1:4
(1:0, 0:0, 0:3)

Dukla nestačila na celek Pardubic B, prohrála 1:4

14.01.2023 / Natálie Poláčková

Sobotní večer patřil v Pelhřimově souboji Dukly a zálohy Pardubického Dynama. Jako první se dostali do vedení domácí, když David Vala doklepl kotouč do sítě. Ve 35. minutě však srovnal chod zápasu Tomáš Svoboda, který poslal puk kolem lapačky Berana. Třetí třetina pak jasně patřila hostujícímu celku, který se dostal do vedení. Zápas nakonec skončil lépe pro Dynamo - 1:4.
14.01.2023 16:30, Chance Liga - 38. kolo

HC Dukla Jihlava

Beran – Bilčík, Chvátal, Vala, Kočí, Dundáček, Haman – Harkabus, Skořepa, Pořízek – Havránek, Menšík, Chlubna – Cachnín, Juda, Brož – Tecl
1

HC Dynamo Pardubice B

Klouček – Bukač, Zdráhal, Nedbal, Hanousek, Chabada, Hrádek, Drtina – Matýs, Rákos, Rohlík – Urban, Hruška, Svoboda – Rouha, Kaut, Mandát – Kaplan, Machač, Lichtag
4
Branky a nahrávky: 18. Vala (Havránek, Menšík) – 35. Svoboda (Rákos, Nedbal), 41. Rohlík (Rákos, Hanousek), 54. Matýs (Kaut), 57. Rákos (Rohlík). Rozhodčí: Zavřel, Bejček – Horažďovský, Dědek. Vyloučení: 2:6. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 701. Střely na branku: 32:32. Zblokované střely: 8:6. Vhazování: 31:39. Průběh utkání: 1:0, 1:4.

Průběh utkání

Zpočátku zápasu nebyly k vidění žádné větší šance. Oba týmy sice střílely, ale většina ze střel končila buď mimo klec nebo zásahy gólmanů. V osmé minutě se mohla Dukla dostat do vedení, když se do šance dostal Menšík. Ten se snažil zasunout puk do volného prostoru u pravé tyčky, to se mu nepovedlo. Poté zkusil objet bránu a naservírovat šanci pro Tecla, který však také minul.

Po vyloučení Bilčíka dostaly Pardubice naději na početní výhodu. V té se jim podařilo dostat do nadějné šance. Před bránou zůstali osamocení Matýs s Rákosem, ke kterým propadl puk. Matýs vylákal Berana z brány a snažil se zamířit na mezírku u bližší tyčem ciž se mu nakonec nepovedlo a přesilovka tak zůstala nevyužitá.

V sedmnácté minutě se do šance dostal Pořízek po nahrávce od Bilčíka, ale jihlavský útočník neměl tu správnou rychlost. I tak stihl předat kotouč na Harkabuse, který mu mezi kruhy puk vrátil. Pořízkova střela skončila na Kloučkovi. O minutu později už se ale Dukla radovala ze vsítěné branky. Menšík tvrdě vystřelil od modré, Havránek si sjel na teč čímž zastínil Kloučkovi výhled. Puk do brány nakonec doklepl David Vala.

Po vsítěné brance se mohla Dukla po pokusu Bilčíka radovat znovu, jeho střelu ještě před bránou tečoval Pořízek, Klouček opět zachránil svůj celek. Než se Pardubice stihly dostat do střely, tak už měla opět šanci Jihlava. Hodně fanoušků už se začalo radovat, ale Milan Klouček dokázal vyzrát na střelu útočníka Matouše Menšíka.

Druhá část také byla o velkých šancích. Po vyloučení Mandáta se do rychlé akce dostal Harkabus, který svou dorážkou namířil kotouč k betonu Kloučka. Dukla přesilovky nevyužila, ale hosté se rychle nechali znovu vyloučit. O chvíli později však šel jihlavský celek do početní výhody pět na tři, když Mandát podrazil Berana, který mířil za vyhozeným kotoučem.

Chvíli poté však zažili hokejisté na ledě nepříjemnou situaci, jednoho z hostujících hráčů trefil při blokování střely kotouč do hlavy a nevypadalo to úplně nejlépe. Po buly se puku ujali jihlavští hokejisté a Dundáček svou střelou rozezněl levou tyčku Kloučkovy branky. To už se ale hosté vrátili do plného počtu.

Zdálo se, že Dukla má nad Pardubicemi navrch, ale to nakonec úplně pravdou nebylo. V čase 34:53 potrestal nevyužitou přesilovku Dukly hostující útočník Tomáš Svoboda. Svoboda dostal pas do středního pásma a zamíchal rukama před Beranem. Do konce třetiny se ještě do šance dostal Tomáš Urban, ale jeho pokus překazila Beran spolu s obranou.

Rychlá branka hostujícího celku otevřela třetí třetinu. Vedení se Pardubice ujaly díky Ondřeji Rohlíkovi, který získal puk a z právě strany neminul bránu. Na puku se drželi spíše hosté, ale Dukla stále bojovala. O sedm minut později mohl srovnat Havránek, který se dostal až mezi kruhy, tam mu však soupeř sebral puk a zabránil mu ve střele.

Vyloučení Zdráhala mohlo být pro Duklu další šancí, ale domácí se nedostali do žádné nadějnější střely. Po návratu Zdráhala na led se do příležitosti dostal Radek Pořízek, pokusil se z bekhendu vystřelit na Kloučka. Hostující brankář byl připravený a zvládl proto i následný pokus o dorážku.

Poté se do dvoubrankového vedení dostaly Pardubice díky Ondřeji Matýsovi, který zamíchal před Beranem rukama a poslal nakonec puk mezi jeho betony. O chvíli později se soupeř opět radoval, Rohlíkovo nahození si před bránou našel Daniel Rákos. Viktor Ujčík chvíli poté nechal Berana na střídačce, protože jeden z hostujících hráčů způsobil domácímu hráči krvavé zranění. Do největší šance se dostal Tomáš Chlubna, ale ten nakonec minul místo u levé tyče.

Ohlasy trenérů

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Teď jsme v takové situaci, kdy naše psychika je velmi křehká. Kluci se z toho snaží nějak dostat, ale jak je vidět, tak to na nás dolehlo se vší vážností a důrazem té krize. Vedeme v zápase 1:0, měli jsme tam ještě nějakou šanci při přesilovce. Nevyužili přesilovku pět na tři, myslím že tam ale byla nějaká tyčka. Pak přijde jedna chyba při střídání a složí se nám to jak domeček z karet. Já těm klukům fakt nemůžu upřít snahu, bohužel s tím, že ta psychika jaká je, tak jsou všude později a prohrávají osobní souboje. Snaží se to samozřejmě tou bojovností dohnat, ale vytratil se nám hokej a musíme se z toho nějakým způsobem dostat. Čekáme samozřejmě na kluky, které máme zraněné, protože máme důležité hráče pro náš tým mimo hru. Musíme to zvládnout v tom složení co jsme a rvát se každé střídání o to, abychom se zlepšili.

David Havíř (HC Dynamo Pardubice B): V první třetině jsme tu skoro nebyli, měli jsme tu jediného hráče Milana Kloučka, který nás podržel. Myslím, že nás v zápase nakopla ubráněná přesilovka 5 na 3, kde se kluci vyždímali a nakoplo to tým. Poté přišlo vyrovnání a třetí třetinu bych hodnotil velmi kladně. Kluci makali, dělali, co jsme potřebovali. Rychle nám šly kotouče, štěstí se otočilo k nám a dali jsme branky, které jsme potřebovali.