3:1
(0:0, 2:0, 1:1)

Junioři od druhé třetiny zlepšili výkon a zdolali i Pardubice

28.10.2022 / Tomáš Lysý

Jihlavští junioři museli hned v první třetině proti Pardubicím přestát pět přesilových her soupeře, z toho jednu dvojnásobnou. Ale dobrou hrou se ubránili a na začátku druhého dějství je Adam Sojka svým prvním gólem v sezoně poslal do vedení. V polovině zápasu naopak Dukla využila přesilovku, Daniel Pavelec zakončoval do téměř prázdné branky. Jihlava se po celou sezonu i po tento zápas opět mohla spolehnout na Filipa Maláče, který sice ve 47. minutě inkasoval, ale Dukla už si tři body vzít nenechala. V závěru navíc Hynek Peš trefil prázdnou klec - 3:1!
28.10.2022 14:30, DHL Extraliga juniorů - 17. kolo

HC Dukla Jihlava

Maláč – Vovsík (C), Chvátal, Šabatka, Ludvík, Matějíček, Tomšík, Vandas – Bulík, Pavelec, Sojka, Klapica, Kravec (A), Rauš (A), Coufal, Peš, Báťa, Broš, Modl, Straka
3

HC Dynamo Pardubice

Borovička – Chabada (C), Rájek, Červenka, Tvrdík, Bárta, Koudelka, Helikar, Vachun – Pavlata, Sydorenko, Štetka (A), Kubíček, Novotný, Fiala, Kalužík, Burda, Gromadzki
1
Branky a nahrávky: 21. Sojka (Klapica, Vovsík), 30. Pavelec (Tomšík, Rauš), 59. Peš (Báťa) - 47. Sydorenko (Tvrdík, Bárta). Rozhodčí: Grygera, Mejzlík - Polák, Král'. Vyloučení: 8:4. Využití: 1:0. Diváci: 145. Střely na branku: 31:43. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1.

Průběh utkání

První třetina zápasu mezi Jihlavou a Pardubicemi byla často přerušována tresty. Od poloviny čtvrté minuty do deváté šli ven čtyři hráči Dukly, ale Dynamo žádnou přesilovku, ani půlminutovou dvojnásobnou, nedokázalo využít nebo si vytvořit nějakou výraznější šanci. Snad jen Štetkova rána na konci desáté minuty z pravého kruhu výrazněji ohrozila Maláče. Oba dva celky poté nevyužily ještě jednu početní výhodu. Na konci třetiny byl blízko ke změně stavu Sojka, nicméně sám před brankářem už neměl tolik času na zakončení.

Co se mu nepovedlo, to vyšlo jihlavskému útočníkovi 41 sekund po začátku druhého dějství. Vovsík udržel puk na modré a vystřelil. Kotouč se dostal ke Klapicovi, který viděl před brankou chvilku nekrytého Adama Sojku, jenž doklepl puk do sítě a vstřelil svůj první gól v sezoně. Jihlavský brankář Filip Maláč pak vychytal zakončení Koudelky z kruhů. Také Dukla dostala přesilovou hru pět na tři, ale zužitkovala až klasickou přesilovku. Tomšíkovu střelu ještě Borovička vyrazil, jenže před brankou byl zcela volný Daniel Pavelec, který neměl problém trefit odkrytou svatyni. Jihlava ještě mohla zvýraznit své vedení, když v situaci dva na jednoho zakombinoval Rauš s Pavelcem. První uvedený ale střelou z pravého úhlu náskok svého týmu nezvýšil.

Pardubicím se přesilovky nedařily, na přelomu druhé a třetí třetiny nevyužily ani rozdělenou početní výhodu, již sedmou v zápasu. Dynamu se podařilo snížit až na konci sedmačtyřicáté minuty. Po nepřesné ráně Bárty od modré se puk odrazil od zadního plexi k pravé tyči Maláče, kde byl volný Mykyta Sydorenko a jeho snižující úloha byla také snadná. V následné přesilovce se Dukla neprosadila, po jejím konci šel Chvátal s Bulíkem do situace dva na jednoho a z levého kruhu vystřelil, dvoubrankový náskok soupeře ale nedopustil dobrým zásahem Borovička.

Pět minut před koncem zkusil Maláče překvapit z velkého úhlu střelou do bližšího růžku Gromadzki, nicméně jihlavský brankář byl znovu připraven. V času 57:10 odvolali hosté brankáře a hráli vabank. Šance měli. Maláč nezbaštil Kalužíkovi snahu o své rozhýbání a poté gólman Dukly z kruhů vychytal opět Gromadzkiho. Jihlavští se nejprve směrem k volné kleci zastřelovali, ale poté Báťa vyhrál buly na Hynka Peše, který se zbavil protihráče a z vlastní modré trefil prázdnou klec - 3:1. Tři body tak zaslouženě získala Jihlava, která se do večerních zápasů dostala na druhou příčku tabulky.

Ohlasy trenérů

Michal Broš (HC Dukla Jihlava): S Pardubicemi jsme špatně začali. V první půlce zápasu jsme byli pomalí. Chyběla herní rychlost a čtení hry. Byli jsme hodně vylučovaní. Neviděl jsem zápas, kde bychom měli tolik zbytečných faulů hokejkou, které vznikly jen protože jsme pozdě reagovali a špatně hráli souboje. V dnešním zápase jsme měli hodně zblokovaných střel a obětavých věcí, které tam každý hráč položil pro tým.