4:1
(0:1, 2:0, 2:0)

Brzké vedení Dukle nestačilo, Kladno jde po obratu do trháku

18.04.2022 / Tomáš Kalas

Ačkoliv platilo v předchozích 13 duelech Dukly, že tým, který první skóroval, nakonec i klání opanoval, v případě druhého barážového utkání tomu tak – bohužel pro červenožluté – nebylo. Jihlava sice šla do vedení díky Patriku Čermákovi na začátku čtvrté minuty, to ale bylo z hostující strany po gólové stránce vše. Klíčovou pasáží hry se ukázalo býti 66 sekund ve druhém dějství, během které otočili Rytíři vývoj zápasu. A přestože jejich další branku z 35. minuty odvolala historicky první úspěšná trenérská výzva Jihlavy, Filipův únik ve třetí třetině během oslabení nakonec pojistil Kladnu druhý bod v sérii.
18.04.2022 18:00, Chance Liga - 0. kolo

Rytíři Kladno

Bow – Arzamascev, Dotchin, Wood, Ticháček, Baránek, Kehar – Hlava, Plekanec, Kubík – Melka, Zikmund, Pytlík – Beran, Indrák, Jágr – Machala, Filip, Babka
4

HC Dukla Jihlava

Zhukov – Mareš, Bilčík, Dundáček, Kachyňa, Eliáš, Kowalczyk, Valenta – Havránek, Skořepa, Čachotský – Helt, Zadražil, Harkabus – Brož, Menšík, Seman – Čermák, Juda, Cachnín
1
Branky a nahrávky: 25. Babka (Kehar, Dotchin), 26. Kubík (Baránek), 47. Filip (Wood), 59. Dotchin (Hlava) – 4. Čermák. Rozhodčí: Hradil, Veselý – Lučan, Kis. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 4 200. Střely na branku: 29:38 (7:11, 14:13, 8:14). Zblokované střely: 14:7. Hity: 4:5. Vhazování: 24:39. Průběh utkání: 0:1, 4:1.

Průběh utkání

V samotném úvodu utkání se Jihlavě hned naskytla přesilová hra po vyloučení Ticháčka za podrážení, avšak stejně jako v prvním barážovém klání, i tentokrát mohli jít Kladenští do úniku. Konkrétně to byl Tomáš Plekanec, který bruslil na pravém křídle a místo očekávané nahrávky spoluhráči pálil přesně do zadní tyče. Přestože Dukla v početní výhodě nedokázala skórovat, povedlo se to na začátku třetí minuty. Chybu při zakládání domácího útoku vytrestal Patrik Čermák a z mezikruží chladnokrevně propálil Bowa. Poté sice Středočeši ve vyhnanství zatlačili a Plekanec s Indrákem Zhukova prověřili velmi nebezpečnými střelami, ruský fantom ale stále držel Jihlavě jednobrankový náskok. Hosté byli během první třetiny i aktivnější na pokusy mezi tři tyče (poměr 11 – 8), druhou branku ale nepřidali, a to ani v samotném závěru první třetiny, kdy krásy trestné lavice Rytířů okukoval Tomáš Plekanec.

Dohrávaná přesilovka Dukle navýšení náskoku nepřinesla, přesto však mohli být s vývojem utkání jak hráči, tak fanoušci na tribunách spokojeni. Ale to jenom do poloviny 25. minuty, kdy po Keharově střele od modré ukázal důraz na brankovišti Jakub Babka, načež puk bruslí nasměroval k Valentovi, přes brankoviště a smolné sražení kotouče Zhukovem se Rytíři dostali na remízový stav. A to nebylo pro tým z Vysočiny všechno. O pár chvil později byl vyloučen Menšík a Adam Kubík ukázal v polovině 26. minuty svoji velmi silnou parketu. Bombou z první nedal hostujícímu gólmanovi šanci jakkoliv reagovat a nálada byla v jinak nepříliš hlučné chomutovské aréně hned veselejší.

Kladno cítilo možnost duel zlomit pro sebe a tlačilo, Kubík v další příležitosti na konci 29. minuty minul, zatímco Kyle Wood v čase 34:05 od modré byl přesný. Domácí Melka se však potuloval na hranici brankoviště a po krátké prodlevě zavelel trenérský štáb Dukly k historicky prvnímu využití trenérské výzvy. Arbitři Hradil s Veselým po delší debatě nakonec rozjásali hostující sektor Dukly, neboť se hraniční situaci rozhodli jako právoplatně gólovou neuznat a hrálo se dále za stavu 2:1 pro Rytíře. Přestože měla Dukla lepší závěr, Skořepa napálil z mezikruží tyč a Semanovi v bekhendovém zakončení mnoho nescházelo, poslední šanci třetiny měl na starosti Kubík. I tady ale úřadoval Zhukov.

Odhodláni odvézt si domů alespoň jednu výhru, to bylo mentální nastavení jihlavských hokejistů do závěrečné dvacetiminutovky. Ideální možnost dorovnat stav přišla po zbytečném Dotchinově zásahu do hlavy Čachotského, za což přišly dvě minuty, leč Jihlava na tenhle moment ráda vzpomínat nebude. Zbrklá rozehrávka nabídla samostatný únik Matyáši Filipovi, který podobně jako v prvním utkání nezaváhal a Dukla rázem ztrácela branky dvě. Ačkoliv ježci tlačili, naráželi na pevnou obranu Kladna, které si utkání bezpečně kontrolovalo. Šance na snížení nepřicházely a trenéři Jihlavy se v samotném závěru rozhodli hrát vabank. Zhukova minutu a půl před koncem nechali po oddechovém čase na střídačce, v čase 58:59 ale trefil prázdnou kasu Jake Dotchin, čímž potvrdil výhru Středočechů, a to poměrem 4:1. Dukláci si tak odváží z Chomutova ztrátu dvou utkání, v sérii hrané na čtyři vítězné duely však není ještě nic ztracené!

Ohlasy trenérů

Jiří Burger (Kladno): „Čekali jsme další těžký zápas, což se potvrdilo. První třetina z naší strany nebyla dobrá. Jihlava se dostala do vedení a od nás tam pořád něco chybělo. Ve druhé třetině jsme se zlepšili, šli jsme do vedení. Škoda, že nám nebyl uznaný třetí gól. Když se nám podařilo dát v oslabení gól na 3:1, tak jsme si dobře pohlídali výsledek a Jihlavu jsme už do žádných větších šancí nepustili.“

Viktor Ujčík (Jihlava): „Jedeme domů s prázdnou, takže určitě nejsme spokojení. Dnes už jsme hráli trošku líp než včera, hlavně první třetinu. Bohužel je to stále stejná písnička. Oslabení a přesilovky nám prostě nefungujou a kvůli tomu nás soupeř zase porazil.“

Fotogalerie utkání

Fotogalerie