2:3
(0:2, 0:0, 2:1)

První azylovou sezonu končí Dukla ve čtvrtfinále, Vsetín byl tentokrát nad její síly

12.03.2023

Dukla před zápasem věděla, že už si nemůže dovolit zakolísání. Hned na začátku zápasu ale nevyužil Chlubna velkou šanci. Naopak hosté udeřili dvakrát, trefil se Holec a Smetana. Ve druhé části i přes několik přesilových her branka nepadla, Vsetín se soustředil na perfektní defenzívu, což mu vycházelo na jedničku. Na začátku třetí části Jihlava zvládla dvojnásobné oslabení a tlačila se za snížením, které přišlo zásluhou Tomáše Harkabuse osm minut před koncem. Jenže v 56. minutě vrátil Jonák svému týmu dvoubrankové vedení. V závěru ještě snížil Tomáš Chlubna, ale vyrovnat už Dukla nestačila a po porážce 2:3 končí sezonu ve čtvrtfinále.
12.03.2023 16:30, Chance Liga - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Beran – Haman, Kolář, Kočí, Bilčík, Dundáček, Dvořák, Chvátal – Karabáček, Skořepa (C), Harkabus (A) – Šik, Miškář, Havránek – Chlubna, Pořízek, Křehlík – Brož, Juda, Cachnín
2

VHK ROBE Vsetín

Žukov – Česánek, Němec (A), Smetana (A), Ondračka, Kajínek, Jenáček, Voženílek – Jonák (C), Bērziņš, Rob – Holec, Klhůfek, Půček – Sihvonen, Přikryl, Bláha – Hořanský, Lichanec, Jenyš
3
Branky a nahrávky: 52. Harkabus (Skořepa, Šik), 58. Chlubna (Haman, Pořízek) - 9. Holec (Klhůfek), 16. Smetana (Sihvonen, Jonák), 56. Jonák (Rob, Bērziņš). Rozhodčí: Svoboda, Jechoutek - Zídek, Otáhal. Vyloučení: 9:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2500. Střely na branku: 31:20. Zblokované střely: 6:4. Vhazování: 43:32. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3.

Průběh utkání

Již od prvních minut bylo patrné, že bude k vidění dobrý hokej, navíc před největší „domácí“ návštěvou Dukly v pelhřimovském azylu. Již po osmdesáti sekundách měl obrovskou šanci Chlubna, který po chybě v rozehrávce hostí získal puk, sám před Žukovem ale neuspěl. Po úvodním oťukávání a dvouminutové hře čtyři na čtyři byla využita první vážnější akce Vsetína. Miroslav Holec dostal mezi kruhy kousek prostoru a hráč s jeho zkušenostmi se nemýlil. Využil přihrávku Klhůfka a trefil se pod horní tyč. Vsetín byl rázem aktivnější a vysloužil si přesilovou hru. Havránek se sice vrátil po dvou minutách na led, ale za okamžik šel na trestnou znovu, i když se mu to vůbec nelíbilo. A druhou výhodu využili Valaši po čtyřiceti sekundách. Ondřej Smetana vypálil z první od modré a prostřelil vše, co mu stálo v cestě - 0:2. Jihlava v závěru třetiny ještě zkusila soupeře zatlačit a vybojovala si přesilovou hru.

Úvodní minuty druhé části se nesly ve znamení trestů, ale přesilové hry změnu stavu nepřinesly. Dukla se poté výrazně častěji dostávala před branku Vsetína, který se osvobozoval často jen za cenu zakázaných uvolnění, ale brankovou šanci si domácí vypracovat nedokázali. Vsetínští se soustředili na pozornou defenzívu a udržení dvoubrankového náskoku, podpořenou Žukovem v brance. Krátce po polovině zápasu si sudí z několika momentů opět vybrali sekání Havránka, který putoval již potřetí na trestnou. Jihlava ovšem zvládla oslabení na jedničku. Ani v dalším průběhu druhé části nepřišly k vidění žádné gólové šance, stav tak zůstal nezměněn - 0:2.

Zkraje třetí části hrál Vsetín 43 sekund dlouhou přesilovku pět na tři, ale šanci neměl žádnou. Naopak v dvojnásobném oslabení mohl snížit Harkabus, zblízka ale puk za záda Žukova neusměrnil. Následovala jihlavská přesilovka, ve které měl slibnou šanci z kruhů Cachnín, ale opět neuspěl. A při hře pět na pět se neradoval ani Šik, jehož bekhendové zakončení z pravého kruhu nadělalo vsetínskému brankáři více problémů, puk však před čárou udržel. Jihlava pak mohla mít dlouhou dvojnásobnou přesilovku, ale po jejím vyloučení byla pouze o jednoho muže. Situaci čtyři na tři však po milimetrové přihrávce Skořepy využil Tomáš Harkabus a postaral se o zajímavou zápletku.

Závěr zápasu byl hodně v emocích, zejména po tvrdém ataku na Karabáčka, který se na střídačku dostal pouze za pomocí dvou spoluhráčů. Zápletka v podobě stavu 1:2 však netrvala dlouho. Vsetín využil rychlý kontr, při kterém sice Beran ještě zneškodnil Robovu střelu, ale na dorážku zcela volného Víta Jonáka již dosáhnout nemohl. V čase 57:23 ještě Dukle vykřesal naději Tomáš Chlubna, který úspěšně dorazil puk do sítě ze stejného místa jako Harkabus. Velký tlak Dukly nakonec vyrovnání nepřinesl, dvacet sekund před koncem prolétla Harkabusova dělovka z levého kruhu těsně vedle - 2:3.

Vsetín tak vrátil Dukle vyřazení z předloňského semifinále a z finále minulého ročníku. Postupuje dál výsledkem 3:0 na zápasy, naopak první exilová sezona Jihlavy končí ve čtvrtfinále - 0:3 na zápasy.

Ohlasy trenérů

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Měli jsme celkem slušný vstup do zápasu, bohužel jsme dnes měli hrozně moc vyloučených, hlavně z útočné třetiny, což nás zápas stálo. Z nějaké první větší šance jsme hned dostali gól, když jsme si nepohlídali hráče ve slotu. Kluci dnes hrozně moc chtěli, bylo to na nich vidět, ale někdy ty emoce dávali špatným směrem, kdy šli spíš proti nám, začali se strkat s protihráči, hádat, a odvádělo to pozornost od toho, co jsme chtěli, to bylo dnes ten zápas zvládnout a vyhrát. Celá série byla myslím hodně vyrovnaná a hokej je o detailech, Vsetín v těch detailech byl o něco lepší a proto postoupil.

Radim Kucharczyk (VHK ROBE Vsetín): Myslím si, že dvě třetiny jsme byli lepší. Pak Dukla ukázala sílu, co má, a utahovala to, až to bylo málem 3:3. Tam jsme měli štěstí, pak už jsme zvládli tu poslední půlminutu. Tu sílu ale mají a v závěru při nás stálo i trochu štěstí.