6:1
(2:0, 1:1, 3:0)

Napočtvrté to v Kolíně nevyšlo, Dukla se domů vrací bez bodů

23.11.2022 / Tomáš Kalas

Prvá třetina dlouho branku nepřinesla, ale na jejím konci se Kolín prosadil dvakrát během 26 sekund. Ve druhé části přidali Kozlové hned na úvod třetí trefu a získali tak pohodlný náskok. Dukla se trefila až ve 31. minutě při vlastním oslabení, kdy Jiří Fronk pálil z pravého kruhu přesně. Jihlavští poté výrazně ožili, ale vsítit kontaktní gól se jim nepodařilo. Závěr druhé části naopak okořenila velká potyčka. Zkraje třetí části Kolín využil přesilovku pět na tři, v dalším průběhu utkání přidal ještě dvě branky a porazil tak Duklu 6:1.
23.11.2022 18:00, Chance Liga - 23. kolo

SC Marimex Kolín

Růžička – Cibák, Čáp, Piegl (C), Křepelka, Zajíc, Jelínek – Veselý, Morong, ZKrál (A) – Sklenář (A), Korkiakoski, Ouřada – Síla, Matějček, Lang – Šedivý
6

HC Dukla Jihlava

Beran – Dundáček, Kočí, Bilčík, Haman, Kolář, Dvořák, Jáchym – Jungwirth, Miškář, Šik – Harkabus (A), Skořepa (C), Fronk – Křehlík, Handl, Pořízek – Tecl, Juda, Brož
1
Branky a nahrávky: 16. Morong (Čáp, Cibák), 17. Korkiakoski (Ouřada, Křepelka), 23. Morong (Čáp, Zajíc), 42. Ouřada (Král, Veselý), 48. Veselý (Cibák, Čáp), 59. Morong (Veselý) – 31. Fronk (Dundáček) Rozhodčí: Zubzanda, Valenta – Maštalíř, Roischel. Vyloučení: 7:7. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 672. Střely na branku: 32:32 (12:9, 8:7, 12:16). Zblokované střely: 3:4. Vhazování: 46:35. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 6:1.

Průběh utkání

Kolín byl od začátku duelu aktivnějším týmem a dokazoval to zejména v úvodu, kdy se snadno dostával do šancí. Po necelé minutě již mohl otevřít skóre Veselý, puk mu ale sjel z hole a nedošlo ani k zakončení. Zakončit se nepovedlo ani Sklenářovi na konci čtvrté minuty v přečíslení 2 na 1, kdy po Korkiakoskiho přihrávce promáchl. Dukla se dostávala do hry poměrně těžko, spoustu důležitých zákroků si připsal Beran, který takto například lapil při početní nevýhodě zakončení Jelínka zblízka. Jihlava se do šancí dostávala těžko a po nevinně vyhlížející akci v čase 15:35 poprvé inkasovala. Cibákovo nahození z modré šikovně posunul pod beton ležícího Berana Matěj Morong a hosté byli v jednobrankovém deficitu. Ten se o 26 sekund později navýšil, když Ouřada našel přesnou nahrávkou křížem Markuse Korkiakoskiho, jenž zvedl střelu nad beton jihlavského brankáře. Svěřenci trenéra Ujčíka pak sice mohli snížit v přesilové hře, ale ta se jim vůbec nepovedla.

Na začátku druhé třetiny si Jihlava vybojovala početní výhodu a mohla snížit, proti byl ale Růžička, jenž zlikvidoval tečované nahození Kočího z modré. Navíc krátce po vypršení trestu šli Kozlové do tříbrankového vedení. Nedůraz v předbrankovém prostoru vytrestal Matěj Morong, který ukázal větší sílu na brankovišti a protlačil puk za Beranova záda. Jihlava se zvedala postupně a začala přebírat iniciativu v zápase. Čápovo vyloučení však nepotrestala, i přestože se proti tvrdému zakončení Fronka musel Růžička vytáhnout lapačkou. Snížení přišlo paradoxně až při oslabení. Těsně před nástupem Judy na led to vzal v brejku na sebe Jiří Fronk a tvrdou bombou z pravého kruhu snížil.

