5:1
(1:0, 2:0, 2:1)

Dorostenci zvládli souboj s Táborem a po delší době uzmuli vítězství

27.01.2024 / Vít Trubička

Velmi cenná výhra pro jihlavské dorostence! Proti jihočeskému Táboru dlouho drželi vyrovnanou hru, do vedení se dostali až trefou v závěru úvodní třetiny z hole Daniela Kytky. Hosté se pak snažili celou druhou periodu o vyrovnání, definitivně je ale zlomily dva góly z 38. minuty. V poslední části utkání tak Jihlavští už jen pojistili své vedení a dokráčeli k důležité výhře 5:1 nad soupeřem v boji o udržení.
27.01.2024 12:00, Extraliga dorostu - 36. kolo

HC Dukla Jihlava

Štěbeták – Verbeshchuk, Tomica, Zmrhal, Holas, Slavíček, Podroužek (A), Pešl – Kytka, Adamec, Chvátal (C) – Hanzák, Lukáš, Trefil – Volodin, Tramba, Kouba – Beraczka
5

HC Tábor

Moustafa – Céza, Mašek, Pufr (A), Rob. Mohyla, Bačo, Špaček, Šťastný – Podzimek, Hlavín (C), Slívko – Suchan, Pánek (A), Strachota – Bartuška, Slabý, Šustík – Kostka
1
Branky a nahrávky: 20. Kytka (Tomica, Adamec), 38. Chvátal (TS), 38. Hanzák, 41. Kytka (Chvátal, Verbeshchuk), 49. Holas (Zmrhal) – 59. Hlavín (Strachota, Suchan). Rozhodčí: Kratochvíl – Hájková, Kolář. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 89. Střely na branku: 45:35. Průběh utkání: 5:0, 5:1.

Průběh utkání

Vstup do utkání vyšel o něco lépe Jihočechům, kteří si hned zkraje vytvořili tlak na Štěbetákovu klec. Domácí Dukla se dostávala do šance už postupně, avšak připsala si několik slibnějších příležitostí než soupeř. Poměrně dlouho se ale nemohla dostat ke vstřelení branky, přestože měla řadu početních výhod oproti Táboru.

Prosadit se Jihlavským povedlo až 45 vteřin před koncem úvodní periody, kdy dokázal Daniel Kytka tečovat Tomicovu ránu od modré. Dukla tak odcházela do kabin šťastnější s jednobrankovým náskokem.

Druhá třetina ovšem patřila víceméně výhradně hostujícímu celku, který se většinu času držel poblíž Štěbetákovy svatyně. Avšak právě gólman Dukly držel svůj tým nad vodou a pochytal všechny soupeřovy příležitosti.

Proto, až trochu smolně pro hostující tým přišel první gól této části utkání z hole jihlavských hráčů. Konkrétně od Ondřeje Chvátala, který využil trestného střílení po hákování na svou osobu a umístil kotouč do volné skuliny mezi betony Adama Moustafy.

To ovšem nebylo všechno. Už po 29 vteřinách vyšla Dukle souhra mezi Dominikem Verbeschchukem a Jakubem Hanzákem, jemuž se povedlo tečovat puk k levé tyči branky Tábora. Díky tomu drželi Jihlavští ke konci druhého dějství už tříbrankový náskok.

Poslední fázi utkání odstartoval rychlý gól domácího týmu! Odraženého kotouče po táborské střele se chopil Verbeschchuk, který si přihrával s Danielem Kytkou a právě Kytka v čase 40:46 z mezikruží propasíroval kotouč za Moustafova záda.

Jihlavští zůstávali aktivnější víceméně až do 46. minuty, kdy přišla na řadu přesilovka Jihočechů. Přesto ještě v tomto čase přišel pátý gól Dukly, o něhož se postaral ranou od levého mantinelu Dominik Holas.

Poté už držel herní režii víceméně Tábor, který ale stále narážel na připraveného gólmana Štěbetáka. Ten povolil až minutu a 58 vteřin před závěrečnou sirénou, kdy propustil za svá záda dorážku Jana Hlavína z prostoru na hranici vrcholu brankoviště. I tak si ale dorostenci Dukly připsali důležité vítězství 5:1.

Ohlasy trenérů

Michal Broš (HC Dukla Jihlava): Výsledek úplně neodpovídá náročnosti utkání. Zdálo by se, že potvrzoval předzápasovým předpokladům, avšak o to hůře se ty zápasy hrají. Měli jsme po solidní, avšak opatrnější první třetině, brutální nástup do periody druhé, kdy se nám hra rozpadla a Tábor nás půlku času nepustil z pásma. Koledovali jsme si o to, abychom zápas ztratili. Potom dva góly z jejího závěru určily ráz zápasu. Ve třetí třetině se dá říct, že jsme hru kontrolovali a zaslouženě si vítězství pohlídali.

Milan Dančišin (HC Tábor): V tomto utkání rozhodlo proměňování šancí a výborný výkon domácího gólmana. Myslím si, že jsme po většinu zápasu byli více na puku, měli jsme i několik nevyužitých šancí a výsledek 5:1 je za mě pro nás krutý.