5:1
(0:0, 2:1, 3:0)

Junioři po třech porážkách opět na vítězné vlně. V Morávkách skolili poslední Olomouc

02.12.2022 / Tomáš Lysý

V první třetině zápasu se na branku čekalo marně, ačkoliv Jihlava mohla skórovat a její soupeř z Olomouce také. Skóre tak otevřel ve 24. minutě Andrej Klapica, leč hosté záhy vyrovnali. Do třetí třetiny šla Dukla přesto spokojenější, v závěru dvacetiminutovky se prosadil Adam Sojka. Závěrečná třetina vyšla Jihlavě na jedničku, na jejím začátku využil přesilovku kapitán Matěj Vovsík a náskok červenožlutých navýšil devět minut před koncem Matěj Kravec. V závěru zápasu hrála Olomouc přesilovku a umocnila jí hrou bez brankáře, ovšem nesnížila a skóre do prázdné klece uzavřel Adam Rauš - 5:1.
02.12.2022 18:00, DHL Extraliga juniorů - 27. kolo

HC Dukla Jihlava

Maláč – Vovsík (C), Chvátal, Šabatka, Číhal, Matějíček, Tomšík, Vandas – Peš, Kudrna, Sojka, Jungwirth, Rauš (A), Pavelec, Coufal, Kravec (A), Báťa, Broš, Modl, Klapica
5

HC Olomouc

Nowak – Dvořák, Compel, Sedláček, Tomiga, Kočí, Drábek – Izák, Tomeček (A), Pigl, Vodlan, Havel, Kučera (C), Matašovský, Hradil, Fasner (A), Janech Kusak, Belan, Ruda
1
Branky a nahrávky: 24. Klapica (Kudrna, Kravec), 37. Sojka (Matějíček), 44. Vovsík (Báťa, Jungwirth), 51. Kravec (Vandas), 58. Rauš (Vovsík, Tomšík) – 27. Kusak (Izák, Tomiga). Rozhodčí: Čáp, Zeliska – Kotlík, Dědek. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0 Diváci: 145. Střely na branku: 39:20. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 5:1.

Průběh utkání

Úvod zápasu nabídl slušnou šanci hostí, paradoxně až po skončení jejich přesilové hry. Jihlavský brankář Maláč ale dvě zakončení kapitána Olomouce Kučery zblízka pokryl. Otevřít skóre mohli domácí po tom, co Broš vybojoval puk. Pavelec jej dostal mezi kruhy, kde byl volný, vystřelil, ale těsně minul. Poté měli hosté i trošku štěstí, když Jungwirthův motýlek skončil na břevně Nowaka. Dobře hrající Broš vzápětí našel Sojku, jehož nadvakrát vychytal gólman. Hosté poté přestáli přesilovku a sami mohli udeřit. Vodlan nabral na levé straně rychlost a prodral se až k tyčce Maláče, který si zakončení do tohoto prostoru pokryl. Když se na konci z kruhů neprosadil ani Modl, šlo se do kabin bez branek.

Vyrovnaný stav vydržel čtyři minuty. Andrej Klapica před brankou získal puk po dobré hře Kudrny, který naznačil objetí branky a přihrál mu. Slovenský forvard se zblízka nemýlil. Za dvě a půl mnuty bylo srovnáno. Patryk Kusak dostal do předbrankového prostoru nahrávku od Izáka a také zamířil přesně. Při své přesilovce pak mohla jít Olomouc do vedení, jenže Fasnerovi před volnou částí branky po Matašovského přihrávce přeskočil puk hůl. Krátce po polovině zápasu ohrožoval Nowaka dvakrát jihlavský bek Matějíček, ale nejprve jej brankář Olomouce vychytal a poté ho zachránila tyč. V závěru třetiny ještě Hanáci odolali, když hezkou kombinaci zakončil Jungwirth, ale Nowak byl na místě a z dorážky se neradoval Rauš. Poté už ale Jihlava překlopila vedení na svou stranu. Adam Sojka zůstal osamocen před olomouckým gólmanem, který byl už bez šance - 2:1. V poslední minutě měl na holi vyrovnání Vodlan, z kruhů jej ale vychytal Maláč.

Hned zkraje třetí části byl hostující kapitán Kučera vyloučen na 2+2 minuty, čehož Dukla využila. Jungwirth sám před Nowakem ještě puk nad jeho betony nezvedl, chvíli na to ale už přišla jihlavská přesná trefa z hole Matěje Vovsíka, který od modré uspěl nahozením, na které brankář přes clonu nestihl reagovat. Jihlava poté přestála oslabení díky gólmanovi Maláčovi, jenž zblízka vychytal Kočího. A již v plném počtu hráčů uskočili červenožlutí do stavu 4:1, když Matěj Kravec před Nowakem nabral puk na bekhend a trefil se mezi jeho betony. Ačkoliv hosté hráli v závěru ještě jednu přesilovku a zkusili při ní hru bez brankáře, risk se jim nevyplatil. Prázdnou klec totiž trefil naprosto přesně Adam Rauš a Jihlava tak zvítězila 5:1.

Ohlasy trenérů

Richard Brančík (HC Olomouc): Kluky jsme připravovali na to, že je tady malé hřiště, že zápas bude urputný a plný soubojů. Bude málo času na nějaké činnosti. V první třetině jsme se toho drželi, ale pak jsme začali dělat velké chyby. Soupeř na nás vyvíjel poměrně velký tlak a nedokázali jsme se s tím vypořádat. Upustili jsme od hry, kterou jsme chtěli hrát. Do třetí třetiny jsme prohrávali jen o gól a chtěli jsme zkusit se zápasem něco udělat, ale soupeř zlomil zápas třetím gólem v přesilovce a u nás už nebyla síla se zápasem něco udělat. Musíme se dát dokupy a další zápas zlomit.

Michal Broš (HC Dukla Jihlava): Byl to těžký zápas. Sledujeme výsledky a stav sezony je takový, že jsme někde v tabulce a listopad jsme neměli výkonnostně ani výsledkově dobrý. Naopak Olomouc měla výsledky i bodové zisky lepší. Byli jsme připravení na klasicky houževnatého, nepříjemného, pohyblivého a agresivního soupeře, navíc aktivně hrajícího v oslabení. Snažili jsme se hráče nabádat - a byla o tom celá týdenní příprava - abychom otočili kormidlem na druhou stranu, protože se nám trošku v posledních zápasech rozpadla koncepce, přístup a osobní zodpovědnost všech hráčů k úlohám na ledě v konkrétních situacích. Nešli jsme tedy do zápasu s ničím jiným než se stoprocentním přístupem a se snahou zlomit vývoj zápasu znova do pozitivního módu. Povedlo se nám to, ač to nebylo úplně moc hezké na koukání. Nebyli jsme ani nijak moc lepší, skóre neodpovídá vývoji a řekl bych, že vyložených šancí měl soupeř více. Ale po spolehlivém výkonu Malageho (brankář Filip Maláč - pozn. aut.) jsme si dokráčeli v závěru pro jednoznačné vítězství.