3:4
(1:0, 2:2, 0:2)

Fantazie! Junioři dokonale otočili zápas v Pardubicích a berou důležitou výhru

23.11.2023 / Tomáš Lysý

Jihlavští junioři ukázali v utkání na ledě Pardubic obrovský charakter a vůli po vítězství. Ve veledůležitém souboji o čtvrté místo v tabulce, které zajišťuje klid do další fáze soutěže, prohrávali v přímém souboji s hlavním rivalem v 35. minutě již 0:3. Ale pak se začaly dít věci. V poslední minutě druhé části využila Dukla přesilovku pět na tři Adamem Raušem a poté i klasickou výhodu díky Robertu Váňovi. Ve 49. minutě srovnal Rostislav Nosek a vítězný gól vsítil pět minut před koncem Ilarion Kuprijanov. Celý tým tak zaslouží obrovskou pochvalu, jelikož čtyři kola před koncem má Jihlava na Pardubice náskok tří bodů a lepší bilanci vzájemných zápasů (na body 9:0). Již v sobotu hrají junioři doma proti Olomouci a v pondělí je čeká domácí dohrávka znovu proti Dynamu. Přijďte se podívat a podpořit naše mladé naděje!
23.11.2023 18:00, DHL Extraliga juniorů - 25. kolo

HC Dynamo Pardubice

Vilém – Koudelka (A), Kaštánek, Rájek, Tvrdík, Hebek, Švec, Kubánek – Pavlata, Fiala, Herčík – Gromadzki, Burda (C), Helikar – Tomas, Jaša, Kalužík – Bartoň, Jevtěchov, Pilař
3

HC Dukla Jihlava

Cinka – Číhal (A), Jeletz, Vovsík (C), Löffler, Chvátal, Vandas, Šabatka – Jonáš Jungwirth, Kuprijanov, Burkov – Rauš, Báťa (A), Klapica – Jáchym Jungwirth, Kudrna, Bulík – Nosek, Modl, Váňa
4
Branky a nahrávky: 4. Bartoň (Jevtěchov, Pilař), 31. Herčík (Pavlata, Tvrdík), 35. Fiala (Pavlata) – 40. Rauš (Báťa, Klapica), 40. Váňa (Vovsík, Nosek), 49. Nosek (Modl, Rauš), 55. Kuprijanov (Burkov, Vandas). Rozhodčí: Kostourek, Hacaperka – Jiruška, Pěkný. Vyloučení: 6:4, navíc Burda (PCE) do konce utkání. Využití: 0:2. Diváci: 114. Střely na branku: 36:34. Průběh utkání: 3:0, 3:4.

Průběh utkání

V prvních minutách se na puk držela o něco více hostující Dukla. Do důležitého vedení šlo však Dynamo, když u mantinelu zachytil puk Yevtiekhov, který ho poslal přesně na Šimona Bartoně, jenž u pravé tyče našel prostor nad lapačkou Cinky a dopravil kotouč za jeho záda – 1:0. Hned v další minutě nastala v hostujícím pásmu podobná situace, kdy nepokrytý Pavlata vyzkoušel na Cinku po ledě, ale nepodařilo se jej překonat. V 16. minutě při přesilové hře zahrozil Kuprijanov, který poslal chytře puk po brankové čáře, podel které se puk dokutálel až k pardubickému obránci, jenž ho vyhodil do bezpečí.

Ve druhé třetině oba týmy na tvrdé hře rozhodně neubraly, ale byly také gólově efektivnější a vytvořily si velké množství šancí, zejména domácí. Hned po přestávce se příhodně odrazil puk k Noskovi, který se ale zalekl a Vilémovu branku vysoko přestřelil. V dalším střídání mohli udeřit také domácí, když se do samostatného úniku řítil Kalužík, který chtěl zakončovat přízemní střelou k tyči, ale nebyl přesný. Na první branku Jihlavy útočil v 27. minutě Klapica, když Vilém neudržel střelu v náruči, ale útočník Dukly byl lehce z úhlu a puk kolem betonu namířil do boční sítě. Ve 31. minutě Dynamo navýšilo svůj náskok, vyhozený puk sebral ve středním pásmu Pavlata, následně přesnou žabičkou vybídl na druhé straně Daniela Herčíka, který si už se zakončením poradil – 2:0. Za další čtyři minuty Dukla neuhlídala další únik, u kterého byl znovu Dominik Pavlata, který tentokrát našel Adama Fialu, který tváří v tvář Cinkovi uspěl – 3:0.

