4:1
(2:0, 1:0, 1:1)

Junioři skórovali na ledě Sparty až za rozhodnutého stavu

02.01.2022 / Vojtěch Martinek

Jihlavští junioři, na rozdíl od domácího zápasu, na silnou Spartu nestačili. Již ve čtrnácté minutě vedli Pražané 2:0, když obě branky zařídil Petr Hauser. Stejný hráč zkompletoval čtyři minuty před koncem druhé třetiny hattrick. V padesáté minutě pak Sparta odskočila na čtyřbrankový rozdíl. Za Duklu v závěru snižoval na konečných 1:4 útočník Jonáš Jungwirth. V závěru zápasu se ještě strhla bitka, při které dostali dva domácí hráči a dva hosté trest na pět minut a do konce utkání.
02.01.2022 13:00, DHL Extraliga juniorů - 25. kolo

HC Sparta Praha

Krbeček – Tomov, Šindelek, Tůma, Port, David, Tomek, Červenka, Ducháč (C) – Mácha, Hauser, Krupička, Bareš, Fábry, Vágner, Theimer, Vitouch, Zembol (A)
4

HC Dukla Jihlava

Maláč – Kerber, Sapík (A), Zeman, Vovsík, Matějíček, Chvátal (A), Šabatka – Baťa, Melenovský, Zdarsa, Jungwirth, Menšík (C), Pavelec, Rauš, Čermák, Peš, Nevšímal.
1
Branky a nahrávky: 14. Hauser (Vitouch, Zembol), 16. Hauser (Zembol, Vitouch), 36. Hauser (Tomek, Ducháč), 50. Zembol (Tomek, Hauser) – 57. Jungwirth (Melenovský). Rozhodčí: Battěk, Jechoutek – Svobodová, Ondráček.. Vyloučení: 10:6, navíc Šindelek a Ducháč (oba SPA) - Kerber a Šabatka (oba JIH) 5 minut a do konce utkání (bitka). Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 98. Střely na branku: 42:35. Průběh utkání: 4:0, 4:1.

Průběh utkání

Oba výběry do první ligové bitvy nového kalendářního roku vstoupily aktivně, k vidění byla svižná a relativně vyrovnaná podívaná. Častěji sice byla na kotouči Sparta, papírově slabší Jihlava jí však odhodlaně vzdorovala a nepouštěla jí do větších šancí. Aktivita domácích tak až do poloviny čtrnácté minuty vycházela vniveč, než ji v první gól střetnutí nenápadnou střelou z kruhu přetavil Petr Hauser.

Dukla po inkasované brance postupně přestávala s domácími držet krok a rychle za to pykala – v čase 15:34 kotouč z hranice brankoviště za Maláče protlačil Petr Hauser, který si tak zadělal na hattrick a poslal svůj celek do dvougólového vedení. To vydrželo až do přestávky, a to i přes to, že hosté měli v závěru periody přesilovku.

Na konci první třetiny se začalo vylučovat jako na běžícím páse a dvířka trestných lavic se netrhly ani po přestávce. Častěji ven z kluziště mířili Pražané, ale jejich soupeřům se vůbec nedařilo početní výhody využívat. Domácí v oslabení kontrolovali hru a Krbeček mezi třemi tyčemi nebyl příliš vytěžován.

Oproti tomu sparťané přesilovkou po vyloučení Zdarsy v šestatřicáté minutě nepohrdli. Jihlavský forvard se na led vrátil jen osm sekund potom, co jej opustil – po vyhraném buly se puk přes hokejky Ducháče a Tomka dostal k Petru Hauserovi, jenž další přesnou ranou zkompletoval hattrick. Skóre se pak až do konce periody neměnilo, a na světelných tabulích za oběma brankami v ikonické holešovické hale svítilo stav 3:0.

V polovině poslední dvacetiminutovky pak bylo definitivně rozhodnuto. Sparta do dějství vstoupila zodpovědně a když se v čase 49:42 střelou nad Maláčův beton prosadil Jakub Zembol, snad nikdo v ochozech nepochyboval o tom, že tři body zůstanou v hlavním městě. Necelé čtyři minuty před koncem pak sice snížil Jonáš Jungwirth a obral do té doby neprůstřelného Krbečka o čisté konto, jeho zásah na vítězství domácích ale nic nezměnil.

Samotný závěr duelu pak ještě okořenilo několik výměn názorů. Menší tresty za hrubost nejprve po vyhrocené strkanici inkasovali Vovsík s Tomkem, následná kočkovaná mezi Šindelkem a Kerbrem už pak byla sudím posouzena jako bitka a oba borci se předčasně klidili do šaten. Po siréně se pak do sebe pustili Ducháč se Šabatkou, přičemž i jim pak rozhodčí dodatečně udělil pětadvacet trestných minut.

Ohlasy trenérů

Tobiáš Slavíček (HC Sparta Praha): "Jsme rádi za vítězný vstup do nového roku. Myslím, že to bylo zasloužené vítězství, měli jsme více šancí a dostávali soupeře pod tlak. Na druhou stranu si uznání zaslouží i brankář Krbeček. Jihlava měla ve druhé třetině několik velice slibných šancí a mohla se dostat zpět do utkání, ale Kuba tomu zabránil skvělými zákroky a má na vítězství velký podíl. Na konci utkání kluci ještě ukázali srdce, když se postavili jeden za druhého."

Michal Broš (HC Dukla Jihlava): "První třetinu jsme neodehráli úplně špatně, ale na jejím konci jsme prohrávali o dva góly. Ve druhé se nám povedlo se soupeřem srovnat krok, možná jsme měli i víc šancí, ale ani jednu jsme neproměnili. Sparta naopak využila jednu z mála přesilovek, které měla, a upevnila si vedení. Třetí třetina už se jen dohrávala, moc jsme jí to neznepříjemnili a ještě jsme jí nabídli nějaká okýnka v obraně. Chtěl bych vyzvihnout výkon našeho gólmana Filipa Maláče, bez něj bychom v tom závěru dostali ještě další čtyři góly."