1:8
(1:1, 0:5, 0:2)

V druhém derby rozstříleli dorostenci Havlíčkův Brod 8:1

14.01.2023 / Ladislav Vácha

Dorostenci v pátek porazili Havlíčkův Brod na domácím ledě až v prodloužení, další den je čekal další zápas s tímto soupeřem. Ten zvládl jihlavský celek senzačně. Dukla se dostala po brance Jungwirtha do vedení. Na začátku druhé třetiny sice dokázal srovnat jeden z domácích hráčů, ale poté už zápas jasně patřil Dukle. Ve 21. minutě se prosadili Fink a Fiala. O necelých pět minut později se radovala Dukla znovu ze dvou branek. Ačkoliv byl stav 5:1, tak jihlavští hokejisté stále neměli dost a do konce zápasu padly další tři branky na straně červenožlutých. Zápas tak skončil jasnou výhrou Dukly 8:1.
14.01.2023 12:00, Extraliga dorostu - 26. kolo

BK Havlíčkův Brod

Račan (21. - 40. Kamenický) – Mrtka, Kachlíř, Adam, Ondruš, Konvalina, Danyljuk – Křížek, Koubek, Nový – Dvořák, Adamec, Chromý – Kraučuk, Hospodka, Teml – Frühbauer, Kozlík
1

HC Dukla Jihlava

Štěbeták – Pražák, Löffler, Tomica, Podroužek, Jungwirth, Vildomec, Ošmera – Nosek, Fink, Fiala, Duka, Kytka, Váňa, Koníř, Macek, Katolický
8
Branky a nahrávky: 12. Koubek (Mrtka, Kachlíř) – 10. Jungwirth (Ošmera, Nosek), 21. Fink (Kytka, Pražák), 21. Fiala (Macek, Tomica), 26. Ošmera (Kytka, Fink), 26. Macek (Katolický, Pražák), 31. Váňa (Koníř, Vildomec), 42. Macek (Jungwirth, Fiala), 55. Koníř (Fiala, Podroužek). Rozhodčí: Karpíšek – Kráľ, Tichý. Vyloučení: 8:11, navíc Ošmera (JIH) 5 + do konce utkání. Využití: 0:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 145. Střely na branku: 35:39. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:8.

Průběh utkání

Bruslaři naskočili do derby Vysočiny velmi aktivně, Dukla si pomohla dvěma fauly v krátkém časovém sledu a domácí měli k dispozici minutu a 33 sekund dlouhou přesilovku 5 na 3. Ta se jim však vůbec nepovedla, když si dokázali vytvořit jedinou šanci. Po střele Nového z blízkosti modré čáry dorážel zblízka kapitán Mrtka, ale gólman Štěbeták proti jeho dorážce vytasil parádní zákrok. V početní převaze si zahráli i hosté, když se proti pravidlům provinil Adamec, a dokázali otevřít gólový účet utkání. Ránu Adama Ošmery šikovně tečoval v předbrankovém prostoru Jáchym Jungwirth a Jihlava šla do vedení.

Parta z Kotliny však brzy odpověděla. Patrik Mrtka narýsoval geniální pas za soupeřovu obranu na rozjetého Tadeáše Koubka, jenž si v sólu nádherně položil brankáře Štěbetáka a zasunul kotouč do odkryté brány. V 15. minutě mohlo být v brodském táboře ještě veseleji, jenže Kozlík parádní střelou z pravého kruhu zacinkal jen na spojnici tyčky a břevna. Na druhé straně zahrozil Koníř, jenž v rychlostním souboji porazil Chromého, jenže už byl v těžkém úhlu a napálil Račanův beton.

Jihlava nastoupila do prostřední části s velkou chutí a při hře 4 na 4 hned dvakrát v krátkém časovém sledu udeřila. Nahození Daniela Kytky od modré čáry neudržel brankář Račan ve výstroji a Oliver Fink z okamžité dorážky dopravil hrací předmět na místo určení. Už za 23 sekund se radovali hosté znovu. Po Vítu Mackovi se ujal kotouče exbrodský útočník Matěj Fiala, najel si do příznivé palebné pozice a přesnou střelou vyhnal brankáře Račana, kterého nahradil jeho kolega Lukáš Kamenický, na střídačku.

Dubnovi svěřenci se však dopustili dalšího faulu a hosté opět trestali. Na modré čáře napřáhl Adam Ošmera a brankář Kamenický, který měl zcela zakrytý výhled, nestihl na jeho střelu včas zareagovat. Totálně rozhození Bruslaři inkasovali za pouhých devět sekund už popáté. K zakončení se v pravém kruhu dostal Vít Macek a svou nádhernou střelu poslal přesně ke vzdálenější tyčce. Havlíčkův Brod dál sužovala velká nedisciplinovanost, které Dukla i nadále využívala. Ve 31. minutě gólman Kamenický zlikvidoval několik dorážek z bezprostřední blízkosti, ale nakonec kapituloval po té z hole Roberta Váni.

Mladí Bruslaři dohrávali na začátku třetí periody zbytek přesilové hry, jenže nepohlídali si Jáchyma Jungwirtha, který po návratu z trestné lavice pelášil sám na bránu. Nastřelil sice tyčku, ale Vít Macek z dorážky chladnokrevně zavěsil a zvýšil z pohledu hostů už na 7:1. Domácí pak nevyužili přesilovku po faulu Kytky, ale měli k dispozici pětiminutovou početní výhodu, když putoval předčasně do sprch jihlavský kapitán Ošmera.

Vzápětí se dopustil krosčeku i Kytka a Dubnova družina hrála dlouhou přesilovku 5 na 3. Bruslaři se však i nadále trápili a nevyužili ji. Dukla stále neměla dost a v 55. minutě vsítila už svou osmou branku. Matěj Fiala našel svým pasem před bránou připraveného Dominika Koníře, který z otočky propálil brankáře Račana. Jihlavané si tak odvezli z Kotliny jednoznačnou a zaslouženou výhru 8:1.

Ohlasy trenérů

Miroslav Duben (BK Havlíčkův Brod): Myslím si, že jsme nezačali špatně. V první třetině jsme si vytvořili spoustu šancí, ale nebyli jsme schopní z předbrankového prostoru trefit odkrytou bránu. To nás hodně srazilo. Na co soupeř sáhl, to mu vyšlo. Rozhodla nepovedená druhá třetina, ve které jsme už během první minuty dostali dva góly. To nás asi zlomilo. Měli jsme spoustu přesilovek, ale nejdou nám a nepomůžeme si v nich. Naopak při oslabeních dostáváme spoustu branek. Byli jsme i herně nedisciplinovaní, což nás také stálo lepší výsledek.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Výsledek vypadá jednoznačně, ale první třetina tomu určitě neodpovídala. Byla hodně vyrovnaná, domácí mohli odskočit do výrazného vedení, stejně jako my, šancí bylo dost. Měli jsme parádní vstup do druhé třetiny, když jsme zlepšili pohyb, v prvním střídání jsme dali góly. Střelecky se nám dařilo, napadalo nám to tam, pro domácí bylo těžké se za toho stavu chytnout. Škoda, že bylo tolik vyloučení, to rozbilo celé utkání, nicméně jsme si procvičili hru ve třech, kde jsme hráli šest minut. Jedinou kaňkou na výkonu jsou vyloučení.