5:3
(1:0, 2:3, 2:0)

Hektický zápas! Dukla proti Motoru doma zvládla a bere všechny tři body

29.10.2021 / Milan Horák

Za stavu 2:0 to vypadalo pro domácí výborně. Motor následně během 23 vteřin vyrovnal a po další chvilce i odskočil. Dukla zvrátila výsledek 2:3 na 5:3 a bere z velice vyrovnaného klání tři body. O vítěznou trefu na 4:3 z 54. minuty se postaral Adam Rauš.
29.10.2021 18:00, DHL Extraliga juniorů - 14. kolo

HC Dukla Jihlava

Maláč – Matějíček, Šabatka, Sapík, Melenovský, Číhal, Kerber, Vovsík – Jungwirth, Menšík, Rauš – Čermák, Zdarsa, Vyvial – Nevšímal, Bulík, Báťa – Bačkovský
5

Banes Motor České Budějovice

Maleček – Remta, Willmann, Placek, Fousek, Pavlát, Kumpfmüller – Janoch, Masopust, Remeš – Kašpar, Petrásek, Pouzar – Putz, Schwartz, Anderle – Sochor
3
Branky a nahrávky: 15. Číhal, 25. Jungwirth (Menšík, Melenovský), 37. Matějíček (Nevšímal, Čermák), 54. Rauš (Matějíček, Maláč), 58. Vyvial (Šabatka, Čermák) – 30. Kašpar (Pouzar, Petrásek), 31. Schwartz (Putz, Maleček), 35. Petrásek (Pouzar). Rozhodčí: Mejzlík – Polák, Kotlík. Vyloučení: 6:5, navíc Putz 5 min. + do konce utkání bodnutí koncem hole. Využití: 3:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 125. Střely na branku: 37:30. Průběh utkání: 2:0, 2:3, 5:3.

Průběh utkání

První třetina začala v obrovském tempu, což vypovídalo o vyrovnanosti obou mužstev. K větší šanci se dostal v osmé minutě Báťa, který prověřil Malečka z levého kruhu. Maleček zareagoval na poslední chvíli, ale povedlo se mu vytěsnit puk ramenem mimo prostor tří tyčí. Následně měl šanci na druhé straně Kašpar, a Maláč měl plné ruce práce s jeho pokusem. Střela se mu schovala za obránce, tudíž musel zasahovat ve vzduchu hokejkou. Obrovskou šanci měl ve 12. minutě Rauš, který dostal dvakrát nabito na mezikruží z levé strany, ale ani jednou se mu nepovedlo dostat puk za záda Malečka. V 15. minutě se již mohli domácí radovat. Lukáš Číhal to vzal ve vlastním pásmu na sebe, projel až na vrcholek pravého kruhu a střelou po ledě prostřelil Malečka. Následně dostala Dukla Motor pod obrovský tlak, který vyústil i v první vyloučení Českých Budějovic na konci třetiny.

Dukla začínala druhou třetinu v početní výhodě, která jim ale k žádné větší šanci nepomohla. Ve 27. minutě dostal Vovsík dvě minuty za krosček a dvě minuty za nesportovní chování. Čtyřminutová přesilovka Motor velmi nakopla. Ve druhé polovině přesilové hry se ke kotouči na pravém kruhu dostal David Kašpar a střelou pod víko snížil na 2:1. Od vstřelení gólu uplynulo pouze 23 vteřin a opět slavili hosté. V předbrakovém prostoru se dostal jako první ke kotouči František Schwartz a rázem bylo srovnáno. Jihlavu dva rychle inkasované góly velmi zaskočily. Když se hra na ledě trochu uklidnila, opět udeřili hosté. Ve 35. minutě se podařilo Pouzarovi vyhrát buly přesně na Filipa Petráska, který se pár rychlými kroky dostal na levý kruh a střelou do levé šibenice poslal Motor do vedení 2:3. Motor daroval Jihlavě ve 36. minutě přesilovku, která byla pro ni klíčová. Martin Matějíček si v ní dokázal najít prostor na modré čáře a střelou k pravé tyči dokázal srovnat na 3:3.

Do třetí třetiny nastoupily oba celky oproti předešlým třetinám v nižším tempu, neboť ani jeden nechtěl přijít o výsledek. Ve 46. minutě se nechal vyloučit Čermák za hákování a Motor se mohl soustředit na hru dopředu při početní výhodě. Tato přesilová hra ale na výsledku nic nezměnila. V 54. minutě se z nenápadné akce vyklubala nakonec gólová příležitost. České Budějovice špatně vystřídaly a ve vteřině byla Dukla na koni. Rychlou přihrávku do jízdy od Matějíčka dostal na pravou stranu Adam Rauš a střelou na zadní tyč vrátil Dukle vedení - 4:3. Hřebíček do rakve zasadil vlastnímu týmu v 58. minutě Putz, který se nechal vyloučit na pět minut + do konce utkání za bodnutí špičkou hole a bylo hotovo. Rázem na to se po vyhraném buly dostal do šance Vyvial a s klidem proměnil a pojistil Dukle výhru 5:3 nad Českými Budějovicemi.

Ohlasy trenérů

Michal Broš (HC Dukla Jihlava): Těžký zápas, věděli jsme, že je důležitý, ale na druhou stranu, pro nás jsou důležité všechny. V téhle fázi je ta soutěž velmi vyrovnaná, pár týmu odskočilo nahoře, pár týmu odskočilo dole, ale o jeden dva vyhrané zápasy. Takže nikdo nepustí nic zadarmo. Tento dnešní souboj byl zásadní z nějakého psychického hlediska, kdy my jsme doma zatím odehráli pouze čtyři utkání a spíše tak projíždíme tou republikou a občas se nám někde něco povede uhrát. Měli jsme cíl, chtěli jsme využít domácí prostředí, zvlášť s týmy, které jsou prozatím za námi a nechceme, aby byly před námi a chceme se pohybovat na výhodných pozicích.

Myslím si, že jsme to do poloviny druhé třetiny měli pod kontrolou, drželi jsme se našeho plánu, i když z hlediska výsledku to bylo stále pouze 2:0. Následně jedno zbytečné vyloučení, osobní nedisciplinovanost, u kterého jsme první půlku uhráli výborně, ve druhé jsme dostali, rázem na to nešťastný gól zpoza branky a začalo se to na nás valit. My jsme, upřímně, měli štěstí, že jsme nedostali další dva tři góly, protože Budějovice ty šance měli a definitivně se to mohlo zlomit v jejich prospěch. V tu chvíli nás gólman podržel, vyrovnali jsme, což bylo zásadní na vývoj utkání. Do třetí třetiny jsme nastoupili s větší vůlí a odhodláním a opět jsme to již poněkolikáté zvrátili a chci za to klukům velice poděkovat!

Josef Turek (Motor České Budějovice): Byl to velice vyrovnaný zápas. Super bylo, že jsme dokázali alespoň na chvíli otočit výsledek, bohužel ne až do konce zápasu. Vždy, když jsme se dostali na koně, tak jsme udělali nějaký hloupý faul a to nás celkově stálo body. Byly tam také individuální chyby, hlavně u čtvrtého rozhodujícího gólu. Tam jsme špatně vystřídali, takže chyba střídajících hráčů, plus si myslím, že tu střelu mohl mít gólman.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie