6:3
(3:1, 1:1, 2:1)

Dorostenci berou první výhru v bojích o play-off!

06.01.2024 / Vít Trubička

Povedené domácí utkání jihlavských dorostenců! V souboji se severočeským Litvínovem vedli už v druhé minutě o dvě branky po trefách Ondřeje Chvátala a Šimona Katolického. Soupeř se pak sice snažil přibližovat, nicméně dvoubrankový rozdíl mezi oběma týmy už víceméně zůstal. Hosté jej v závěru chtěli snížit díky hře bez gólmana, kterou už po dvanácti vteřinách vytrestal Radek Nejedlý a Jihlavští se mohli radovat z výhry 6:3.
06.01.2024 12:00, Extraliga dorostu - 31. kolo

HC Dukla Jihlava

Štěbeták – Tomica, Tramba, Zmrhal, Holas, Slavíček, Podroužek (A), Verbeshchuk – Katolický, Adamec, Kytka – Chvátal (C), Nejedlý, Grabowski – Kouba, Lukáš, Hrodek – Beraczka
6

HC VERVA Litvínov

Trejbal – Žák, Uhlík, Winkelhöfer (C), Babka, Postl, Bozseník – Cvikl, Dostál, Peroutka – Raichl (A), Koky (A), Trefný – Kurnat, Vondráček, Bednařík
3
Branky a nahrávky: 1. Chvátal (Grabowski, Nejedlý), 4. Katolický (Tomica, Adamec), 11. Grabowski (Nejedlý), 30. Grabowski (Kytka, Adamec), 46. Kytka (Katolický, Zmrhal), 59. Nejedlý (Holas, Chvátal) – 6. Trefný (Babka), 37. Winkelhöfer (Raichl), 54. Trefný (Bozseník, Peroutka). Rozhodčí: Čelechovský – Augusta, Holub. Vyloučení: 11:8. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 58. Střely na branku: 30:30. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:2, 5:2, 5:3, 6:3.

Průběh utkání

Do utkání vstoupili jihlavští dorostenci velmi aktivně. Už v první minutě skóroval Ondřej Chvátal, který převzal přihrávku od levého mantinelu a ihned jí poslal pod horní víko litvínovské branky. Litvínovští se už pomalu začali zvedat, když přišlo jejich úvodní oslabení. To po 23 vteřinách vytrestal zakončením na vzdálenější tyč Šimon Katolický. Dukla tak vedla ve čtvrté minutě už o dvě branky.

Po vyrovnání početních sil se ale přeci jen Severočeši osmělili a vytěžili kontaktní gól na 1:2. Hned po buly se vysunul před jihlavskou branku Jan Trefný, jemuž se povedlo ihned nasměrovat přihrávku za Štěbetáka.

V čase 10:34 ale přišla jihlavská odpověď. Po vhazování v útočném pásmu si vyjel Henryk Grabowski k levé tyči litvínovské branky, kde obdržel křižný pas od Nejedlého a už ho jen lehce tečoval do zcela odkrytého prostoru. Ve zbytku třetiny byla k vidění přetahovaná s ne úplně jasným cílem, gól ale žádný. Jihlavští tedy drželi dvoubrankové vedení.

I start druhé třetiny vyšel lépe dorostencům Dukly. Ve 23. minutě mohl navýšit vedení Štěpán Adamec, který mohl využít povedeného výjezdu Šimona Katolického, avšak nastřelil pouze Trejbalovy betony.

Stejně jako v úvodní dvacetiminutovce, i nyní se Litvínov pozvolna dostával do šancí. Tu největší měl Václav Raichl, jemuž se ale ani na několik pokusů nepovedlo protečovat kotouč za záda jihlavského gólmana. Z obdobné situace byl ale vzápětí na druhé straně úspěšný Henryk Grabowski a Dukla vedla již o tři góly.

Pak ale nastala série jihlavských vyloučení, nějakou chvíli měli Severočeši dokonce dvojnásobnou početní výhodu. Z toho také v 37. minutě vzešel další gól Litvínova, o něhož se postaral dorážkou do volného prostoru za příliš vyjetého Štěbetáka Jakub Winkelhöfer. Dvoubrankový náskok ale už Dukla po zbytek třetiny udržela.

Do posledního dějství vstoupil lépe Litvínov, jemuž znovu pomohlo několik početních výhod. Přesto, po vyrovnání početních sil, to byl právě on, kdo poprvé inkasoval. Šimon Katolický využil nepřesné rozehrávky soupeře, najel si dopředu a vyslal puk na vzdálenější tyč. Tam stál připravený Daniel Kytka, který jej přesně tečoval za Trejbalova záda.

Zápas poněkud více gradoval, k vidění častěji byly nedovolené bránění, i pěstní potyčky. A to vyrovnaně na obou stranách. Gólová trefa však také přišla, v čase 53:50 tečoval Jan Trefný střelu zprava na vzdálenější tyč, čímž využil další přesilovku.

Mezi oběma týmy tak byl dvougólový rozdíl, když si dvě minuty před koncem utkání vzali Litvínovští oddechový čas. Po něm zůstal gólman Trejbal na střídačce. Nicméně, právě tato situace se hostům vymstila už po dvanácti vteřinách, kdy dopravil kotouč do prázdné branky Radek Nejedlý. Jihlavští dorostenci se tak mohli radovat z prvního vítězství v bojích o postup do play-off.

Ohlasy trenérů

Michal Broš (HC Dukla Jihlava): „V utkání s Kladnem jsme trochu žehrali na nedostatek energie, nastavení, přístup, touhu po tom, abychom do toho od prvního střídaní šlapali. To tam nyní bylo a víceméně dva rychlé góly utkání rozhodly. Přestože nás soupeř chvílemi tlačil a měli jsme zbytečně moc vyloučení. Hodně jsme se tedy bránili, ale po celou dobu jsme drželi náskok dvou gólů a když už to vypadalo, že se soupeř k nám přibližuje, tak jsme dokázali odskočit. Poděkovali jsme klukům jednak za parádní přístup a jednak za to, že to zvládli proti silnému soupeři.“

Robert Kaše (HC Litvínov): „Zhodnocení je úplně jednoduché. Vstoupili jsme špatně do zápasu a už ve druhé minutě jsme prohrávali 0:2. Pak se to už těžko dohánělo. Předchozí duel byl v tomto hodně stejný, což nás stálo hodně sil a teď, hned následující den, jsme už neměli sílu na obrat a soupeř zaslouženě vyhrál.“