0:5
(0:1, 0:3, 0:1)

Hrubě nevydařený zápas. Dukla podlehla Kolínu o pět branek

09.01.2023 / Tomáš Lysý

Úvodní třetina zápasu mezi Duklou a Kolínem nabídla několik brankových šancí, ale gól jen jeden. V sedmé minutě se trefil útočník hostí Matěj Morong, který dal Jihlavě čtvrtý gól ve druhém utkání. Druhá část rozhodně nebude patřit do zlatého fondu probíhající jihlavské sezony, jelikož Kolín navýšil vedení o další tři branky. Ani ve třetí části se Jihlava neprosadila, naopak její debakl dokonali kolínští hokejisté další brankou - 0:5.
09.01.2023 17:30, Chance Liga - 36. kolo

HC Dukla Jihlava

Beran (41. Wolf) – Bilčík, Chvátal, Kolář, Kočí, Dundáček, Vala, Haman – Jungwirth, Miškář, Pořízek – Harkabus (A), Skořepa (C), Handl – Cachnín, Juda, Brož – Křehlík, Kuchta, Tecl
0

SC Marimex Kolín

Sajdl – Piegl (A), Čáp, Aubrecht, Niko, Cibák, Zajíc, Naar – Ouřada, Koukal (C), Král (A) – Sklenář, Korkiakoski, Lang – Síla, Morong, Polák – Šedivý, Matějček, Jelínek
5
Branky a nahrávky: 7. Morong (Síla), 25. Piegl (Šedivý, Čáp), 27. Ouřada (Koukal, Král), 40. Piegl (Matějček), 56. Král (Šedivý, Cibák). Rozhodčí: Jechoutek, Grygera – Beneš, Vašíček. Vyloučení: 4:7. Bez využití. Diváci: 305. Střely na branku: 28:25. Zblokované střely: 5:4. Vhazování: 33:35. Průběh utkání: 0:5.

Průběh utkání

Úvod zápasu se nesl v zajímavém duchu. Hned po pár sekundách si před Sajdla nabruslil Miškář, který na brankáře Kolína nevyzrál. Poté se po Aubrechtově nedovoleném hitu pořádně proletěl útočník Dukly Handl, jenž se dlouho sbíral z ledu. Naštěstí mohl pokračovat ve hře, která byla navázána přesilovkou Dukly. V ní pálil ostře Harkabus ze své oblíbené pozice z levého kruhu, ovšem Sajdl byl připraven. Na začátku sedmé minuty tak šel do vedení Kolín. Matěj Morong potvrdil, že se mu proti Dukle daří. K hattricku z minulého vzájemného zápasu připsal další gól, když si dám dojel vlastní zblokovanou střelu a tváří v tvář vykoupal Berana.

Kozly vstřelená branka nabudila. Po špatném jihlavském vyhození se dostal mezi kruhy k puku Polák, jemuž zabránil v gólové radosti Beran. Také Kolínští se dostali do výhody přesilové hry. Pětice hráčů sevřela kvartet Dukly, ve velké šanci byl zejména Lang, který neuspěl střelou zblízka ani dorážkou, Beran byl se svým betonem připraven. Dvě minuty před koncem se dostala do šance i Dukla. Křehlík se za brankou hezky uvolnil a v následné kombinaci byl mezi kruhy zcela sám Kuchta. Novic z Havlíčkova Brodu ale Sajdla zblízka nepřekonal, takže do kabin šli spokojenější hosté - 0:1.

Do druhé části šla Dukla s větší částí dohrávané přesilovky, ovšem až na hezký průsmyk Jungwirtha nebo střelu Harkabuse se do více šancí nedostala. Po skončení přesilové hry ukázali Jihlavští rychlou kombinaci, po které Kolínu udržel vedení Sajdl zákrokem koncem betonu proti Miškářově pokusu z levého kruhu. Radovali se tak opět Kozli. René Piegl na modré zastavil puk a ještě si jej stihl připravit na střelu, se kterou měl Beran kvůli zakrytému výhledu těžké pořízení. Za minutu a půl vedl Kolín již o tři branky. Král našel hezkou přihrávkou Koukala a zkušený útočník z první narýsoval kolmici před volnou branku pro Kryštofa Ouřadu, jemuž do precizní přihrávky jen stačilo nastavit hůl.

Jihlavští poté přestáli oslabení a pokusili se alespoň snížit hrozivou ztrátu. Jenže prakticky celou sezonu se s červenožlutými táhne střelecká nemohoucnost. Doložil to Miškář, jenž po chybě hostí získal mezi kruhy kotouč, načež Sajdla nepřekonal. Prosadili se tak opět hosté. René Piegl 33 sekund před koncem vystřelil od modré, jeho pokus byl zřejmě minimálně jednou tečován a zapadl do sítě - 0:4.

Do třetí části šla Dukla s Adamem Wolfem v brance a měla také 44 sekund dlouhou přesilovku pět na tři. V ní mířil Miškář z kruhu do levého vinglu, kam výborně máchl lapačkou Sajdla a gólman Kolína měl navrch i posléze při střele Pořízka zblízka. Kolínští se nadále nikam nehnali a spíše se snažili svému brankáři pomoct v čistém kontu, což se také dařilo. Čtyři minuty před koncem navíc přidali hosté ještě pátou branku. Při protiútoku dva na jednoho sice Wolf ještě vychytal Šedivého, ale proti dorážce důrazného Zdeňka Krále už byl bezmocný - 0:5.

Ohlasy trenérů

Petr Martínek (SC Marimex Kolín): Samozřejmě se mi utkání hodnotí velmi dobře. Tým tu předvedl parádní výkon a zaslouženě si odvážíme tři body. Věděli jsme, že nás nebude čekat nic lehkého, jsme si vědomi naší situace a toho, jak se spodek tabulky vyrovnává. Řekli jsme si, že musíme urvat nějaký bod. Od začátku zápasu jsme šlapali, ubránili oslabení, což nás nakoplo. Zlomili jsme to ve druhé třetině, tam jsme utekli na čtyři branky. To už jsme věřili, že to dotáhneme do vítězného konce. Podržel nás i výborný Tomáš Sajdl v brance, který dostal po delší době šanci a zápas se mu povedl. Nebudu ale hodnotit jenom gólmana, celé mužstvo zaslouží velkou pochvalu. Tři body z Dukly jsou nádherné a jsme za ně hodně rádi.

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Výsledek zápasu hovoří za vše. Odešla nám úplně hokejovost. Nemůžu klukům vyčíst, že by se nesnažili nebo nemakali, ale dostáváme laciné góly a hrozně se nadřeme na každou šanci. A když už se do ní dostaneme, tak to nedokážeme proměnit. Navíc nám přibyli tři zranění během zápasu a dohrávali jsme to v kombinované sestavě. Musíme ten zápas hodit za hlavu, jsme v období, kdy se nám herně nedaří. Ale na to se nikdo ptát nebude. Musíme si to analyzovat a musíme najít cestu z této svízelné situace. Povede k tomu tvrdá práce a víra v sebe sama.