2:3p
(1:0, 0:0, 1:2 - 0:1)

Ošmerův gól sice prodloužení vynutil, ale vyhrávají Pardubice

15.09.2022 / Tomáš Lysý

První domácí zápas a zároveň první zápas sezony. Ačkoliv se Dukla dostala v 18. minutě zásluhou Václava Macka do vedení, tak se Pardubicím v poslední periodě povedlo otočit stav. Už to pro Jihlavu nevypadalo nadějně, ale Adam Ošmera ještě vynutil prodloužení. V něm se trojice hráčů Pardubic dostala do šance a Dominik Kučera svým druhým gólem v zápase rozhodl - 2:3 po prodloužení.
15.09.2022 18:00, Extraliga dorostu - 1. kolo

HC Dukla Jihlava

Uhrin – Pražák, Löffler, Tomica, Podroužek, Jungwirth (A), Vildomec, Ošmera (C)- Váňa, Nosek, Chlubna – Fink, Habermann (A), Veselský – Macek, Katolický, Chvátal – Fiala
2

HC Dynamo Pardubice

Tuláček – Vápeník, Šmerda (C), Oliva, Kaštánek, Úlehla, Jansa, Křečan – Krčál, Rolinek, Pražan – Kučera, Korec, Lempach – Pilař, Kantor, Bartoň – Turena (A)
3
Branky a nahrávky: 18. Macek (Vildomec), 58. Ošmera - 41. Kučera, 49. Lempach (Křečan), 63. Kučera. Rozhodčí: Mejzlík - Polák, Augusta. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 77. Střely na branku: 29:25. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3.

Průběh utkání

Hned po dvou a půl minutách hry úvodního zápasu sezony byl vyloučen jihlavský Chvátal, ale Pardubičtí se v přesilovce k ničemu vážnějšímu nedostali. Až v desáté minutě se Kučera propracovával do samostatného úniku, ale nakonec byl zastaven. V závěru třetiny šli do početní výhody také domácí, ta ovšem trvala jen necelou minutu. Hra čtyři na čtyři ale Dukle svědčila, jelikož Vít Macek překonal Tuláčka povedeným bekhendem - 1:0.

Ve druhé části měla Dukla šance na navýšení náskoku. Veselského pokus vyrazil Tuláček betonem, Habermann poté pardubického brankáře z dorážky nepřekonal. Podruhé v utkání se neradoval ani Macek, jehož střela byla tečována, ale za čáru neprošla. Také Dynamo zahrozilo, kapitán Šmerda vyzkoušel pozornost Uhrinovy lapačky a Turena po objetí klece puk do branky nezasunul.

Co se Pardubicím nepovedlo během čtyřiceti minut, to zvládli za 21 sekund třetí části. Dominik Kučera po vyjetí z levé strany srovnal stav. Dukla poté přestála oslabení a po něm Uhrin vychytal Lempachův samostatný únik. Štěpán Lempach se tak radoval až ve 49. minutě, kdy dorazil puk do snad jediné volné skuliny, kterou Uhrin v brankovišti nechal. Vyloučení téhož hráče ale přišlo Pardubice draho, jelikož dvě minuty před koncem Adam Ošmera vymetl bekhendem horní roh branky - 2:2. Jihlava poté mohla rozhodnout, ovšem Jungwirth ani Chvátal si na Tuláčka nepřišli.

Prodloužení netrvalo ani polovinu své řádné pětiminutové doby. Domácí totiž bod navíc nezískali, jelikož netrefili prázdnou branku, naopak na druhé straně ujel Dominik Kučera do úniku a rozhodl o konečném stavu - 2:3 po prodloužení.

Ohlasy trenérů

Jakub Venc (HC Dukla Jihlava): Takové typické první utkání v sezoně, řada nepřesností, nervozita. Pardubice hrají bojovný a urputný hokej, což jsme ale věděli a kluky jsme na to upozorňovali. Z naší strany to nebylo pohledné, ale po dvou třetinách jsme vedli 1:0. Mohli jsme soupeři o gól odskočit, šance jsme na to měli, ale naopak jsme ve třetí třetině dvěma hloupými chybami Pardubicím darovali dva góly. Naštěstí se nám podařilo vyrovnat. Poté jsme měli dvě slibné šance, ale ty se nám nepodařilo proměnit a v prodloužení platilo nedáš – dostaneš. Netrefili jsme prázdnou branku, naopak soupeř v dalším střídání ujel sám na branku a rozhodl.

Michal Mikeska (HC Dynamo Pardubice): Byl to první zápas sezony, takže v něm byla spousta chyb a spousta nervozity, nicméně zápas měl vysoké tempo a oba dva mančafty si vypracovaly poměrně dost šancí, které na obou stranách zneškodnili výborní gólmani. Domácí možná měli vyložených šancí o trošku více, ale zaplaťpánbůh je pochytal náš gólman. Zápas došel až do prodloužení, které je v dorostu vabank. Je hodně o chybách a získali jsme hned v úvodu samostatný nájezd, který jsme proměnili. Prodloužení už je loterie. Zápas měl velmi vysoké tempo a slušnou kvalitu.