslavského gólmana. V dalších minutách první třetiny Bruslařský klub navýšil své vedení. Nejprve na 3:1 zvýšil pouhých 20 sekund po neproměněném trestném střílení Martin Snášel, následně se dobře mířenou střelou z levého kruhu prosadil Jan Hašlar. Po první třetině tak vedli Boleslavští nad Jihlavou vysoko 4:1.

V úvodu druhé třetiny měli více ze hry domácí, kteří drželi soupeře pod tlakem v jeho obranném pásmu a měli několik výrazných šancí. Ani jednou se jim však nepodařilo přidat další gól, hosté mohli děkovat brankáři Filipu Maláčovi, který chytil několik nepříjemných střel.

V polovině zápasu měli Jihlavští obrovskou šanci. Dostal se do ní Štěpán Šabatka, po jehož střele z kruhů už to vypadalo, že kotouč směřuje do levého horního rohu. Jenže ten se smolně pro Duklu od břevna odrazil a vrátil se zpět na herní plochu. V dalším průběhu druhého dějství mohli diváci pozorovat například šanci Šimona Báti, který chtěl zakončit u levé tyče, jenže bránící protihráči mu to neumožnili. Nic dalšího výrazného se ale už nestalo. A tak hokejisté odešli po bezbrankové druhé třetině do kabin opět za stavu 4:1 pro středočeský mančaft.

Ve 42. minutě boleslavští junioři své vedení navýšili na 5:1. Po zakázaném uvolnění Jihlavy udrželi soupeře pod tlakem v jeho obranném pásmu a z mezikruží se za Maláčova záda trefil Dominik Brouček. Ve 44. minutě Jihlava kontrovala a snížila na 5:2, když se střelou z pravého kruhu prosadil Matouš Menšík.

Ve 49. minutě způsobil jásot diváků Petr Šíma, kterému se povedlo vstřelit hezký gól. S pukem si najel mezi kruhy, odkud střelou do šibenice nedal jihlavskému brankáři šanci. Kdo čekal klidný závěr zápasu, ten se mýlil. Za jasného skóre padlo několik trestů za fauly, navíc diváci měli možnost vidět také bitku mezi Petrem Šímou a Michalem Kerberem, kteří se do sebe pustili přímo během hry. Šíma poslal poměrně rychle protihráče k zemi, ten si to však nenechal líbit a když vstal, několika pěstmi to Šímovi oplatil. Dukla hrála v závěru dvojnásobnou přesilovku, během které se snažila alespoň snížit, to se jí ale už nepodařilo, a tak z Mladé Boleslavi odjela s vysokou porážkou 2:6.

Ohlasy trenérů

Ladislav Kolner (BK Mladá Boleslav): Do zápasu jsme vstoupili tak, jak jsme chtěli. Vedli jsme 2:0. Pak jsme tam udělali individuální chybu a zkorigovalo se to, ale myslím si, že jsme celý zápas kontrolovali. Malinko jsme se někdy nechali unést do takového hurá hokeje, který my rozhodně hrát nechceme. Ale chválím kluky za bojovný výkon, byla na nich vidět chuť podpořená výborným výkonem gólmana. Jsme rádi za tři body. A jak jsem říkal už včera, připravujeme se už na další zápasy proti Budějovicím a Salzburgu.

Michal Broš (HC Dukla Jihlava): Zaspali jsme začátek. Napadaly nám tam dva rychlé góly. Ve chvíli, kdy jsme se do toho zápasu mohli vrátit a vyrovnat, jsme neproměnili dvě velké šance. Dali jsme tyčku a neproměnili penaltu. Pak jsme dostali další dva góly po dalších individuálních chybách nějaké osobní disciplíny. To skóre 4:1 po první třetině vytvořilo obraz celého zápasu. Druhá třetina byla plus minus vyrovnaná a ve třetí už to nebylo úplně o hokeji, byla tam nějaká poměřování a ukazování ega. My jsme potřebovali poslední třetinu z pohledu sebevědomí a zvýšení slabého důrazu v předbrankového prostoru... Soustředili jsme se na to, že máme obecně slabý důraz v předbrankovém prostoru. Chtěli jsme to skóre ještě nějak zkorigovat, ale Bolka nás už do ničeho nepustila.