3:2p
(0:0, 2:1, 0:1 - 1:0)

Dukla sice stáhla dvoubrankové manko, ale na ledě Slavie padla v prodloužení

04.03.2024 / Tomáš Lysý

V úvodní třetině diváci na Zimním stadionu v Edenu branku v opatrném průběhu hry neviděli. První branka padla na konci 24. minuty, kdy se poprvé v seniorském hokeji prosadil slávistický dorostenec Matouš Jan Kucharčík a za čtyři minuty navýšil vedení domácích Robin Všetečka. Dukla se v závěru třetiny vrátila do hry gólem Radima Tomana a poté se zaskvěl brankář domácích Hölsä při tutovce Jelínka. Deset minut před koncem Dukla srovnala v přesilovce zásluhou Tomáše Harkabuse. Zápas nakonec došel až do 68. minuty prodloužení, které rozhodl útočník Slavie Matěj Beran a Jihlava bude muset ve středu v Pelhřimově odvracet mečbol - 2:3 po prodloužení.
04.03.2024 18:00, Chance Liga - 0. kolo

HC Slavia Praha

Hölsä – Žovinec (A), Klikorka, Hrdinka, Holý (A), Kajínek, Kremláček – M. Beran, Kulda, Guman – Průžek, Kucharčík, Brož – Knotek (C), Slavík, Všetečka – Havrda, Polák, Půček
3

HC Dukla Jihlava

A. Beran – Bilčík, Strejček, Dundáček, Ozols, Koštoval, Kočí – Čachotský (C), Menšík, Cachnín – Harkabus (A), Havránek, Šik – Štefančík, Toman, Jungwirth – Jelínek, Pořízek, Chvátal
2
Branky a nahrávky: 24. Kucharčík, 28. Všetečka (M. Beran, Holý), 69. M. Beran (Guman, Hrdinka) – 36. Toman (Šik, Harkabus), 51. Harkabus (Havránek, Čachotský). Rozhodčí: Zeliska, Zubzanda – Zídek, Pěkný. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:1. Diváci: 1918. Střely na branku: 36:35. Zblokované střely: 14:21. Vhazování: 39:43. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2.

Průběh utkání

Zápas dvou soupeřů z předkola uplynulého play off začal poměrně aktivně, Šik ale přes blokujícího Hrdinku neohrozil Hölsu a na druhé straně se Matěj Beran zahřál pokusem Kucharčíka. Jihlava si jako první vyzkoušela přesilovku, ovšem za minutu byla její aktivita utnuta faulem Jelínka. Po srovnání sil na ledě začala Slavia výrazněji napadat soupeře a Dukla se nemohla příliš dostat do tempa. Zkraje šestnácté minuty mohli jít domácí do vedení po tom, co Slavík s Knotkem uplatnili důraz na brankovišti. Dorážku Kremláčka však výborně zastavil Adam Beran. Jihlava šla následně do druhé početní výhody a byla aktivní, ovšem více než střelu Strejčka nevyprodukovala. Úvodní dějství proto skončilo bez branek.

Na začátku druhé třetiny zvládla oslabení také Jihlava, ovšem Slavia se v přesilovce dostala do tempa. Hosté ještě odolali při kombinaci Gumana, Matěje Berana a Knotka, kterého v zakončení před prázdnou klecí zastavili jihlavští beci. O minutu a půl později se už domácí radovali. Sedmnáctiletý dorostenec v sestavě Slavie Matouš Jan Kucharčík vyvezl puk z levé strany, natlačil se kolem soupeře před branku a bekhendem překonal Adama Berana. Jihlava reagovala pokusem Štefančíka, zblokovanou střelou Dundáčka a pokusem z ostrého úhlu, který Hölsä raději schoval ve výstroji. Ve 28. minutě se domácí družina radovala znovu. Holý dal v protiútoku puk na Matěje Berana, který přesným pasem vyslal do úniku Robina Všetečku, jenž sice byl faulován, ale i tak našel mezeru mezi betony brankáře.

Jihlava se mohla dostat do hry při vyloučení Kajínka, ovšem přesilovka jí znovu nevyšla. V závěru druhé části přišla další zápletka zápasu. Adam Beran ukázal důležitý zákrok při nahození Klikorky, po kterém se už sápal dojíždějící Průžek. Místo možného tříbrankového vedení Slavie bylo sníženo. Dukla předvedla hezkou kombinační akci, Harkabus na pravém kruhu našel Šika, který dal přihrávku na druhý kruh Radimu Tomanovi a za jeho ránou se Hölsä jen ohlédl - 2:1. Vzápětí mohlo být srovnáno, ale Jelínek se neprosadil ani dorážkou u levé tyče a ani po střílené přihrávce. Sedm sekund před koncem druhé části předvedl zbytečný faul Matěj Beran a bylo jasné, že hosté budou začínat třetí část početní výhodou.

Dukla byla v přesilovce aktivní a nebezpečná, ovšem finský brankář Paavo Hölsä držel svůj tým. Početní výhody nepomáhaly ke změně stavu ani Slavii. Ve dvou dalších početních výhodách vyprodukovala jen jednu gólovou šanci díky Matěji Beranovi, kterého před prázdnou brankou našel Knotek, ale jeho bratr Adam Beran se rychle přesunul a kotouč vyrazil. Až Dukla dokázala v polovině 51. minuty najít recept na zužitkování přesilovky. Velkou šanci Tomana ještě Hölsä vyrazil, hned poté však kapituloval. Čachotský dal odražený puk na pravý kruh pro Havránka, který našel Tomáše Harkabuse na jeho oblíbené pozici a jihlavský kanonýr z levého kruhu z první vyrovnal.

Oba celky se v závěrečné části třetiny snažili urvat mečbol na svou stranu. Další parádní akci ukázal minutu a půl před koncem Kucharčík, který se na pravé straně zbavil soupeře a byl sám mezi kruhy, ovšem napodruhé si na Berana nepřišel. Šlo se proto do prodloužení, na jehož začátku trefil slávistický forvard Žovinec tyč. Dukla odpověděla šikovnou tečí Čachotského, která mířila přímo do brankáře Pražanů. V okamžiku, kdy začínali mít Jihlavští v prodloužení navrch, přišel rozhodující úder Slavie. Matěj Beran rychle nabruslil do pásma a střelou přes obránce překvapil Adama Berana, který si sice na kotouč sáhl, ale puk mu zapadl přes lapačku pod horní tyč - 3:2 po prodloužení. Dukla musí nyní dvakrát zvítězit, aby odvrátila konec sezony. První pokus má ve středu 6. března v Pelhřimově.

Ohlasy trenérů

Aleš Totter (HC Slavia Praha): My jsme se drželi našeho plánu a všichni hráči zahráli skvěle, zůstali jsme trpěliví. Soupeř využil momentu, když obrátil z 0:2 na 2:2, ale zvládli jsme to a máme první bod, ale vím, že Dukla v bude ve středu v 17:30 zase připravená bojovat o další bod.

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Bylo vidět, že Slavia play-off už hraje delší dobu. Odhodlání a nasazení bylo na začátku na jejich straně. Nějakou dobu nám trvalo, než jsme pochopili, že se hraje play-off. Podařilo se nám zlepšenou hrou a větší agresivitou vyrovnat zápas. Potom už rozhodla individuální akce soupeře, střelou přes obránce rozhodli zápas. Jedeme domů s porážkou a s nožem na krku do dalších dvou zápasů.