Gól mohl také vstřelit domácí Burda, ale ten svoji bekhendovou kličku nedotáhl. Tyč zastavila také Radka Tomase. Když už to vypadalo, že Dynamo svůj náskok v poklidu uhájí, tak přišlo jeho poměrně zbytečné dvojnásobné vyloučení a hosté obě nabídnuté možnosti využili. V čase 39:09 po rozebrání obrany dostal puk nehlídaný Adam Rauš, který udeřil poprvé – 3:1 a třináct vteřin před druhou přestávkou snížil na rozdíl jedné branky v přesilovce pět proti čtyřem Robert Váňa, jemuž se povedlo tečovat puk za Viléma – 3:2.

Dynamo ale nastoupilo do třetí části sebevědomě a hned se vytvořilo šanci, když Helikar po kličkované nabruslil až před gólmana, ale nepřekonal ho. Z dalšího tlaku mohli domácí udeřit znovu, Yevtiekhov posunul puk na Pilaře, ten mohl zakončovat prakticky do odkryté brány, ale jeden z obránců proti němu zakročil a zachránil jasný gól. Těsně po vypršení pardubického oslabení došlo ke srovnání. Puk se trochu šťastně odrazil u tyče k Rostislavu Noskovi, jenž ho procedil za Viléma – 3:3. Pět minut před koncem se puku zmocnil pardubický forvard Švec a jeho svižné nahození skončilo až na tyči, gólman Cinka nestačil za clonou reagovat. Jenže přímo od tyče se puk odrazil do protiakce, ze které Dukla skórovala. Ilarion Kupriianov si odskočil od středu od svého strážce a proti Vilémovi byl střelou k tyči úspěšný – 3:4. Dynamo ještě při hře bez brankáře na Jihlavu tlačilo, chtělo za každou cenu vyrovnat, ale ani několik dobře mířených střel se v poslední minutě nedostalo přes obětavou obranu soupeře do brány.

Dukla tak porazila Pardubice v sezoně i potřetí a v boji o důležité čtvrté místo má nyní jak tři body navíc, tak lepší vzájemný zápas. Oba celky se utkají znovu v pondělní dohrávce od 18 hodin v Jihlavě.

Ohlasy trenérů

Michal Broš (HC Dukla Jihlava): Nezačali jsme zle. První třetinu jsme se chtěli soustředit na start, ohlídat si začátek, abychom nějak rychle zbytečně neprohrávali a třeba o více gólů. První dvacetiminutovka nám vyšla. Byli jsme v ní lepší, ale paradoxně jsme v ní udělali jednu pitomost a dostali jsme gól. Druhá třetina nám úplně nevyšla. Domácí nabrali vítr do plachet a byli celou druhou část lepší. My jsmě dělali chyby a asi třikrát nebo čtyřikrát jsme špatně střídali, kdy jsme soupeře pustili do brejku. Musím říci, že stav 0:3 byl odpovídající. V tu chvíli jsme si nic nezasloužili. Dvě minuty před koncem druhé části jsme dostali příležitost přesilovky pět na tři a díky ní jsme se dostali zpátky do zápasu. V pět na tři jsme dali jeden gól, v pět na čtyři druhý gól a pro domácí to byla studená sprcha. Naopak pro nás to byla živá voda a s vědomím, že jsme v této sezoně už několikrát před tím dokázali obracet nepříznivé stavy utkání, jsme do třetí třetiny vstoupili odhodlaně, koncentrovaně a s touhou jít si za svým cílem. Podařil se nám obrat, kterého si hrozně ceníme a který borci potvrdili při závěrečné power play soupeře. Měli jsme na ledě šest brankářů a na střídačce jsem si říkal, že soupeř nás nemůže prostřelit. Obětavost a snaha dovézt zápas do vítězného konce z kluků stříkala. Nedá se říci, že jsme vyhráli zaslouženě, ale počítají se tři body!