V relativně poklidném zápase došlo i na gesto fair-play, původně měl být totiž Jan Veselý ve 34. minutě vyloučen za podrážení, avšak Fabien Kočí přiznal, že na jeho pádu neměl silový útočník podíl, a tak byl trest odvolán. Hosté sice přehrávali Kozly, gól z toho ale nebyl, navíc se na konci třetiny začaly dít věci. Po běžném souboji se totiž do sebe pustilo hned několik hráčů, přičemž nejaktivnější byl Harkabus, který zezadu v bitce složil Čápa na led. Po rozdělení trestů měli hrát Středočeši přesilovku, ta se umocnila 19 sekund před sirénou vyloučením Miškáře. Domácí tak měli 1:47 5 na 3 a mohli to hned využít, Veselý z modré ale napálil tyč.

Dohrávku dvojnásobné přesilovky ale Kolínští sehráli parádně. Od úvodního buly měli na branku Dukly tlak a Beran sice držel dvoubrankový deficit, ale ne dlouho. Po 67 sekundách od zahájení třetí třetiny totiž domácí skórovali počtvrté, když si Kryštof Ouřada najel na levý kruh a po křižné přihrávce od Krále propálil Berana přes vyrážečku. Tím se nalomil zápas ještě více na stranu modrobílých a ti mířili za třemi body. V klíčovém momentu okolo 45. minuty, kdy Jihlava měla tlak, pomohl domácím Růžička, jinak gólman extraligového Hradce, přičemž v čase 47:15 bylo už definitivně hotovo. Cibák zprava přistrčil puk na Jana Veselého, který nebyl nikým dobruslen a šikovnou kličkou na dlouhou hůl překonal Berana. Domácí poté již měli zápas pod kontrolou, Jihlavě se naopak nedařilo dostat se do souvislého tlaku.

Přestože se Dukla snažila ještě o snížení, na cestu domů dostala ještě jednu ťafku. Na začátku 57. minuty Veselý ještě v pádu posunul kotouč na druhou stranu pro Matěje Moronga, který zůstal volný na pravém kruhu a trefil odkrytou branku. Prohra 1:6 tak znamená pro celek z Vysočiny druhou prohru v řadě.

Ohlasy trenérů

Petr Martínek (SC Marimex Kolín): Jsme moc rádi, že se nám konečně podařilo v novodobých dějinách kolínského hokeje porazit Jihlavu. Ale o to dnes nešlo, my chtěli tři body. Víme o síle soupeře a myslím, že jsme se na něj dobře připravili, i přesto, že jsme neměli dostatečný počet hráčů. Ale myslím si, že všichni kluci předvedli parádní výkon. Za celý realizační tým jim musím poděkovat, myslím, že jsme dneska zaslouženě vyhráli. Utkání pro nás nezačalo úplně nejlépe, soupeř si v úvodních minutách vytvořil velký tlak. Měli jsme až zbytečně přehnaný respekt, ale pak se začali osmělovat. Po krásných brankách jsme se dostali do vedení. V zápase jsme pak diktovali tempo. 6:1 je zasloužené a parádní vítězství.

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Z naší strany je v dnešním zápase k hodnocení úvodních deset minut, kdy jsme měli nějaké šance. Ale bohužel v našem stavu a rozpoložení nám tam nepadlo vůbec nic. Góly nedáváme už od začátku sezony, ale teď šla do kytek v posledních zápasech i hra. Děláme hrozné chyby, od oslabení v první třetině, někdy v 10. minutě, jsme se úplně sesypali. To už není o hokejovosti, ale o hlavách hráčů. Všichni cítí, že nám to nejde, ale všichni to chtějí strhnout individuální akcí. A ta se nám povedla jedna – Fronkovi v oslabení. Ale jinak jsme úplně ustoupili od toho, co jsme dokázali zahrát předtím. Rychle jsme posouvali puky, blokovali spoustu střel, a to ve hře nyní není. Musíme se z toho dostat.