3:1
(0:1, 3:0, 0:0)

Loňské déjà vu. Dorost první zápas sezony prohrál

09.09.2021 / Štěpán Ondráček

Vítězná série dorostu, čítající 21 zápasů, skončila v nejméně vhodný okamžik. Na ledě Havlíčkova Brodu sice šla Dukla v šesté minutě trefou Hynka Peše do vedení, jenže druhou branku přidat nedokázala. A domácí trestali. Ve 25. minutě bylo srovnáno a o deset minut později se havlíčkobrodští hokejisté prosadili během jedné minuty dvakrát. Dukla sice měla množství šancí, jak alespoň snížit, ale vylámala si zuby na domácím gólmanovi a prohrála 1:3. Šance na nápravu přijde v sobotu 11.9. doma od 12 hodin proti Slavii Praha.
09.09.2021 18:30, Extraliga dorostu - 1. kolo

BK Havlíčkův Brod

Bělohlávek – Vaněček (C), Štrbáň, P. Mrtka, Onduš, Adam, R. Mrtka – Koubek, Bernard, Petržílek, Gustu, Smetánka, Kozlík, Prchal, Fiala (A), Teplý, Bakus (A)
3

HC Dukla Jihlava

Sigmund – Ošmera, Hamřík, Löffler, Jeletz, Topol (C), Vandas – Modl, Váňa, Klapica, Peš (A), Coufal, Habermann, Vojáček, Chlubna, Jungwirth, Kudrna, Veselský
1
Branky a nahrávky: 25. Smetánka (R. Mrtka), 35. Gustu (P. Mrtka), 35. Prchal (Koubek) – 6. Peš (Veselský, Vandas). Rozhodčí: Pilný - Bohuněk, Kolář. Vyloučení: 8:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 80. Střely na branku: 28:30. Průběh utkání: 0:1, 3:1.

Průběh utkání

Derby Vysočiny začali aktivní hrou Jihlavští, ale jejich snažení přerušilo oslabení. V něm nedokázali domácí dostat puk za Sigmunda. Gólový účet utkání otevřel v šesté minutě Hynek Peš. Jihlavský útočník využil přesilovou hru, když odražený kotouč dostal za bezmocného Bělohlávka. Jihlava mohla navýšit vedení v polovině první třetiny, ale jejich pokusy pochytal brankář Havlíčkova Brodu. Aktivní Jihlava si vytvářela šance, které končily na obraně Bruslařů. Nejblíže k druhé brance Dukly měl Coufal, toho vychytal Bělohlávek.

Do druhé třetiny vstoupil domácí tým se změnou hry, což nesedělo Jihlavě. Dukla se musela bránit a ve 25. minutě bylo vyrovnáno. Přečíslení Bruslařů skončilo šťastně, když si přihrávku Tomáše Smetánky srazil do vlastní sítě jeden z obránců hostů. Jihlava se snažila o odpověď, místo toho hrála oslabení. Obrat v zápase mohl obstarat v přesilovce Teplý, ten trefil pravou tyč. Havlíčkovu Brodu vyšla 35. minuta zápasu, ve které vsítil dvě branky.

Nejprve vyslal Patrik Mrtka do úniku Alexandra Gustu, který prostřelil Sigmunda. Za další střídání byla lavička domácího výběru v laufu potřetí. Odražený kotouč dostal do sítě Artur Prchal. Dukla si potom vyžádala oddechový čas, po kterém upravila styl hry. Jihlava ke konci druhé části hrála dvě přesilové hry, ale mladí bojovníci z Kotliny nedovolili snížení.

Jihlava se snažila ukrojit z náskoku Havlíčkova Brodu, jenže Coufalův únik zlikvidoval Bělohlávek. Oba týmy si potom zahrály přesilové hry, ve kterých se stav na ukazateli neměnil. Bruslaři ve třetí třetině hráli to, co potřebovali, a nikam se nehnali. Zato Jihlava dobývala branku Bělohlávka pravidelně. Maskovaný mladíček držel střelce Dukly na uzdě. S přibližujícím koncem utkání stupňoval soupeř svůj tlak. Havlíčkův Brod dokázal odrazit nápor Jihlavy i při závěrečné hře bez gólmana a vyhrál 3:1.

Ohlasy trenérů

Marek Melenovský (HC Dukla Jihlava): Když jsme se podívali na zápis o utkání, který jsme si vedli, tak nám to ukázalo, že jsme nebyli nebezpeční, důrazní, soupeř nás přestřílel. Havlíčkův Brod vyhrával buly. Nedostávali jsme se na kotouč, Havlíčkův Brod byl lepší.

Radovan Biegl (BK Havlíčkův Brod): Vítězství klukům nespadlo do klína, to vítězství si tvrdě vydřeli. Vítězství nad Jihlavou je překvapivé, nicméně naprosto zasloužené. Vedla k němu nesmírná obětavost, nasazení, bojovnost. Dokázali jsme využít více brankových příležitostí než soupeř, kolektiv si vítězství zasloužil. Od prvního do posledního člena kádru k tomu všichni přispěli a teď zažívají ty krásné emoce, které ke sportu patří.