3:5
(0:1, 1:2, 2:2)

Dorost v oslabené sestavě sehrál s Vítkovicemi vyrovnanou partii, leč bez bodového zisku

16.12.2023 / Tomáš Lysý

Jihlavští dorostenci v posledním kole základní části hostili Vítkovice a v polovině zápasu to s nimi nevypadalo vůbec dobře, jelikož prohrávali již 0:3. Až poté prolomila Dukla střelecké prokletí. V závěru druhé části využil Štěpán Adamec přesilovku pět na tři a osm minut před koncem vstřelil stejný hráč kontaktní trefu. Vítkovice sice rychle uskočily znovu na dvougólový rozdíl, ovšem Dukla kontrovala trefou Dominika Koníře a opět se přiblížila na jednu branku. Vyrovnat už ale červenožlutí nestihli a v závěru pečetili hosté svou výhru trefou do prázdné klece - 3:5.
16.12.2023 12:30, Extraliga dorostu - 27. kolo

HC Dukla Jihlava

Bican – Tramba, Tomica, Slavíček, Podroužek (C), Pešl – Ratushniak, Adamec, Koníř – Lukáš, Nejedlý, Hospodka (A) – Beraczka, Hrodek
3

HC Vítkovice Ridera

Skoumal – Szarowski, Drábek, Fojtík, Zatloukal, Lyčka, Kisza, Vítek – Svozil, Daněk, Plško – Šebesta, Douda (C), Zachariasz – Hofman, Fasner (A), Nazad – Man
5
Branky a nahrávky: 37. Adamec (Podroužek, Nejedlý), 52. Adamec (Koníř), 57. Koníř (Nejedlý) – 20. Kisza (Fasner), 22. Svozil (Szarowski, Fojtík), 28. Plško (Fasner), 55. Hofman (Fasner), 59. Hofman (Plško). Rozhodčí: Jančí – Polák, Kučera. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:2. Diváci: 24. Střely na branku: 27:28. Průběh utkání: 0:3, 2:3, 2:4, 3:4, 3:5.

Průběh utkání

Před posledním zápasem základní části extraligy dorostu byly karty nalajnované jasně. Vítkovice už měly jistý postup do vyšší nadstavby, Dukla naopak bude bojovat o první dvě místa a postup do play off v nižší nadstavbě. Červenožlutí nastoupili jen na pět beků a osm útočníků a v první třetině se dobře bránili mírné vítkovické převaze. Žádné velké šance v první třetině nepřicházely, ale přesto se gólově prosadili hosté. 28 sekund před odchodem do kabin byl vyloučen domácí Hrodek a o 16 sekund později se prosadil Jakub Kisza, jenž z vrcholu pravého kruhu po Fasnerově pasu vypálil přesně - 0:1.

Hned na začátku druhé třetiny potrestaly Vítkovice druhé vyloučení Dukly, tentokrát Adamce. Ladislav Svozil si najel před Bicana, dostal puk od Szarowskiho, byl nedůrazně pokrytý a zblízka se nemýlil. V čase 27:26 to s Duklou vypadalo hodně špatně. Hosté získali puk na útočné podré po chybné rozehrávce domácích. Fasner v situaci dva na jednoho předložil puk přes obránce na Adama Plška a ten poslal kotouč přesně nad beton marně se natahujícího brankáře. Jihlavu poté nastartovalo, že další oslabení konečně přestála. Pět minut před koncem byli během čtyřiceti sekund vyloučeni dva hráči Vítkovic a Dukla šla do první početní výhody v utkání, navíc dvojnásobné. A za minutu jí využila. Podroužek z levé strany našel přesným pasem přes brankoviště na pravé straně Štěpána Adamce, který si poklekl ke střele a na přední tyči odčaroval kouzlo Skoumala - 1:3.

Jihlava se ve třetí části hnala ke kontaktní brance. Do tempa jí pomohla i další přesilovka, kterou sice nevyužila, ale zanedlouho se radovala. Po chybné rozehrávce hostí v 52. minutě sebral puk na modré čáře Koníř, který přihrál na levou stranu na kruh Štěpánu Adamcovi. Třetí nejproduktivnější forvard Dukly si připravil puk ke střele, sjel si blíže k brance a překvapil gólmana. Jenže po chvíli vedli hosté zase o dvě branky. Fasner rychlým krokem přešel přes hráče soupeře a před brankou vyzval k zakončení Marka Hofmana, jenž se nemýlil.

Dukla nesložila zbraně a v čase 56:37 ještě jednou snížila. Nejedlý si technickou finesou pohrál s obráncem a situaci dva na jednoho ještě vyšperkoval pasem před branku na Dominika Koníře, jenž zblízka vykřesla domácím naději na body. Minutu a půl před koncem zkusila Dukla hru bez brankáře, kterou ale po pár sekundách potrestal svým druhým gólem v utkání Marek Hofman a definitivně rozhodl zápas - 3:5.

Vítkovice zakončily dlouhodobou část na třetím místě a čeká je vrchní nadstavba s dalšími devíti týmy. V ní se celky utkají dvoukolově každý s každým přičemž první čtyři jdou přímo do čtvrtfinále a zbylá šestka absolvuje předkolo. Dukla skončila na osmé pozici a naopak přechází do spodní nadstavby, ve které bude také deset týmů. Bude se hrát také dvoukolovým systémem. Po odehrání osmnácti zápasů si první dvě družstva skupiny zajistí předkolo play off, naopak nejhorší tým přímo sestoupí do Ligy dorostu.