4:2
(2:1, 1:0, 1:1)

Jihlavští junioři vyhráli počtvrté za sebou, tentokrát doma zdolali Chomutov

20.11.2021 / Tomáš Lysý

Junioři Dukly pokračují v sérii vítězství a po Třinci, Kladnu a Litvínovu zdolali i předposlední Chomutov. Ten sice Jihlavu kousal, když se v první třetině ujal vedení, ale Dukla rychle otočila stav trefami kapitána Josefa Vyviala a Matyáše Sapíka v přesilovce. Ve druhé části se prosadil i Jonáš Jungwirth. Chomutov se sice zkraje třetí části postaral snížením o zápletku, ale tu rychle odmítl Matouš Menšík, který nechytatelně zavěsil - 4:2 pro Jihlavu, které v tabulce patří dělené šesté místo s 35 body (stejně má i Třinec). Duklu navíc nyní čeká ještě šest domácích zápasů v řadě!
20.11.2021 12:00, DHL Extraliga juniorů - 19. kolo

HC Dukla Jihlava

Maláč – Šabatka, Chvátal, Vovsík, Sapík, Kerber, Matějíček, Číhal – Vyvial, Doležal, Čermák – Jungwirth, Menšík, Rauš – Pavelec, Zdarsa, Peš – Melenovský
4

Piráti Chomutov

Suk – Petrásek, Cestr, Janda, Pöschl, Matějka – Šilar, Svoboda, Černý – Vyroubal, Vostiňák, Cháb – Beníšek, Krasanovský, Šugár
2
Branky a nahrávky: 12. Vyvial (Melenovský), 15. Sapík (Zdarsa, Jungirth), 30. Jungwirth (Menšík, Rauš), 54. Menšík (Jungwirth, Peš) – 11. Beníšek (Krasanovský, Šugár), 44. Petrásek (Krasanovský, Beníšek). Rozhodčí: Kopeček – Rampír, Roupec. Vyloučení: 2:5. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 91. Střely na branku: 47:13. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 4:2.

Průběh utkání

Jihlavští hokejisté chtěli zápas proti jasnému outsiderovi rozhodnout co nejdříve. Již po pětatřiceti sekundách se mohl prosadit Menšík s Jungwirthem, ale nebylo jim přáno, což jakoby předznamenalo jihlavské trápení. O minutu později přišla špatná jihlavská rozehrávka, kterou díky vynikajícímu zákroku Maláče neztrestal Vyroubal. Co nedokázal on, podařilo se v čase 10:19 Jiřímu Beníškovi. Chomutovský forvard totiž dorazil puk za záda gólmana po střele Krasanovského. Odpověď Jihlavy byla rychlá, za 71 sekund srovnal kapitán Josef Vyvial, když zblízka zametl kotouč do sítě. A protože za další minutu šel Beníšek na trestnou lavici, měli domácí možnost otočit stav. To se jim také povedlo. Zdarsa zakombinoval s Jungwirthem a před brankou doklepl puk do sítě vysoký obránce Matyáš Sapík – 2:1.

Na začátku druhé části mohl srovnat stav Šilar, který měl mezi kruhy dostatek času, nicméně trestuhodně minul branku. Před polovinou zápasu se neprosadil ani Vostiňák s Petráskem. A nevyužité šance museli Piráty hodně mrzet. Jonáš Jungwirth ještě první výzvu Menšíka nevyužil, ovšem sám získal znovu puk a poté už jej zasunul do volné části branky - 3:1. V závěru třetiny mohl zvýšit jihlavské vedení Čermák, ovšem Suk střelu na hlavu vykryl.

Zkraje třetí části měli Piráti výhodu přesilové hry, ale málem inkasovali po akci Menšíka. Suk svůj tým ale opět podržel a vzápětí se mohl radovat, když střela Davida Petráska od modré skončila až v síti. Jihlava zabrala a rázem mohla soupeři uskočit. Vyvial ale rozezvučil pouze tyčku a Menšík s Jungwirthem v další šanci kotouč do branky těsně nedotlačili. Chomutov ale nakonec doplatil na nedisciplinovanost. Přesilovku z času 49:12 ještě Dukla nevyužila, ale následující početní výhodu už ano. Matouš Menšík dostal geniální přihrávku před branku od Jungwirtha a zatloukl puk do volné části branky - 4:1. Zbytek zápasu si již Dukla pohlídala a získala do tabulky další důležité tři body k záchraně.

Ohlasy trenérů

Petr Jíra (Piráti Chomutov): Prohráli jsme, takže nemůžeme být spokojení. V první třetině jsme se dostali do vedení 1:0, ale celou sezonu nás trápí, že soupeř hned v dalším střídání srovná a přidá další gól. Pak se z toho těžko dostáváme. Měli jsme dobrých deset minut ve druhé třetině, kdy jsme sahali po vyrovnání na 2:2, bohužel z jedné šanci nám dal soupeř branku na 3:1 a přebrali iniciativu. Druhá třetina pak byla v jejich rukách. Ve třetí třetině se nám povedlo dát kontaktní branku, ale pak jsme udělali asi tři nebo čtyři fauly a neměli jsme sílu na to zápas zvrátit.

Michal Broš (HC Dukla Jihlava): Počítali jsme s tím, že zápas bude těžký hlavně po psychické stránce a po náročném emocionálním vypětí po předešlé výhře nad Litvínovem. Trošku jsme měli obavy o přístup hráčů, aby nedošlo k přehnanému podcenění soupeře. Jak je naším zvykem, tak jsme soupeře pustili do vedení. Pořád čekáme na první zápas, kdy někoho v první třetině rozstřílíme a zápas rozhodneme. Z dvaceti zápasů se nám to ještě nepovedlo. Naštěstí jsme hned vyrovnali a po dalším gólu jsme si vedení nějakou zónovou převahou udrželi. Se vším respektem k soupeři jsme měli zápas uhrát daleko lépe a vyspěleji. Ale naším nezodpovědným přístupem a zaváháním v určitých situacích jsme soupeře drželi na dostřel a pořád jsme mu dávali cítit, že mají šanci s výsledkem něco udělat. Kluci zápas v určitých pasážích odehráli skvěle, drželi puk v útočném pásmu a nic nepřipouštěli a naopak někdy jsme si koledovali o nějakou ztrátu bodů. Jsme rádi za výsledek. Teď jsme udělali nějakou parádní bodovou šňůru, ale nejsme rádi za přístup a za podceněné situace ve chvíli, kdy si to nemůžeme dovolit. Musíme se prezentovat strojovým hokejem a v zápasech, které bychom měli mít pod kontrolou, nemůžeme soupeři nabízet šance.