6:3
(2:1, 0:0, 4:2)

Čtvrtfinále je srovnané na 1:1. V Pelhřimově budeme hrát ve středu a ve čtvrtek

10.03.2024 / Tomáš Lysý

Jihlavští hokejisté vstoupili do druhého utkání čtvrtfinále lépe. Po 92 sekundách hry potrestali faul Šoustala, když se od modré trefil Tomáš Havránek. Jenže už v 10. minutě Poruba po dvou brankách vedla. Na další přesnou trefu se čekalo až do začátku třetí třetiny, kdy Jihlava znovu využila přesilovku, tentokrát zásluhou Tomáše Harkabuse. Stejný hráč v 52. minutě vstřelil již 10. gól Dukly v přesilovce v play off, když smazal sporné vedení Poruby, která dala gól na 3:2 do posunuté branky. Osm minut před koncem ale dostal pětiminutový trest jihlavský bek Filip Dundáček. Poruba přesilovku využila dvakrát a v závěru skórovala i do prázdné branky. Po porážce Dukly 3:6 se série stěhuje na Vysočinu za stavu 1:1 na zápasy. Třetí zápas se hraje ve středu 13. 3. od 17:30, čtvrté utkání o den později ve stejný čas.
10.03.2024 16:00, Chance Liga - 0. kolo

HC RT TORAX Poruba

Dolejš – Prčík, Sedlák, Klimíček, Voráček, Gutwald, Lemcke, Adamec – Tvrdoň, Střondala (A), Šoustal – Christov, Berisha, Razgals – Gřeš, Vachovec (A), Klímek – Šedivý, Krenželok (C), Mrázek
6

HC Dukla Jihlava

Beran - Bilčík, Strejček, Dundáček, Ozols, Koštoval, Kočí - Čachotský (C), Toman, Cachnín - Harkabus (A), Havránek, Šik - Jelínek, Menšík, Štefančík - Chvátal, Pořízek, Brož
3
Branky a nahrávky: 8. Šedivý (Mrázek, Lemcke), 10. Šoustal (Razgals, Gutwald), 51. Razgals, 56. Razgals (Klimíček), 57. Lemcke (Vachovec, Gřeš), 59. Christov (Vachovec) – 2. Havránek (Harkabus, Čachotský), 42. Harkabus (Havránek, Toman), 52. Harkabus (Čachotský, Toman) Rozhodčí: Kubičík, Šico - Vašíček, Veselý. Vyloučení: 8:9, navíc Dundáček (JIH) 5 minut a do konce utkání. Využití: 2:3. Diváci: 2768. Střely na branku: 35:22. Zblokované střely: 22:16. Vhazování: 40:25. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 6:3.

Průběh utkání

Do začátku druhého čtvrtfinále vstoupila lépe Dukla, která po 92 sekundách využila přesilovku. Tomáš Havránek si vyměnil puk s Harkabusem a jeho dělovka od modré skončila pod víkem branky Dolejše. Jen co Šoustal vylezl z trestné lavice, dostal hned dvě minuty za nesportovní chování, ovšem druhé oslabení již domácí zvládli. Zkraje osmé minuty se radovali domácí. Beran nejprve dokázal na čáře odolat dotírajícímu Razgalsovi s Christovem. Hned po buly ale Mrázek obkroužil branku, předložil puk k levé tyči Ondreji Šedivému a ten jen nastavil hokejku. Jihlava poté zvládla oslabení, ale již při hře pět na pět inkasovala podruhé. Gutwaldovu střelu od modré vyrazil Beran před sebe a Tomáš Šoustal sklepl před brankovištěm skákavý puk do sítě - 2:1. Do kabin šli proto spokojenější domácí.

Ve druhé třetině měli ze začátku více ze hry hosté. Hned na úvod si sjel před branku Gřeš, ale Beran se stihl betonem přesunout k tyči. A ani o dvě minuty později si stejný hráč Poruby nepřišel na jihlavského brankáře. Následovala řada vyloučených hráčů, Jihlava ale srovnat nedokázala a Porubští naopak své vedení nenavýšili. Ani jedna ze třinácti střel (9:4 pro Porubu) tak v síti neskončila.

