3:2
(2:0, 0:1, 1:1)

První mečbol nevyšel, junioři těsně padli ve Zlíně

11.03.2024 / Marek Valkovič, Tomáš Lysý

Vstup do třetího zápasu čtvrtfinále se juniorům na ledě Zlína nevydařil a již ve 12. minutě prohrávali 0:2. V polovině zápasu snížil Šimon Katolický a Jihlava byla rázem ve hře. Další šance ovšem červenožlutí nevyužili a necelých devět minut před koncem Berani znovu uskočili na rozdíl dvou branek. Snížení z hole Šimona Katolického, který zaznamenal ve třetím utkání play off již sedmý bod (2+5), přišlo až 50 sekund před koncem a Dukla již vyrovnat nestihla. Po porážce 2:3 bude mít Jihlava ve Zlíně druhý mečbol již v úterý 12. 3. Pokud ho nevyužije, série se vrátí na Vysočinu k rozhodujícímu pátečnímu utkání.
11.03.2024 17:30, DHL Extraliga juniorů - 0. kolo

Berani Zlín

Uherek – Nábělek, Šišák, Velikovský, Špaňhel, Lukaštík, Burian (C) – Kaláč, Vašíčko, J. Heš – Urban, Horský, Pilát – Čechmánek (A), Heš, Nekvapil – Vaculík, Klimek, Holba
3

HC Dukla Jihlava

Cinka – Topol, Vovsík (C), Jeletz, Číhal (A), Vandas, Vildomec, Löffler – Klapica, Báťa (A), Katolický – Nosek, Modl, Váňa – Peš, Chlubna, Rauš – Coufal, Niederhafner, Jungwirth
2
Branky a nahrávky: 3. Holba (Nábělek), 12. Pilát, 52. Pilát (Čechmánek) – 29. Katolický (Číhal, Báťa), 60. Katolický (Vovsík, Rauš). Rozhodčí: Šico, Gebauer – Kučera, Kráľ. Vyloučení: 2:4. Využití: 1:1. Diváci: 215. Střely na branku: 30:42. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2.

Průběh utkání

Berani dostali hned na začátku utkání možnost přesilové hry, kterou dokázal využít přesnou střelou pod horní tyč Martin Holba. Adam Burian mohl o tři minuty později zvýšit, ale z podobné pozice trefil jen tyč. V 11. minutě se skvělou sólovou akcí blýsknul Tomáš Pilát, který si nejprve obhodil prvního obránce, nabral rychlost, prohodil si druhého a z těsné blízkosti prostřelil brankáře. Na druhé straně Matěj Vovšík minul střelu do prázdné branky, poté Martin Vaculík neproměnil samostatný únik.

Lukáš Heš se na začátku druhé třetiny objevil sám před brankou soupeře, ale Hertlova klička mu nevyšla dle jeho představ. Snížit dokázal Šimon Katolický, jenž využil unavené obranné formace, která mu dala dostatek prostoru ke střele, na kterou už byl dobře chytající Uherek krátký.

Při Lukaštíkově trestu jel Pilát sám na branku, ale trefil jen nastavenou lapačku. Na konci druhé třetiny se po souboji mimo hru na zem skácel Oliver Lukaštík, což vyvolalo emoce na obou stranách, Berani však nabídnutou dvouminutovou přesilovku nepřetavili v branku.

Další dvě početní výhody na začátku třetí části hry taktéž zůstaly nevyužity, takže mohla Dukla bojovat o vyrovnání. Své spoluhráče však uklidnil Tomáš Pilát svou druhou přesnou střelou v utkání, když na sebe vzal přečíslení dva na jednoho. Dvě minuty před koncem se nechal vyloučit Adam Klimek, díky čemuž Jihlava snížila na rozdíl jedné branky, Šimon Katolický dokázal volný puk na brankovišti dorazit za brankovou čáru. Poté měla Jihlava ještě velkou šanci na srovnání, ovšem nedokázala jí využít a Zlín výhrou 3:2 snížil stav série na 1:2.

Ohlasy trenérů

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava): Nevyšel nám vstup do zápasu. V první třetině nás Zlín přehrával a odskočil nám do vedení 0:2. Vyrobili jsme spoustu hrubých chyb, které soupeř nepotrestal, ale brankář Cinka nás držel celou dobu ve hře a chytil několik samostatných nájezdů. Bohužel jsme byli bezzubí v koncovce a nebylo to od nás ono. Pořád jsme se ale drželi na dostřel. Škoda branky na 1:3, který padl po naší velké hrubce. Podařilo se nám dát gól v power play, ale na srovnání už bylo málo času. I tak jsme měli jednu tutovou šanci, ovšem bohužel jsme přestřelili. Nedá se nic dělat. První mečbol Zlín odvrátil a věřím, že ve čtvrtém utkání dotáhneme sérii do vítězného konce.

Juraj Jurík (Berani Zlín): Bylo to bojovné utkání, dobře jsme do něj vstoupili, v první třetině jsme hráli dobře, ve druhé se hra srovnala, soupeř snížil. Ve třetí části hry to byl boj, důležité bylo, že jsme odskočili na 3:1 a vítězství si prostě vybojovali.