7:4
(0:2, 1:1, 6:1)

Senzační výkon ve třetí části a hattrick Katolického zajistily výhru dorostu

09.01.2024 / Natálie Poláčková

Dorostenci nastoupili do předehrávky utkání s Porubou. Hosté se dostali do tříbrankového vedení a zdálo se, že toho jihlavský celek moc nevymyslí. Opak se stal pravdou, nejen že se Dukle podařilo srovnat, ale dokonce zápas otočit ve svůj prospěch. K tomu značně přispěl útočník Šimon Katolický, jenž si připsal hattrick. Hosté sice ještě ve třetí třetině jednu branku vstřelili, platné jim to už nebylo. Jihlava zakončila zápas trefou prázdné klece a vyhrála - 7:4.
09.01.2024 17:00, Extraliga dorostu - 38. kolo

HC Dukla Jihlava

Štěbeták – Verbeshchuk, Tramba, Holas, Tomica, Slavíček, Podroužek, Zmrhal – Kytka, Kouba, Lukáš – Grabowski, Chvátal, Nejedlý – Adamec, Katolický, Hrodek
7

HC RT TORAX Poruba

Bernard – Majkowski, Noga, Stasjuk, Korbel, Dragon, Michalík, Planka – Skorochod, Vehovský, Ostřížek – Douda, Fasner, Bobok – Indrst, Stryczek, Dietrich
4
Branky a nahrávky: 35. Katolický (Adamec, Tomica), 42. Katolický (Adamec, Podroužek), 44. Kouba (Hrodek), 45. Nejedlý (Zmrhal), 50. Podroužek (Nejedlý, Chvátal), 51. Katolický (Kytka), 59. Grabowski (Holas, Nejedlý) – 13. Dietrich (Fasner, Bobok), 13. Douda (Fasner, Bobok), 28. Indrst (Dietrich, Dragon), 57. Bobok (Fasner, Stasjuk). Rozhodčí: Čuňočka – Kráĺ, Štěrba. Vyloučení: 6:7. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 43. Střely na branku: 33:40. Průběh utkání: 0:3, 6:3, 6:4, 7:4.

Průběh utkání

Zpočátku byl zápas na obou stranách poměrně vyrovnaný, oba celky byly na puku. V šesté minutě se do akce dostal Skorochod, míchání rukama, ale Štěbetáka nezmátlo. I nadále byla hra vyrovnaná, tedy až do začátku třinácté minuty. Poruba se dostala do vedení poté, co se puk ze zmatku před brankou dostal k Vítovi Dietrichovi, který stál o trochu dál než jeho spoluhráči. Pálil z prostoru u boční tyče.

Trvalo pouze 38 vteřin a hosté se ujali dokonce dvoubrankového vedení. Poruba vyhrála buly ve svém obranném pásmu a šla dopředu. Jiří Douda pouze nahodil puk na bránu, kotouč se prakticky z nulového úhlu dostal do klece. Od té doby byla aktivnější Poruba, další branku však nepřidala.

Zpočátku druhé části se sice Dukla několikrát k puku dostala, ale hostující celek byl ten, kdo ho měl po většinu času. V čase 26:50 byl na každé straně vyloučený hráč za hrubost. Čtyřicet vteřin na to přidala Poruba už třetí branku. Špatná přihrávka Dukly se dostala k jednomu z hostujících hráčů. Ten ho poslal až na útočnou modrou, odtud Jakub Indrst prokličkoval až před bránu a stahovačkou vymíchal Štěbetáka.

Chvíli na to si domácí zkusili přesilovou hru, tu využít nedokázali. Branka Jihlavy přišla až v další početní výhodě. Vyhrané buly pomohlo Dukle rozestavit útočnou formaci. Kombinace skončila na pravé straně, kde na kruhu stál Šimon Katolický. Jihlavský útočník zkusil vypálit a jeho pokus prošel mezi betony Bernarda.

Dvě minuty po začátku poslední třetiny se znovu prosadil Šimon Katolický, tentokrát našel puk vyhozený od střídačky Poruby. Bernard proti němu vyjel a snažil se mu puk hokejkou vyrazit. Ačkoliv při tom jihlavského střelce podrazil, tak puk do branky dojel. O další dvě minuty později bylo srovnáno. Martin Kouba nejprve dostal přihrávku a pálil z mezikruží, kotouč se odrazil od zadního mantinelu právě na jeho hokejku a puk dorazil do sítě.

Znovu to trvalo dvě minuty, dohromady šest minut, než Dukla vsítila další branku. Jihlava vyhrála buly a Zmrhal od modré vypálil, puk sice do sítě nedošel, ale na pravé straně kluziště vstřelil čtvrtý gól domácích Radek Nejedlý.

Hosté si vzali oddechový čas a o chvíli později dostat nabídku přesilovky. Tu nevyužila, naopak červenožlutí se chvíli po návratu Zmrhala na led prosadili. Kotouč se po přihrávkách dostal na modrou čáru, odkud pálil David Podroužek. Jeho dělovka překonala všechno, co jí stálo v cestě. 46 vteřin na to svůj hattrick zkompletoval Šimon Katolický. Dostal se do úniku s Kytkou, ten mu přihrál těsně před bránou, Bernard už neměl čas na přesun.

Chvíli se nic zásadního nedělo, čtyři minuty před koncem ale Poruba ještě dostala puk za brankovou čáru. Fasnerův pokus se odrazil od Štěbetákova betonu, k dorážce se dostal Tomáš Bobok. Zbývaly dvě minuty do konce zápasu a Poruba odvolala gólmana. Útočník #16 Henryk Grabowski trefil prázdnou klec střelou ze středního pásma.