3:0
(2:0, 1:0, 0:0)

Junioři prohráli na ledě Komety rozdílem tří branek

26.02.2022 / Martin Rambousek

Jihlavští junioři po výhře nad Mladou Boleslaví další body v nadstavbové skupině DHL extraligy juniorů nepřidali. V utkání na ledě Komety tahali od první třetiny za kratší provaz a prohráli ji 0:2. Hned po pětatřiceti sekundách druhé části využili domácí přesilovku pět na tři a od té doby se již stav nezměnil. Dukla tak padla v Brně 0:3.
26.02.2022 13:00, DHL Extraliga juniorů - 0. kolo

HC Kometa Brno

Schnattinger – Řehák, Holemý, Ulbricht, J. Sedláček (C), Svoboda, Němec – Bartes, Hrnčíř, Šalé, I. Sedláček, Bělohlav, Malý (A), Rakus, Kos, Boltvan, Nesvadba, Harmim
3

HC Dukla Jihlava

Maláč – Kerber, Sapík (A), Vovsík, Chvátal, Šabatka, Číhal – Baťa, Melenovský, Bačkovský, Straka, Zdarsa, Vyvial (C), Jungwirth, Pavelec, Rauš, Sojka
0
Branky a nahrávky: 8. Rakus (Kos, Bělohlav), 17. Malý (J. Sedláček, Šalé), 21. Šalé (Malý, I. Sedláček). Rozhodčí: Ondráček, Šudoma – Kleprlík, Rampír. Vyloučení: 4:7. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 168. Střely na branku: 42:32. Průběh utkání: 3:0.

Průběh utkání

Juniorka Komety vstupovala vzhledem k postavení v tabulce do zápasu jako favorit. Tahle očekávání naplňovali svěřenci Jana Zachrly od první minuty zápasu. První velká šance přišla v páté minutě, když se ve slibné šanci mezi kruhy ocitl Jakub Malý, jenž z dobré pozice brankáře Jihlavy neprostřelil. K trefení úvodní branky v duelu byli domácí paradoxně nejblíž v oslabení. Nejprve ujel hostující pětici Eduard Šalé, který v samostatném úniku mířil mezi nohy, což odhalil brankář Maláč, který rychle sklapl betony. Z druhé vlny jela dvojice Šalé - Ivo Sedláček proti jednomu obránci Dukly. První jmenovaný hledal na druhé tyči Iva Sedláčka, který puk do hostující klece neuklidil.

První gól v utkání vstřelila formace vypomáhajících dorostenců. Ondřej Kos posunul kotouč lépe postavenému Robinu Rakusovi, který si nejprve vylepšil střeleckou pozici a následně černou gumu poslal nechytatelně k bližší tyči – 1:0. Jihlavští hokejisté mohli srovnat v polovině úvodního dějství, když Báťa hledal v útočném výpadu na vzdálenější tyči bleskově najíždějícího Sojku, který pas od svého spoluhráče ve finální fázi akce netrefil.

Oba celky šly v šestnácté minutě po vzájemném osekávání mezi Ivem Sedláčkem a Číhalem do čtyř. K jihlavskému Číhalovi se po půl minutě připojil na trestné lavici kapitán hostujícího mužstva Vyvial, jenž byl vyloučen za podrážení, a Kometa tak dostala k dispozici početní výhodu čtyř proti třem. Domácí čtveřice dlouho kombinovala s pukem, až nakonec série přihrávek skončila na hokejce Jakuba Malého, který se levém kruhu vytočil ke střele a propálil Maláče u vzdálenější tyče - 2:0.

Brněnské mužstvo si přeneslo ze závěru úvodní periody do druhé třetiny přesilovku pěti proti třem. Početní výhodu domácí rychle využili, když 35 sekund od buly puk do volné brány po přesné asistenci Malého uklidil Eduard Šalé. Brnu pokračovala přesilová hra, v které nebyl daleko od vsítění čtvrté branky Matěj Bělohlav, jehož nadvakrát z bezprostřední blízkosti vychytal brankář Maláč.

Jihlava byla blízko ke srovnání průběžného stavu v polovině duelu, když vzal Straka výpad dvou proti jednomu na sebe. Zaseknutím se dostal do dobré pozice, ale bránu Schnattingera minul. Jihlava sice zvýšila ve zbytku třetiny aktivitu, ale domácí bránu nijak významně neohrozila.

Závěrečná třetina se odehrávala pod taktovkou domácích hokejistů, kteří diktovali tempo hry. Brňané nedovolili Jihlavským ve zbytku utkání skórovat. Navíc mohli ještě jihomoravští hráči odskočit, jelikož obraně Dukly upláchla dvojice Nesvadba - Harmim, které chyběla trocha štěstí ke střelení čtvrté branky. Kometa si závěr zápasu pohlídala a duel dotáhla do zdárného konce.

Ohlasy trenérů

Jan Zachrla (Kometa Brno): Z utkání jsme chtěli za každou cenu vytěžit tři body, jelikož je pro nás vzhledem k postavení v tabulce důležité bodovat v každém utkání. Velkým pozitivem je to, že jsme neobdrželi žádný gól, což bylo našim cílem. Každý zápas chceme hrát dobře z obrany, neboť nechceme dávat soupeřům žádné možnosti ke vstřelení gólu. Souboj s Duklou rozhodly přesilové hry. Podařilo se nám využít dvě početní výhody, což zlomilo zápas v náš prospěch. Vedení, které jsme si vypracovali jsme si v závěrečné periodě pohlídali a dotáhli jsme duel k zisku tří bodů.

Michal Broš (Dukla Jihlava): Čtvrtý letošní soutežní zápas s Kometou a čtvrtá prohra. Stejně jako v minulých zápasech rozhodla vyzrálost a zkušenost mužstva. Udělali jsme jednu chybu v úvodní periodě, kterou domácí přetavili v gól. Své šance jsme nevyužili. Dalším faktorem byly přesilovky. Kometa má hráče, kteří jsou schopní se prokombinovat ke gólu. Ve střílení gólu v početních výhodách nás letos vycvičili již počtvrté. My když máme přesilovku, tak je to pro nás spíše trest. Kometa zaslouženě vyhrála. Nás mrzí, že nejsme schopní vstřelit alespoň jeden gól.