2:4
(0:0, 2:0, 0:4)

Juniorům se náramně povedla poslední třetina a z Hradce tak vezou všechny body

02.10.2021 / Jan Brůna

V sobotu 2. října 15 minut po poledni začal duel hradeckých a jihlavských juniorů. Na první branku se čekalo skoro až do poloviny utkání. V rozmezí minuty a půl se domácí prosadili dvakrát. Jihlavští mladíci se gólově dostali do hry v poslední třetině a v ní se prosadili čtyřikrát, z toho dvakrát Josef Vyvial. Dukla si Hradce Králové odvezla po vítězství 4:2 všechny tři body.
02.10.2021 12:15, DHL Extraliga juniorů - 9. kolo

Mountfield HK

Tichý –⁠ Červenka, Boukal, Pinkas, Havlíček, Perička –⁠ Šimek, Kašpar (C), Matěj Beneš, Jirků, Novotný, Idžan, Janda, Šedivý (A), Pilný, Michal Beneš
2

HC Dukla Jihlava

Krejčí –⁠ Kerber, Sapík (A), Zeman, Vovsík, Matějíček, Šabatka –⁠ Bačkovský, Zdarsa, Vyvial (C), Jungwirth, Menšík, Rauš, Čermák, Straka, Bulík, Nevšímal, Doležal
4
Branky a nahrávky: 8. Janda (Kašpar, Pinkas), 29. Novotný (Idžan, Šedivý) – 41. Vyvial (Čermák), 43. Sapík (Straka), 50. Čermák (TS), 59. Vyvial (Kerber, Straka). Rozhodčí: Glanc –⁠ Hájková, Brož. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 75. Střely na branku: 23:32. Průběh utkání: 2:0, 2:4.

Průběh utkání

Do sobotního zápasu vkročil lépe Hradec, který měl v úvodu navrch. Jeho postup však brzdilo časté kouskování hry, zejména v podobě zakázaných uvolnění a ofsajdů. Jihlavští se nicméně po chvíli osmělili a několikrát zahrozili rychlými úniky. Ale také faulovali, a v polovině první části proto dostali domácí k dispozici přesilovku, v níž měli šanci Matějové Pinkas i Beneš.

Hra v početní výhodě ovšem zůstala nevyužita a Dukla mohla trestat, když se k odraženému puku před bránou dostal Adam Rauš a jen těsně minul. Zpoza obránce pálil dobře také Patrik Čermák, jenže přesně do náruče připraveného Jakuba Tichého. Závěr periody poznamenaly ještě četné icingy a vyjma přesilovky hostí se nic dalšího neudálo.

Prostřední dějství otevřela přesilová hra Jihlavy z důvodu špatného střídání Mountfieldu. Byl to však právě domácí celek, jenž mohl jít do vedení po střele Michala Beneše, která skončila těsně vedle rohu klece. Východočeši poté převzali iniciativu a vícekrát zaměstnali Filipa Krejčího. Ten sice všechny pokusy od modré čáry pochytal, překonal ho ale Martin Janda, který v přesilovce tečoval do kasy cílenou nahrávku Jaroslava Kašpara – 1:0.

Na druhé straně mohla srovnat dvojice Matouš Menšík a Jonáš Jungwirth, druhý jmenovaný ale netrefil odkrytou klec. A to po chvíli ztrestal Matěj Novotný, když si stáhl ze vzduchu tečovaný kotouč a zblízka rychle zakončil – 2:0. Mladí Lvi dostali ještě možnost hry v početní výhodě, ta se již ovšem neujala, stejně jako závěrečný tlak domácích.

Poslední třetina patřila už od úvodu hostům. Hned ve 41. minutě se dostal do samostatného úniku Josef Vyvial, naznačil a zasunul do protipohybu Tichého – 2:1. Hokejisté z Vysočiny byli po vstřeleném gólu motivováni a zkraje 43. minuty se prosadili znovu. Konkrétně Matyáš Sapík, jehož rána od modré čáry zapadla až do klece – 2:2. Trenér Jiří Janoušek viděl, že jeho svěřenci nejsou ve své kůži, a proto raději využil možnosti oddechového času.

Rázem bylo pro Lvy ještě hůře, když se podruhé v duelu nechali vyloučit za vyhození puku mimo hrací plochu. Oslabení domácí sice přežili, poté jim však unikl Jan Nevšímal a při své akci byl faulován. A jelikož jel sám na bránu, následovalo trestné střílení. Toho se ujal Patrik Čermák, který nic nevymýšlel a propálil Tichého – 2:3. Dukla byla výrazně lepší a Hradec se ještě v závěru pokusil zahrozit šesti hráči v poli, prázdnou svatyni si ovšem našel Josef Vyvial a svým druhým gólem podtrhl obrat hostí na 4:2.

Ohlasy trenérů

Jiří Janoušek ml. (Mountfield HK): Myslím si, že první třetina byla z obou stran opatrná. Bylo to takové oťukávání, nebylo moc šancí ani na jedné straně. Druhou třetinu jsme zvládli velmi dobře. Začali jsme být silní na puku v útočné třetině a dokázali jsme z toho vytěžit dvě branky. Třetí třetina se těžko hodnotí, protože v ní jsme totálně selhali. Mrzí nás, že jsme dostali branky přesně ze situací, na které jsme si upozorňovali.

Michal Broš (HC Dukla Jihlava): Přijeli jsme sem s tím, že jsme chtěli chytit začátek, protože se nám to ve většině zápasů nedařilo. Je to náš největší problém; jdeme do utkání a po třech minutách prohráváme o dva góly. Podařilo se nám udržet stav 0:0 po první třetině, ale soupeř byl lepší. Byli jsme všude o krok pozadu, Hradec měl lehčí nohy, hrál více hokejově. To samé platilo i ve druhé třetině. Dokázali to zúročit dvěma góly, ale říkal jsem si, že to byly naše nejhorší dvě třetiny. Celá hra působila rozsypaně, neměla hlavu ani patu. Apelovali jsme na kluky, ať zůstávají v klidu. Nakonec nám výborně vyšel vstup do třetí třetiny. Musím před hráči smeknout, jak dokázali obrátit nepříznivý výsledek.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie