2:3sn
(1:0, 0:0, 1:2 - 0:0)

Dukla proti Porubě vybojovala jeden bod, přišla ale o produktivního Otakara Šika

05.12.2022 / Tomáš Lysý

První třetina zápasu Dukly proti Porubě se více povedla jihlavským hokejistům, kteří vstřelil úvodní branku zásluhou Vítězslava Brože. Gól bohužel padl v pětiminutové přesilovce po tom, co byl faulován a do nemocnice převezen jihlavský forvard Otakar Šik. Několik šancí ve druhé třetině využito nebylo, Poruba navíc opět zahodila dlouhou přesilovku pět na tři. Na začátku třetí části Poruba srovnala stav a poté se dostala do vedení, ale Dukla reagovala rychlým vyrovnáním z hole Tomáše Harkabuse a šlo se do prodloužení. Pět minut navíc přineslo také několik šancí, brankáři však kralovali nadále. Nájezdy měly jediného úspěšného střelce, kterým se stal Dominik Hrníčko a Dukla tak prohrála po boji s Porubou 2:3 na nájezdy.
05.12.2022 17:30, Chance Liga - 27. kolo

HC Dukla Jihlava

Neužil – Bilčík, Dvořák, Kolář, Kočí, Haman, Jáchym, Chvátal – Chlubna, Miškář, Šik – Harkabus (A), Skořepa (C), Fronk – Tecl, Handl, Křehlík – Cachnín, Pořízek, Brož
2

HC RT TORAX Poruba

Dolejš – Klimíček, Lemcke, Urbanec (C), Voráček, Sedlák, Krenželok, Mlčák – Christov, Střondala, Hrníčko – Karafiát, Pšurný (A), Berisha – Gřeš, Vachovec (A), Šoustal – Häring, Toman, Brodek
3
Branky a nahrávky: 10. Brož (Fronk, Haman), 52. Harkabus (Fronk, Haman) – 41. Šoustal (Berisha, Vachovec), 51. Pšurný (Berisha, Sedlák), rozh. náj. Hrníčko. Rozhodčí: Hucl, Valenta – Jindra, Štofa. Vyloučení: 6:4, navíc Gřeš (POR) 5 minut a do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 292. Střely na branku: 32:30. Zblokované střely: 5:10. Vhazování: 41:31. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3.

Průběh utkání

Úvodní třetina začala v opatrném duchu, ani jeden z celků si nevypracoval žádnou vážnější šanci. Bohužel nejen úvodní dějství poznamenal moment, kdy se Tomáš Gřeš na jihlavské obranné modré srazil s nejproduktivnějším hráčem Dukly Otakarem Šikem. Oba dva se těžce sbírali z ledu, viník zákroku ale nakonec doputoval na střídačku po svých, leč za 5 minut a do konce utkání již do zápasu nezasáhl. Šik dopadl hůře. Do útrob stadionu se dostal pouze s pomocí nosítek a následně byl odvezen rovnou do nemocnice s prvotním podezřením na zlomeninu čelisti. Před příjezdem záchranné služby naštěstí komunikoval a byl při vědomí. Brzké uzdravení, Oto!

Dlouhou přesilovku Dukla využila. Haman od modré nahrál doleva Fronkovi, jehož střela propadla před brankou na Vítězslava Brože, který bekhendem zavěsil pod víko - 1:0. Dukla měla následně možnost 74 sekund dlouhé přesilovky pět na tři, ale zvýšit náskok se jí přes střely Miškáře nebo Fronka nepodařilo. Po vypršení trestů mohl srovnat Krenželok, ex-jihlavský zadák ale se svými dvěma šancemi nenaložil dobře a Neužil, který má do Jihlavy vyřízené střídavé starty z Liberce, byl na místě. Ve větší permanenci mohl být v závěru třetiny, kdy hrála Poruba nejprve klasickou a poté 35 sekund dlouhou přesilovku pět na tři. Ale vypracovala si jen střelu Berishy z kruhů, kterou Neužil zlikvidoval. Do druhé třetiny tak šli Ostravané s pokračující přesilovkou pět na tři.

Ve 24. minutě se jihlavský forvard Miškář na chvilku ocitl sám před Dolejšem, ale nepřekonal ho. Jihlavští poté měli přesilovku, ve které Fronk s Brožem zaměstnali porubského brankáře, leč bez gólového úspěchu. Krátce po polovině zápasu šla Poruba do další dvojnásobné přesilovky, tentokrát minutu a 28 sekund dlouhé. Pšurného pokus z velkého úhlu zlikvidoval Neužil, poté z kruhů netrefil Vachovec těsně branku a když se to povedlo Krenželokovi, byl jihlavský strážce svatyně znovu na místě. Minutu a půl před odchodem do kabin prověřil připravenost Dolejše tvrdou střelou z pravého kruhu Jáchym, nicméně bez úspěchu a poté šli hosté do přesilové hry.

Ta byla rozdělená přestávkou a ačkoliv se vyloučený Fronk stihl vrátit na led, už mohl jen sledovat, jak puk propadl před branku na Tomáše Šoustala a ten ránou nad vyrážečku odčaroval Neužilovo kouzlo. Dlouho se poté nic nedělo, až do přísného vyloučení Jáchyma, po kterém šla Poruba do vedení. Sedlákovu ránu od modré tečoval jak Vachovec, tak zejména Roman Pšurný a hosté rázem vedli. Jenže pouze na minutu a 13 sekund. Porubští propadli ve středním pásmu a Fronk jel se Skořepou sám na branku. Nahrál ale za sebe na Tomáše Harkabuse, který přijel do pásma z druhé vlny a trefil se přesně do šibenice - 2:2. Poté přišlo přísné vyloučení i na straně druhé, čehož ale Dukla nevyužila. V závěru základní hrací doby přišly ještě dvě šance Jihlavských. Harkabus po Fronkově zadovce Dolejše z kruhů nepřekonal a po závaru před brankou se neprosadil ani Brož či Kočí, střílející od modré.

Také prodloužení patřilo oběma brankářům. Dolejš se nejprve vytáhl při Chlubnově zakončení. Na druhé straně ujel do samostatného úniku Hrníčko, který Neužila tváří v tvář forhendovým zakončením nepřekonal. V závěru pětiminutového času obkroužil branku Kočí a zkusil bekhend, mezeru mezi betony porubského gólmana ale nenašel.

Nájezdovou loterii rozhodl Dominik Hrníčko a napravil tak, co se mu nepovedlo v prodloužení. Z levé strany si navedl puk před branku a střílel přesně k levé tyčce Neužila nad jeho beton. Jelikož ani jeden střelec Dukly nebyl úspěšný, prohrála Jihlava s Porubou i podruhé v sezoně 2:3 na nájezdy.

Ohlasy trenérů

Jiří Režnar (HC RT TORAX Poruba 2011): Zápas se divákům nemohl líbit, byl ubojovaný se spoustou oslabení a přesilovek z jedné i z druhé strany, s nevyužitými přesilovkami. Utkání bylo uplácané a jsme rádi, že jsme ho uhráli s dvěma body, které jsou zlaté.

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Utkání hodnotím kladně. Je potřeba říct, že oba gólmani podali výborný výkon. Ať my nebo soupeř nebyl schopný je prostřelit. Utkání bylo ovlivněné i spoustou vyloučení pět na tři nebo pět na čtyři a o některých trestech si můžeme myslet své... Vlétli jsme do zápasu dobře, ale vše bylo ovlivněné nepříjemným zraněním Otakara Šika, po kterém jsme dali branku. Poté jsme nevyužili přesilovku pět na tři, ale i Poruba měla dvě dvojnásobné přesilovky, které jsme dobře ubránili. Ztracených bodů je vzhledem k vývoji škoda, nicméně Poruba je výborný tým a má svou kvalitu. Musíme kluky pochválit za odbojovaný zápas, pracovali dobře a plnili, co měli. Škoda nájezdů, protože nedat z pěti žádný je o šikovnosti, o momentální formě a Poruba bohužel jeden nájezd proměnila, takže má o bod více.