4:3
(1:2, 2:1, 1:0)

O prohře dorostu s Kometou rozhodl konec třetí části

01.03.2024 / Eliška Knapková

Duklu v pátek odpoledne čekalo utkání s brněnskou Kometou. Na jejím ledě jako první inkasovala Jihlava, ale Martin Kouba dvěma góly otočil průběh utkání. Ovšem Kometě se povedlo srovnat ve 29. minutě. O chvíli později se znovu prosadila Jihlava, konkrétně Daniel Kytka. Domácí celek ve třetí části ale otočil chod zápasu minutu a půl před koncem. Vše tak skončilo prohrou červenožlutých - 3:4.
01.03.2024 15:00, Extraliga dorostu - 43. kolo

HC Kometa Brno

Hradil – Polák, Vyhlídal, Panasenko, Mátl, Krämer, Veselý, Beroun – Šulla, Kubín, Štulo – Šebela, Brabenec, Kerbler – Prchal, Stibůrek, Daněk – Čajka
4

HC Dukla Jihlava

Štěbeták – Tramba, Tomica, Slavíček, Podroužek, Zmrhal, Holas, Verbeščuk – Grabowski, Adamec, Kytka – Chvátal, Nejedlý, Kouba – Hanzák, Lukáš, Trefil – Hospodka
3
Branky a nahrávky: 5. Šulla (Kubín, Polák), 29. Kerbler (Brabenec, Štulo), 40. Prchal (Stibůrek), 59. Šulla (Štulo, Veselý) – 17. Kouba (Grabowski), 18. Kouba (Hospodka), 33. Kytka (Adamec, Chvátal). Rozhodčí: Blaha – Mikšík, Kučera. Vyloučení: 2:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 92. Střely na branku: 33:29. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3, 4:3.

Průběh utkání

Celé utkání hráči brněnského dorostu odstartovali pořádně zhurta. Již po necelých pěti minutách hry ihned po vhazování v obranném pásmu hostujícího mužstva protlačil Vojtěch Kubín kotouč na hokejku Jakuba Šully, který následně neomylně zakončoval za záda brankáře jihlavské Dukly. Brno se tím pádem dostalo do jednobrankového náskoku 1:0.

Ve druhé polovině dvacetiminutovky však následovalo oslabení, jenž se nakonec Brňanům nezadařilo ubránit a z prostoru před brněnskou klecí doklepl puk za brankovou čáru Martin Kouba. Tím tak bylo utkání znovu nerozhodné – 1:1. Martin Kouba se pak trefoval ještě jednou, a to v rozdílu pouhé jediné minuty. Stav utkání se tak obracel ve prospěch hostujícího celku – 1:2.

I druhé dějství se zpočátku neslo ve vyrovnaném duchu. Postupně však i Brňané dostali možnost zahrát si v početní převaze. Jan Kerbler se během této herní části ocitl nehlídaný před klecí Jihlavanů a poté, co se mu podařilo usměrnit kotouč na čepeli své hole jej dotlačil až za brankovou čáru – 2:2. Ani toto skóre však na výsledkové tabuli nezůstávalo dlouho. Jihlavě se ihned po vyrovnávací brance domácího mužstva podařilo vyprodukovat několik kombinací před brněnskou klecí a následně i několik neúspěšných střeleckých pokusů. Nakonec se však kotouč dostal na hůl Daniela Kytky, který se po díky svojí střele zapsal jakožto další střelec duelu. Jihlavané se tak opět dostali do náskoku čítajícího jednu branku k dobru – 2:3.

Prostřední třetina nabídla ještě jeden gól, tentokráte opět ze strany Brňanů. Ti předvedli obrovskou vůli a chuť strhnout utkání zpět na svoji stranu. Hra Komety se stala aktivnější, což se odrazilo i na další změně skóre. Padesát sekund před ukončením druhé herní části dostal do mezikruží přihrávku od Matěje Stibůrka Jaroslav Prchal, jenž svojí střelou propálil strážce sítě hostí a zasadil se tak o opětovné vyrovnání – 3:3.

V závěrečné dvacetiminutovce oba týmy sveřepě bojovaly o vstřelení dalšího gólu. Hra byla na obou stranách o poznání aktivnější než v předchozích třetinách, mančafty se střídaly v držení kotouče, často se hrálo ve středním pásmu, a právě i kvůli tomu zůstalo dějství bezgólové až do samotného závěru. Skvělá souhra Davida Štuly a Jakuba Šully nakonec vyústila v samostatný únik druhého ze zmiňovaných. Šulla svojí kličkou parádně oblafnul jihlavského gólmana a zpečetil tak vítězství brněnského dorostu – 3:4.

Ohlasy trenérů

Michal Broš (HC Dukla Jihlava): Z jednoho úhlu pohledu je třeba říci, že jsme odehráli dobré utkání. Byl to zhruba čtvrtý zápas v řadě, v němž kluci dodrželi věci ohledně hry, o nichž jsme se bavili a naše hra víceméně vypadala dobře. Ve spoustě herních aspektů jsem se za poslední týdny velmi posunuli a z tohoto úhlu pohledu tedy není klukům co vyčítat. Na druhé straně jsme trochu naštvaní, že jsme opět ztratili zápas minutu a půl před koncem. Respektive jsme dostali vyrovnávací gól padesát sekund před koncem druhé třetiny a poté vítězný gól minutu a půl před koncem zápasu. Náš minulý zápas v Porubě měl dost podobný průběh, dostali jsme gól na 3:2 padesát vteřin před koncem utkání a to víceméně po takových situacích, které jsou základní a které musí hráči v tomto věku a na této úrovni již umět rozlišovat. Měli by již umět posoudit, kdy je potřeba hrát kreativně a kdy je nutné hrát o výsledek. V tuto chvíli nás to velice mrzí a doufáme, že se nám to už nikdy nestane.

Jan Zachrla (HC Kometa Brno): Dnes to pro nás byl zápas náročný hlavně po stránce psychologické, protože na klucích bylo vidět, že vědí, že tento zápas musí a chtějí zvládnout, a navíc ještě nejsou zvyklí takovéto zápasy pod velkým psychickým tlakem hrát. Tým je momentálně skvěle nastavený, soupeř každopádně také nějaké výsledky měl, a navíc neměl co ztratit, což na nás vyvíjelo tlak, kterému jsme málem podlehli. Některé věci, které kluci v zápase dělali, tak nebyly vždycky řešeny úplně optimálně, každopádně jsme nakonec ten zápas ubojovali, což je pozitivum do dalších kol.