3:2sn
(0:0, 1:2, 1:0)

Dorostenci ve druhém vystoupení na turnaji padli s Plzní na nájezdy

05.08.2022 / Jakub Štěrba

Dorostenci Dukly sehráli odpoledne na plzeňském turnaji druhý zápas. Po výhře nad Libercem nastoupili proti domácí Plzni a po bezbrankovém úvodním dějství se vedení ujal hned zkraje druhé části domácí celek. Ale Jihlavě patřil konec druhé třetiny. Matěj Vojáček totiž vyrovnal a poté týž hráč poslal gólovou asistenci Oliveru Finkovi. Škodovka však ve třetí části srovnala a nakonec byla i úspěšnější na nájezdy. Jihlava tak prohrála 2:3 po sn.
05.08.2022, Přípravné zápasy dorostu - 0. kolo

HC Škoda Plzeň

Mařík – Prošek, Skala, Kocek, Kamas, Holubec, Hnát, Štulc – Pittr, Fábera, Úbl, Matějka, Makovec (C), Slačík, Trachta, Beran, Pavlák, Klatovský, Hanzák
3

HC Dukla Jihlava

Štěbeták – Vildomec, Jurný, Tomica, Podroužek, Vaněk – Sapík, Fink, Habermann, Macek, Vojáček, Váňa, Chlubna, Chvátal, Nosek, FIala
2
Branky a nahrávky: 21. Prošek, 43. Klatovský, rozh. náj. Beran – 36. Vojáček, 39. Fink (Vojáček). Rozhodčí: Kosnar – Kotyza, Kaiser. Vyloučení: 6:10. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: . Střely na branku: . Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2.

Průběh utkání

Utkání začalo pěkně zostra, Jihlava hned v úvodní minutě hrála početní výhodu, leč Škoda všechny jejich pokusy dokázala odrazit. Záhy dostala Dukla k dispozici další přesilovou hru, tentokrát mohla paradoxně ale sama inkasovat. Jakub Hanzák udělal rychlou kličku do středu, čímž se hezky uvolnil, vzápětí ale Štěbetáka neprostřelil. Krátce za polovinou první periody vyplaval puk na brankovišti, Matyáš Beran ho dokázal zajímavě trefit, proti jeho ráně se ovšem Štěbeták vyznamenal. Poté si početní výhodu zahrála i Škoda a hostující brankář čelil několika zajímavým pokusům. Jednou kotouč už skákal po brankové čáře, přesto se diváci branky nedočkali. Poslední šanci v úvodní třetině měl Matyáš Úbl, který se snažil zakončovat do poloprázdné brány, jenomže na poslední chvíli mu hosté zablokovali hokejku a puk se jen lehce otřel o vnější konstrukci brány.

Co se nepovedlo v první třetině, dokázala Škodovka za čtyřicet vteřin v té druhé. Hynek Prošek si vzal kotouč ve středním pásmu pod svá bedra, následně se s ním dostal až před gólman, kterého dokázal rychlou střelou překonat. Za dvě minuty měla Škoda další velké příležitosti. Hynek Prošek tentokrát střílel od modré čáry, Štěbeták puk jen vyrazil, jenomže proti dorážce Matyáše Úbla se parádně vyznamenal. Na druhé straně se do velké šance dostal Jindřich Habermann, útočník Dukly se procpal až před Maříka, toho střelou mezi betony nicméně neprostřelil. Hra měla rychlý spát, za indiány zahrozil Dominik Fábera, jenž si navedl kotouč mezi kruhy. Plzeňský útočník mířil dobře k pravé tyči, Ondřej Štěbeták nicméně převedl ukázkový semafor. Domácí vedení nezdvojnásobil ani Petr Makovec, který pálil z podobného místa. A tak přišel trest. Matěj Vojáček si nabruslil do útočné třetiny a z velkého úhlu nachytal Maříka. A s Plzní bylo ještě hůře. Za další tři minuty Matěj Vojáček vyslal do úniku Olivera Finka, který gólmana Západočechů překonal rychlou střelou pod horní tyčku. Po čtyřiceti minutách tak vedla Jihlava 2:1.

Indiáni měli zkraje třetí periody tlak, po dvou minutách vystřelil od modré čáry Jiří Kamas, brankář Dukly jeho pokus vyrazil na poslední chvíli svou vyrážečkou. Jenomže z následné akce už zapršelo. Antonín Klatovský šikovně tečoval ránu od modré čáry, kotouč zapadl přesně k pravé tyči, tentokrát už byl Štěbeták zcela bez šance. Poté si indiáni zahráli přesilovou hru, obrat měl na hokejce Jiří Matějka, který dostal skvělý pas přes celou šíři brankoviště, svůj pokus ale vyslal jen do betonu gólmana. Na druhé straně musel být v pozoru Mařík, na něhož šla nebezpečná rána Vildovce od modré čáry. V polovině třetí periody se hezkou kličkou prezentoval David Slačík, plzeňský útočník ale svou akci nedotáhl do zdárného konce, brankář Dukly podržel své mužstvo. Stejný hráč měl na hokejce rozhodnutí krátce před koncem, z mezikruží ale rozhodující branku nevstřelil. O vítězi tak musela rozhodnout disciplína zvaná samostatné nájezdy.

V nich kralovali brankáři. Po pěti sériích se neprosadil jediný střelec. Rozhodnutí přišlo až v sedmé sérii nájezdů, kdy bonusový druhý bod, po forhendové kličce, trefil Plzni Matyáš Beran.

Ohlasy trenérů

Jakub Venc (HC Dukla Jihlava): Do utkání jsme vstoupili celkem slušně, měli jsme na začátku jednu gólovou šanci, poté jsme měli i přesilovou hru, nicméně do poloviny utkání nám příliš nešly nohy. Nejezdilo nám to a do zápasu jsme se vůbec nemohli dostat. Poté jsme se vrátili do hry, hlavně hlavou a utkání jsme dokázali otočit na 2:1. Plzeň poté měla šance, mohla nám odskočit na 3:2, ale i my jsme měli své příležitosti. Zápas šel do nájezdů, kde to je loterie. Vyhrál šťastnější tým.

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): Nehráli jsme špatně, měli jsme mírný optický tlak. Vedli jsme 1:0, mohli jsme soupeři více odskočit, nicméně jsme své šance neproměnili. Navíc poté jsme během chvilky dvakrát inkasovali. Na druhou stranu jsme rádi, že se nám povedlo utkání srovnat, měli jsme poté i tlak. Nájezdy, to už je loterie. Musíme nadále více pracovat na skills a zakončování.