Zkraje třetí části potvrdila Dukla skvělé přesilovky. Toman vyhrál buly na Havránka, který našel typicky na levém kruhu Tomáše Harkabuse a jeho dělovka skončila v síti. Jihlava rázem pookřála a ve 48. minutě měl gól na holi Šik, ovšem Dolejše zblízka nepřekonal. Skóre se měnilo až začátkem 51. minuty. Razgals se s pukem natlačil po pravé straně do brankoviště. Beran jeho zakončení vyrazil, zároveň byla posunutá branka a Frenks Razgals doklepl puk do zcela zřetelně posunuté branky, ovšem sudí k velké nelibosti Dukly a možná i oproti pravidlům uznali. Jihlavu sporný gól naštval a za necelé dvě minuty bylo vyrovnáno. Červenožlutí vstřelil v pátém zápasu play off desátý přesilovkový gól, když Tomanovu střelu z pravého kruhu sice Dolejš vyrazil, ale Tomáš Harkabus byl před brankou připraven s rychlou dorážkou.

Jenže o 18 sekund později inkasoval obránce Dukly Dundáček trest na pět minut a do konce zápasu za úder do kolene Střondaly a domácí dlouhou přesilovku dokázali využít. V čase 55:07 vstřelil vítěznou branku jenž využil Klímíčkův pas a z pravého kruhu z první zamířil přesně. Vzápětí na celém stadionu zhasla světla a chvilku se nehrálo, nicméně Porubu to nezastavilo a v závěru přesilovky vstřelila pátý gól. Justin Lemcke využil ránou od modré zakrytého výhledu Berana. Minutu a půl před koncem byl gólový účet uzavřen, když si Vít Christov sjel před Berana a vymetl horní růžek - 6:3. Série se proto stěhuje do Pelhřimova za stavu 1:1 na zápasy.

Ohlasy trenérů

Jiří Režnar (HC RT TORAX Poruba 2011): Dukla je nepříjemný soupeř. Mladý, bruslící. Jsme rádi, že jsme urvali první bod, ale musíme zlepšit hru v oslabení a nedělat tolik faulů nefaulů. Přesilovky hrají výborně. Už před sérií jsme se na ně chystali, ale stejně nám z nich zase dali tři góly. Je to trošku i o štěstí, ale musíme se na to ještě víc zaměřit. Hrálo se před výbornou diváckou kulisou. Mrzelo nás, že jsme první zápas neuhráli, o to víc jsme rádi, že jsme mohli fanoušky potěšit výhrou. Věříme, že i na další zápas přijdou v hojném počtu. Z Pelhřimova chceme přivézt minimálně jedno utkání, samozřejmě ideálně obě, ale buďme při zemi. Co se týče Vojty Střondaly, zatím je u lékařů a ještě nevíme, jak na tom bude.

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Sice jsme rychle vedli, ale Poruba dokázala ještě v první třetině otočit. Ve druhé jsme měli spoustu vyloučených a jenom díky výborné práci kluků, kteří hrají oslabení, a gólmanovi jsme se výsledkově dál drželi v kontaktu. Ve třetí třetině jsme dokázali dvakrát vyrovnat, když nám opět vyšly přesilovky. V sezoně nám vůbec nešly, ale teď, musím to někde zaklepat, nám fungují a hrozně si jimi pomáháme. Byla tam potom spousta emocí. Poslední, pětiminutové oslabení jsem neviděl, tak se k tomu nechci vyjadřovat. Něco jsem slyšel od kluků, ale až se na to podívám na videu, tak to třeba budu nějak hodnotit. V oslabení jsme dostali dva góly, které rozhodly. Ale myslím, že jsme odehráli další kvalitní utkání. Možná Porubští ani nečekali, že s námi budou mít tolik práce. Prohrávat jasně od začátku, tak si člověk řekne, že nás přejeli, ale vývojem a tím, jak jsme se do utkání dokázali vracet, nás to strašně mrzí. Na druhou stranu, kdyby nám někdo řekl, že odsud pojedeme za stavu 1:1 a ještě po takovém zápase, kdy jsme sahali po druhém bodu, tak asi budeme spokojení. Chtěl bych poděkovat také našim fanouškům, kteří nás přijeli podpořit na oba zápasy.