3:1
(1:0, 0:0, 2:1)

Dukla po boji podlehla lídrovi tabulky z Poruby

06.01.2024 / Pavlína Vítková

V druhém novoročním kole cestovala Dukla do Kravař k utkání proti Porubě, vedoucímu celku Chance ligy. Ostravané se v šesté minutě dostali do vedení a poté se ve vyrovnaném utkání dlouho čekalo na branku. Dukla na přelomu druhé a třetí třetiny nevyužila pětiminutovou přesilovku a po jejím skončení domácí odskočili na dvě branky. Sedm minut před koncem ale snížil Jan Strejček a zdramatizoval zápas. V závěru zkusila Dukla hru bez gólmana, ale vyrovnat se jí nepodařilo a naopak Poruba pojistila výhru trefou do prázdné branky - 3:1.
06.01.2024 16:00, Chance Liga - 35. kolo

HC RT TORAX Poruba

Bláha – Sedlák, Doudera, Lemcke, Klimíček, Gutwald, Stehlík, Voráček – Tvrdoň, Střondala (A), Christov – Razgals, Honejsek, Berisha – Klímek, Vachovec (A), Gřeš – Mrázek, Krenželok (C), Šedivý
3

HC Dukla Jihlava

Maláč – Bilčík, Strejček, Dundáček, Kolář (A), Mareš, Ozols, Koštoval – Čachotský (C), Pořízek, Cachnín – Harkabus (A), Havránek, Jelínek – Štefančík, Bartoš, Brož - Toman
1
Branky a nahrávky: 6. Doudera (Vachovec, Gřeš), 43. Střondala, 60. Šedivý (Mrázek) - 53. Strejček (Čachotský, Cachnín). Rozhodčí: Kubičík, Rapák - Vašíček, Tvrdý. Vyloučení: 3:4, navíc Vachovec (POR) 5 minut a do konce utkání. Bez využití: . V oslabení: 1:0. Diváci: 537. Střely na branku: 30:32. Zblokované střely: 11:16. Vhazování: 23:34. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1.

Průběh utkání

Úvod zápasu zvládla lépe domácí Poruba. Od prvních minut duelu byla aktivní a brzy také slavila gól. V čase 5:43 totiž obránce Lukáš Doudera vypálil od modré čáry a zaskočil Filipa Maláče v jihlavské bráně. Poté se do hry začali dostávat i hosté. Po Strejčkově ráně vznikla před Bláhou nebezpečná situace, branka z toho ovšem nebyla. Několik zajímavých akcí poté přišlo při vyloučení Šimona Jelínka, jenž vyfasoval trest za sekání. Skóre se nicméně neměnilo. A to platilo i při trestu Antonína Honejska, kterého sudí potrestali za hru vysokou holí. Do kabin se tedy šlo za stavu 1:0.

Vylučování poté pokračovalo i po přestávce. Tomáš Čachotský se totiž dopustil podrážení a i on tedy musel putovat na trestnou lavici. RT TORAX ovšem nabídnutou výhodu nevyužil. Po skončení trestu se hra vyrovnala a kotouč putoval nahoru, dolů. Další zajímavější momenty ale přišly až při následné přesilovce, kterou si pro změnu po prohřešku Vojtěcha Střondaly zahrála Dukla. Stále ale platil stav 1:0. Zhruba dvě a půl minuty před koncem periody pak rozhodčí odpískali Michalu Vachovcovi zásah do oblasti hlavy a krku. Porubský útočník tedy zamířil do šaten a Ostravané museli přečkat pět minut v oslabení.

Se situací si nicméně poradili. A jen chvíli po skončení nevýhody mohli naopak slavit. V čase 42:41 zaúřadoval Vojtěch Střondala a potvrdil svou roli nejproduktivnějšího hráče Režnarova výběru. Porubané tak vedli o dvě branky a mohli se trochu uklidnit. Posléze se navíc dočkali přesilové hry, jihlavská obrana tedy opět měla plné ruce práce. Po skončení trestu ale Jihlava opět ožila. A v čase 51:56 se dočkala i gólu. Jeho autorem byl Jan Strejček, jenž dělovým pokusem propálil Bláhu a pokazil mu čisté konto.

Následovala další porubská přesilovka, při které to v útoku zkoušeli například Krenželok či Honejsek. Nadále ale platil průběžný stav 2:1. A pak se opět strany otočily. Trest si totiž vysloužil i Lotyš Frenks Razgals a hosté tudíž měli šanci ke srovnání. Tu ovšem nezužitkovali. Ba naopak. Při vlastním oslabení se puku zmocnil kanonýr Ondrej Šedivý a upravil na konečných 3:1.

Ohlasy trenérů

Jiří Režnar (HC RT TORAX Poruba 2011): Jihlava je klasicky tým, který hodně bruslí, dohrává souboje a napadá. Jsou všude, těžko se proti nim hraje. Z naší strany to byl ale také výborný zápas, i když proti takovému soupeři se nedá hrát krásný hokej. Takže ono to pak vypadá, že je to všechno ubojované. Ale krása musí jít někdy na úkor výsledku stranou. A takové zápasy ještě v play off budou, kdy se nehraje na krásný hokej, ale na vydřené výsledky 1:0, 2:1 a podobně. Takže i to je důležité brát v potaz. Hlavní je udržet si ten výsledek, to je základ.

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Samozřejmě jsme věděli, jakou má Poruba kvalitu, dokazuje to celou sezonu. Ale přijeli jsme s velkým odhodláním, chtěli jsme soupeře dostávat pod tlak. A když to nepůjde, tak to třeba zatáhnout. Myslím si, že se nám to dařilo. Neodehráli jsme vůbec špatné utkání, i se spoustou gólových šancí. Bohužel dlouhou dobu nám gól nechtěl padnout, dostali jsme dvě branky po střele přes beka. A přesilovka je pak pro nás spíše minus, to platí celou sezonu. Po té pětiminutové jsme inkasovali. Pak už to bylo těžké. Sice se nám povedlo ještě soupeře zmáčknout a po závaru nám tam padl gól... Ale zase pak máme přesilovku, odvoláme gólmana a odehrajeme ji zase špatně, jako i všechny ostatní. Klukům nemůžeme nic vyčíst, ale přesilovky nás prostě sráží dolů. 5 na 5 umíme hrát parádně, když ale přijde výhoda, honíme to tam a spíš jsou na nás šance.