3:2p
(1:2, 1:0, 0:0 - 1:0)

Dorostenecké derby Vysočiny končí lépe pro Jihlavu

13.01.2023 / Štěpán Ondráček

Na malém jihlavském zimáčku se utkal domácí dorost proti celku BK Havlíčkův Brod. Ačkoliv do první třetiny vstoupili lépe hosté, kteří po první třetině vedli o jednu branku. Na začátku druhé třetiny srovnal Adam Ošmera, ten mířil k rameni Račana. Utkání dospělo až do prodloužení ve kterém dokázal 48 vteřin do konce zápasu vystřelit Dukle vítězství právě kapitán dorostu. Utkání tak skončilo lépe ve prospěch Dukly - 3:2pp.
13.01.2023 15:00, Extraliga dorostu - 25. kolo

HC Dukla Jihlava

Novák – Pražák, Tomica, Podroužek, Jungwirth, Vildomec, Ošmera, Löffler – Kytka, Fiala, Nejedlý, Fink, Koníř, Macek, Katolický, Duka, Nosek, Váňa
3

BK Havlíčkův Brod

Račan – Ondruš, Adam, Mrtka, Danyliuk, Konvalina, Kachlíř – Dvořák, Koubek, Chromý, Nový, Kozlík, Suchý, Hospodka, Křížek, Teml, Kraučuk, Adamec
2
Branky a nahrávky: 17. Nosek (Kytka), 22. Ošmera (Kytka), 65. Ošmera (Fink) – 2. Nový (Adamec, Dvořák), 18. Chromý (Mrtka, Nový). Rozhodčí: Barek - Roischel, Figer. Vyloučení: 6:8. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 150. Střely na branku: 31:31. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2.

Průběh utkání

Oba celky začaly velice aktivně, ale z vedení se radovali ve druhé minutě Havlíčkobrodští. Adamec přenechal puk mezi kruhy Lukáši Novému, který se střelou zápěstím trefil přesně k pravé tyči. Hosté mohli navýšit vedení při přesilovce, ovšem Jihlava ubránila bez větších problémů první oslabení zápasu. V šesté minutě mohlo přijít vyrovnání. Nejdříve Duka trefil levý beton brankáře Račana. Potom tentýž hráč spálil stoprocentní šanci, když stál mezi kruhy, ale gólmana hostů nepřekonal. Jihlava měla enormní tlak, ze kterého nedokázala dát branku.

Ve čtrnácté minutě ujel ve vlastním oslabení Podroužek, jenž přešel obránce, ovšem levý beton brankáře nedokázal přehodit. O minutu později prostrčil Kachlíř puk na Dvořáka, který neuspěl pokusem na lapačku. Novák vytěsnil puk na poslední chvíli. Dukla srovnala v přesilové hře, když napoprvé trefil Fink levou tyč, ale z dorážky se následně prosadil exbrodský Rostislav Nosek. Jihlava se z vyrovnání neradovala dlouho, neboť se prosadil z prostoru kruhů Dominik Chromý. Hostující útočník si srovnal puk na holi a překonal přesouvajícího se Nováka - 1:2.

Jihlava zkraje prostředního dějství ubránila oslabení a hned po něm vyrovnala. Na modré čáře si srovnal puk kapitán týmu Adam Ošmera, který přes hradbu těl dostal puk do sítě. Ve 25. minutě mohl vrátit vedení Bruslařům Koubek, jenže nepřekonal Nováka mezi betony. Dukla mohla zvrátit utkání na svoji stranu ve vlastním oslabení, ale Ošmera neumístil Finkovu nahrávku za Račana. Ve 27. minutě spálil Havlíčkův Brod jasnou šanci. Ocitl se v ní Hospodka, který neprostřelil ležícího Nováka.

Ani na druhé straně branka nepadla, když Račan zastavil na brankovišti pokus Fialy. Dukla ani v další přesilovce nepřeklopila misky vah na svoji stranu. Kytka s Noskem marně dotírali na brankovišti. Na druhé straně si položil Nováka Dvořák, ale gólman domácího celku vytěsnil kotouč lapačkou. Minutu před koncem druhého dějství ztroskotal na Račanovi Macek, jenž z těsné blízkosti neusměrnil puk do branky. Stav byl tak stále 2:2.

Na začátku třetí třetiny se dostal do šance Křížek, který byl faulován, ale hlavní arbitr nevylučoval. Ve 45. minutě dostal puk za obranu Dvořák, který nadvakrát neprostřelil výborného Nováka. Dukla si vytvořila krátkodobý tlak, ve kterém neuspěli Duka s Váňou. Ve 47. minutě mohl v oslabení skórovat Kytka, ten ale pohrdl nabídnutou šancí, když kotouč přestřelil mimo branku. Bruslaři měli na hokejkách třetí gól, ale Hospodka neprocedil puk mezi Novákovy betony.

Jihlava v 54. minutě hrála další početní výhodu, ale pokusy Finka skončily mimo tři tyče. Ve zbytku normální hrací doby byli aktivnější domácí, ale zápas dospěl do prodloužení. V nastaveném čase oba celky držely puk. Na konci mohl rozhodnut Mrtka. Ten ale nedal, a tak udeřilo na druhé straně. Od modré čáry se prosadil krásnou střelou Adam Ošmera a vystřelil Dukle bonusový bod.

Ohlasy trenérů

Jakub Venc (HC Dukla Jihlava): Nepovedl se nám vstup do utkání. V první třetině jsme byli vlažní a pomalejší. I přes to, že jsme měli nějaké šance, tak soupeř asi zaslouženě vedl. Naštěstí se nám podařil vstup do druhé třetiny, ve které jsme soupeře přehráli na vyložené šance. Mohli jsme i gólově odskočit. Ve třetí třetině jsme měli dvě vyložené šance, při kterých jsme jeli sami na branku a měli jsme je vyřešit daleko lépe a vyhrát za tři body. Ale jsme rádi i za dva body, protože každý bodový příděl má pro nás cenu zlata a jsme zase blíže nějakému našemu společnému cíli. V dalším zápase bude pro Havlíčkův Brod domácí prostředí výhodou, i když derby nemá favorita. Budeme se snažit trpělivým výkonem zase navázat na bodový příděl a chceme další zápas v Havlíčkově Brodě vyhrát.