1:2
(0:1, 1:0, 0:1)

Dukla veze po dvou a půl letech výhru z Třebíče a má nejlepší vstup do ligy za posledních deset let

25.09.2023

Jihlavští hokejisté začali derby na ledě Třebíče výtečně a po 31 sekundách hry je poslal do vedení navrátilec Lukáš Anděl. Na gól se poté čekalo velmi dlouho. Dukla ve druhé části díky výbornému Beranovi přestála oslabení, ovšem v dalším již inkasovala. Třebíč dostala v přesilovce výhodu trestného střílení a Matyáš Svoboda srovnal. Ale vstup do třetí části zase vyšel lépe hostům. Šimon Jelínek se zblízka prodral k puku a svým čtvrtým gólem v sezoně rozhodl, že Dukla po sedmi prohrách znovu porazila Třebíč - 2:1.
25.09.2023 17:30, Chance Liga - 5. kolo

SK Horácká Slavia Třebíč

Strmeň – Furch, Bořuta, Baláž, Štebih, Poizl, Vodička, Kříž – Berka, Bittner (C), Dočekal (A) – Ferda (A), Malý, Vodný – Stehlík, Michálek, Matyáš Svoboda – Michalčuk, Horváth, Matěj Svoboda
1

HC Dukla Jihlava

Beran – Kolář (A), Bilčík, Kočí, Ozols, Chvátal, Mareš, Vala – Šik, Anděl, Čachotský (C) – Cachnín, Štefančík, Havránek – Berger, Handl, Meluzin – Brož, Pořízek, Jelínek
2
Branky a nahrávky: 36. Matyáš Svoboda (TS) – 1. Anděl (Šik, Kolář), 43. Jelínek (Vala). Rozhodčí: Horák, Pilný – Hanzlík, Komínek. Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 2073. Střely na branku: 28:15. Vhazování: 34:29. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.

Průběh utkání

Úvod zápasu přinesl bleskový gól hostů z Jihlavy. Už po půl minutě hry naservíroval Otakar Šik přesnou přihrávku na hůl Lukáše Anděla, který se tváří v tvář Janu Strmeňovi v souboji dvou nových hráčů obou týmů nemýlil - 0:1. Rychlý gól s Horáky otřásl, první perioda byla možná i proto spíše v režii soupeře. I přesto se Třebíč dostala během úvodního dějství k několika zajímavým střeleckým pokusům. Ty ale zlikvidoval brankář Adam Beran.

Prostřední dvacetiminutovka byla od té úvodní diametrálně odlišná. Horáci převzali otěže zápasu, diktovali tempo hry a přicházely i šance. Nejdříve v přesilovce zahrozil Antonín Bořuta. Rána zkušeného beka vyprášila Beranovy betony. Následovaly příležitosti Lukáše Stehlíka či Michala Vodného. Zejména v případě Vodného gól doslova visel ve vzduchu, jenže puk ležící na brankové čáře s vypjetím všech sil odpálili hostující obránci. Tlak hráčů v bílém každopádně nepolevoval , což nakonec vyústilo v zaslouženou odměnu. V čase 34:51 putoval na lavici hanby hostující Lukáš Mareš, v závaru před bránou o pár vteřin později zalehl nepovoleným způsobem puk Vlastimil Bilčílk, načež bylo nařízeno trestné střílení. Jeho provedení si vzal na starost Matyáš Svoboda. Třebíčský forvard zvolil klíčku do bekhendu. A uspěl. Tribuny domácích v tu chvíli propukly v jásot - 1:1.

Rozhodnout tedy musela třetí perioda. Už před jejím vypuknutím bylo zřejmé, že kdo dá druhý gól, bude mít vzhledem k blížícímu se závěrečnému hvizdu velkou výhodu. Klíčový moment střetnutí na sebe nenechal dlouho čekat. V čase 42:34 se k zakončení šikovně proháčkoval Šimon Jelínek a jeho ránu mířenou na vyrážečku třebíčského gólmana zastavila až branková síť. Hosté se od té chvíle nikam nehnali, jejich prioritou byla poctivá defenziva. Naproti tomu Horáci bušili do jihlavských vrat seč jim síly stačily. Bez výsledku. A protože kýžené vyrovnání pro domácí nepřinesla ani závěrečná hra bez brankáře, vyhrála Dukla po sedmi zápasech derby - 2:1.

Ohlasy trenérů

Kamil Pokorný (SK Horácká Slavia Třebíč): Při první brance nastala chyba, že jsme nevyndali puk ze třetiny, přejeli jsme tu situaci a hosté tam zůstali dva na jednoho. Na začátku utkání musí být stoprocentní koncentrace, bohužel stalo se to, co jsme všichni nejméně chtěli, a Jihlava šla brzy do vedení. Byli jsme dnes slabší i v soubojích, Jihlava vyhrávala většinu osobních soubojů a my jsme se složitě dostávali do koncovky a do tlaku před bránou. Ve druhé třetině jsme měli možnost, kdy puk ležel na brankové čáře, ale my nejsme schopni ho tam dotlačit. To byl obrázek celého zápasu. Jihlava byla silnější, šikovnější na hokejce… Hraje to takhle od začátku sezony, vyhrává o jeden gól (v Kolíně, ve Znojmě i v Třebíči). Funguje jim to teď, po dvou sezonách nás porazili. U nás je momentálně největší problém na domácím ledě efektivita. Co se týče gólmanské situace, chtěli jsme ulevit Honzovi Mičánovi, který všechno odchytal a bude chytat i ve středu. Byla možnost mít Honzu Strmeně, tak jsme ho povolali. Jsme rádi, že tu byl, s výsledkem on nic udělat nemohl – první gól do prázdné, u druhého necháme hráče volného. Nehrál ani Šimon Frömel s Matějem Psotou, kteří by byli v základní sestavě, ale na to se nechceme vymlouvat. Matěj Psota by patřil do naší elitní první formace, která to tady táhne, ale je zraněný. Šimon Frömel po zákroku Chlubny taky není v pořádku. Od dalšího zápasu (venkovní utkání se Sokolovem, pozn. red.) očekávám především dlouhou cestu, je potřeba se dobře nachystat; jde to rychle po sobě, síly ubývají. Bude potřeba hrát disciplinovaně v obraně a samozřejmě být produktivní v útoku.

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Pocity jsou parádní jako po každém vyhraném zápase. Na každý zápas se i připravujeme stejně, rozebereme si hru soupeře, co chceme hrát my a pak do toho zápasu jdeme. Lukáš Anděl teď v extralize nehrál, takže fyzická kondice možná hrála trochu roli, ale jinak spokojenost – první střídání, první střela, první gól. Do prázdné branky už druhý asi nechtěl, ale jsme s ním spokojení. Venkovní zápasy nám zatím vychází, ale i doma v Pelhřimově máme celkem dobré výsledky i výkony. Každý by chtěl podobný vstup do sezony a jsme rádi, že se nám to takto povedlo, a užíváme si to. Cíle byly vyhlášeny před sezonou, my teď jdeme zápas od zápasu a nás zajímá jen středa a nic dál.