4:0
(0:0, 3:0, 1:0)

Tři inkasované góly v oslabení rozhodly. Dorost prohrál s Mountfieldem

14.12.2023 / Tomáš Prodělal

Ani předposlední zápas základní části nedopadl pro dorostence dobře. V oslabené sestavě vyrazili do Hradce Králové. První třetinu sice branka nepadla, ale ve druhé části utkání využili domácí špatné disciplíny Jihlavy a třikrát se prosadili v početní výhodě. Nikdo z jihlavských hráčů se do brány trefit nedokázal, naopak Mounfield ještě navýšil své vedení. Červenožlutí odjeli domů s prohrou - 0:4.
14.12.2023 17:15, Extraliga dorostu - 26. kolo

Mountfield HK

Růžička – Wališ, Vencl, Studnický, Forejtek, Pánek, Pavlík, Janeček – Vítek, Šichan, Filip Klíma – Páleník, Sedláček, Václavíček – Koklar, Hornych
4

HC Dukla Jihlava

Štěbeták – Tramba, Tomica, Slavíček, Podroužek, Pešl, Hrodek – Katolický, Adamec, Koníř – Ratushniak, Lukáš, Hospodka – František Klíma, Beraczka
0
Branky a nahrávky: 24. Forejtek (Šichan), 33. Pánek (Studnický, Filip Klíma), 34. Forejtek (Páleník, Filip Klíma), 44. Václavíček (Páleník). Rozhodčí: Veinfurter – Roischel, Obr. Vyloučení: 7:8. Využití: 3:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 65. Střely na branku: 30:23. Průběh utkání: 4:0.

Průběh utkání

Hradečtí do posledního zápasu základní části nastoupili v improvizované sestavě, například Josef Janeček, duší obránce, v útoku. Nesehranost se projevila také v prvních minutách hry, kdy oba týmy hromadily nepřesnosti. Nejpatrnější to bylo v domácí přesilovce, jež přinesla pouze Vítkovu střelu z kruhu.

První větší příležitost Hradce přinesla až 12. minuta, kdy Tobiáš Vítek vybojoval puk a mohl hledat dva volné spoluhráče před brankou, jenže raději volil vlastní zakončením, které se neujalo. O něco blíže byl ve vlastním oslabení Josef Janeček, který obral soupeře o puk a z mezikruží vystřelil na Štěbetáka, tomu puk vypadl, za čáru se však nedostal. Posléze se rozchytal také Filip Růžička, který nejprve shrábl do lapačky Katolického švih, vzápětí se skvěle přesunul proti tomu stejnému hráči.

Prostřední část už probíhala v mnohem rychlejším tempu. V první dobré šanci se po sólu Filipa Klímy ocitl Ondřej Páleník, jenže Štěbeták se proti němu vytáhl. Následně šel však tým z Vysočiny do čtyř, čehož mužstvo Jiřího Janouška mladšího využilo. David Šichan schytal hit u zadního hrazení, stihl se znovu postavit a nahrát před branku Oliveru Forejtkovi, který z brankoviště otevřel skóre – 1:0. Na opačné straně mohl odpovědět Dominik Koníř. Útočník s číslem 13 se řítil sám na Růžičku, avšak trefil pouze jeho pravou ruku.

Následně se hosté uchýlili k faulování, což Mountfield začal nemilosrdně trestat. Dvojité vyloučení Petra Hospodky téměř záhy potrestal Karel Studnický, který po nahrávce Filipa Klímy nahodil na branku a Jan Pánek sebral přesnou tečí Štěbetákovi poslední zbytky naděje na zákrok – 2:0. Svěřenci Petra Svobody byli nepoučitelní, a tak byli za chvilku ve třech. Během dvojnásobné početní převahy Ondřej Páleník přenesl hru na Olivera Forejtka, který si dal chvilku načas a následně uklidil puk do branky – 3:0.

Ve třetí části už se zápas pouze dohrával. Lvi trochu upustili otěže, přesto se dokázali prosadit. Ondřej Páleník vyslal do rychlého kontru Martina Václavíčka, hbitý útočník dobruslil až na levý kruh a odtud pověsil kotouč do pravého horního rohu – 4:0. V následujících minutách přebrala aktivitu Dukla a začala zaměstnávat Filipa Růžičku, který jen proti Artemu Ratushniakovi musel zasahovat hned třikrát, pokaždé byl však úspěšný. Stejně tak přibylo známek fyzické hry. V závěru ještě nevyužil samostatný únik Filip Klíma, a tak duel skončil za stavu 4:0 pro Mountfield.

Ohlasy trenérů

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava): Opět nás zradila disciplína, celkově jsme měli sedm vyloučení. V oslabení jsme dostali tři góly, dvakrát ve čtyřech a jednou ve třech, což se pak strašně těžko dohání, tam se zápas lámal. Do útoku jsme byli zase bezzubí, soupeř využil našich chyb a zaslouženě vyhrál.

Filip Luňák (Mountfield HK): Utkání se mi hodnotí velmi dobře. Krásně jsme zakončili první část soutěže, kterou jsme zvládli hodně slušně. Bylo to pro nás skvělé zadostiučinění, když si vzpomenu na začátek ročníku, kdy se nám herně úplně nedařilo. Kluky jsme donutili k poctivému hokeji, což se znovu ukázalo. Musím říct, že jsme za tu dobu ušli kus cestu, jsem na hráče opravdu hrdý. Doufám, že budeme v této hře pokračovat, chceme jet na Sněžku a jsme teprve na Růžohorkách.