1:3
(0:1, 1:0, 0:2)

Příběh nekončí! Dorost poprvé zdolal Liberec a vynutil si prodloužení série

20.03.2022 / Jan Kordík

Jihlavští dorostenci po dvou smolných domácích prohrách cestovali do Liberce s jediným cílem - vyhrát třetí zápas, aby jejich sezona neskončila. K cíli našlápl v 16. minutě Matěj Vojáček, ale Bílí Tygři zkraje druhé části srovnali. Vyrovnaný stav vydržel až do poloviny třetí třetiny, ve které Jihlava udeřila. Nejprve se prosadil opět Matěj Vojáček a poté na něj navázal Hynek Peš. Jihlava tak vyhrála 3:1, v sérii prohrává už jen 1:2 a v pondělí 21.3. bude bojovat o rozhodující pátý zápas v Jihlavě!
20.03.2022 12:00, Extraliga dorostu - 0. kolo

Bílí Tygři Liberec

Hambálek – Ehrenberger, Várady, Jakubec, Průšek, Macháček, Král – Kučera, Hrabčák, Pekař, Fiala (A), J. Pérez, Vološín, Špilka, S. Jansa, Jobek, Janata (C)
1

HC Dukla Jihlava

Černý – Ošmera, Hamřík, Löffler, Jeletz, Matějíček (A), Topol (A), Vandas (C) – Modl, Váňa, Klapica, Peš, Coufal, Habermann, Vojáček, Chlubna, Veselský
3
Branky a nahrávky: 22. Fiala (Špilka) – 16. Vojáček (Peš, Topol), 48. Vojáček (Matějíček), 54. Peš (Jeletz). Rozhodčí: Jaroš – Štěpánek, Kettner. Vyloučení: 8:12, navíc Coufal (JIH) 10 minut OT. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 78. Střely na branku: 24:26. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3. Stav série: 2:1.

Průběh utkání

Úvodní dvacetiminutovka byla co se šancí týče velmi vyrovnaná a jako první mohli jít do vedení domácí po průnikové akci Janaty s Pérezem v 6. minutě. První jmenovaný dostal křižný pas na levý kruh od svého kolegy z útoku a vyslal střelu z první, avšak jihlavský brankář Černý proti němu zasáhl levým ramenem. V 16. minutě dostal Jihlavu do vedení Matěj Vojáček, jenž dostal nahrávku od Peše mezi kruhy, odkud se ranou z první nemýlil - 0:1.

Do prostředního dějství vstoupili Severočeši velmi aktivně a jejich snaha přinesla ovoce již ve 22. minutě. Samuel Fiala předvedl velmi povedenou akci, když vyjel zpoza brány k pravému mantinelu a následně projel okolo modré čáry až před branku. Odtud vyslal bekhendovou střelu, puk propadl výstrojí hostujícího brankáře a následně skončil až za brankovou čarou - 1:1.

Necelé čtyři minuty po začátku třetí periody mohli domácí odskočit po nenápadné střele Radka Janaty do pravého horního rohu jihlavské klece, avšak Adam Černý zde měl svou lapačku. Ve 48. minutě hráli hosté přesilovku a zásluhou Matěje Vojáčka se ujali vedení - 1:2. Nedlouho poté hráli početní výhodu také domácí. Brzo po jejím začátku byl navíc vyloučen další jihlavský hráč a Tygři tak hráli dlouho pět proti třem, ale kýženou branku v dlouhotrvající početní převaze vsítit nedokázali.

V 54. minutě se naopak povedenou individuální akcí předvedl Hynek Peš, jenž si najel od levého mantinelu až před libereckou klec a bekhendovou kličkou následně překonal domácího gólmana - 1:3. Liberečtí hokejisté to následně zkoušeli v závěru se šesti hráči v poli, tuhá jihlavská defenzíva jim však nedovolila založit přesilovkové postavení. Jihlava tak vyhrála svůj první zápas v sérii a vynutila si její pokračování.

Ohlasy trenérů

Milan Plodek (Bílí Tygři Liberec): „Hodnocení třetího utkání je poměrně jednoduché. Jihlava přijela s tím, že musí vyhrát, chce vyhrát a také se jí to povedlo. My jsme jí v tom absolutně nekladli odpor. Musíme se připravit na čtvrtý zápas a jít do něj úplně jinak. Gratuluji Jihlavě k výhře, protože vyhrála naprosto zaslouženě."

Marek Melenovský (HC Dukla Jihlava): „Přijeli jsme do Liberce v těžké situaci, kdy jsme prohrávali 0:2 na zápasy. Soupeř hrál u nás doma výborně a my jsme na něj nedokázali zareagovat. Dvě vítězství Tygrů v Jihlavě nás hodně mrzela, ale museli jsme to přijmout jako hotovou věc. Třetí utkání byl boj nahoru a dolů a já si obrovsky cením především ubráněného zhruba sto sekund trvajícího oslabení tří proti pěti. To byla podle mě situace, kdy se lámal chleba a zápas se přiklonil na naši stranu."