5:1
(2:1, 2:0, 1:0)

Dukla před nejvyšší domácí návštěvou sezony porazila Porubu a je krok od semifinále

13.03.2024 / Natálie Poláčková

Také ve třetím čtvrtfinálovém zápasu platilo, že kdo dá branku jako první, nakonec prohraje. Dukla odpověděla na trefu Tvrdoně z deváté minuty brankou Marcela Štefančíka a 29 sekund před koncem první části poslal Duklu do vedení Tomáš Harkabus. Jihlavský kanonýr v čase 33:08 využil přesilovku pět na tři a dal svůj 9. gól v play off, načež o 43 sekund později ho napodobil Tomáš Havránek. Po zbytek zápasu Dukla předváděla hokej hodný nejvyšší úrovně play off, který sedm minut před koncem potvrdil pátým gólem Radim Toman. Před nejvyšší návštěvou sezony v Pelhřimově, čítající 1 605 diváků, vyhrála Jihlava 5:1 a v sérii na tři vítězné zápasy vede 2:1.
13.03.2024 17:30, Chance Liga - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Beran – Strejček, Bilčík, Ozols, Dvořák, Kočí, Koštoval – Cachnín, Toman, Čachotský (C) – Šik, Havránek, Harkabus (A) – Štefančík, Menšík, Jelínek – Brož, Pořízek, Chvátal
5

HC RT TORAX Poruba

Dolejš – Doudera, Sedlák, Klimíček, Voráček, Gutwald, Lemcke, Adamec – Tvrdoň, Střondala (A), Šoustal – Christov, Berisha, Razgals – Šedivý, Krenželok (C), Mrázek – Gřeš, Vachovec (A), Klímek
1
Branky a nahrávky: 14. Štefančík (Menšík, Jelínek), 20. Harkabus (Kočí), 34. Harkabus (Havránek, Čachotský), 34. Cachnín (Strejček, Kočí), 54. Toman (Strejček, Čachotský) – 10. Tvrdoň (Střondala, Šoustal). Rozhodčí: Jechoutek, Petružálek - Augusta, Malý. Vyloučení: 3:4. Využití: 2:0. Diváci: 1 605. Střely na branku: 28:20. Zblokované střely: 8:11. Vhazování: 44:36. Průběh utkání: 0:1, 5:1.

Průběh utkání

Utkání započalo v rychlém tempu a zároveň již od začátku byly k vidění menší šarvátky. Ke konci čtvrté minuty se do šance dostal Razgals, který se puku ujal po špatné přihrávce domácího celku. Jeho pokus o bekhendový blafák skončil na boční tyčce, od které se orazil mimo klec. Šance následně byly na obou stranách, až v 10. minutě jí využil Marek Tvrdoň. Hostující útočník poslal kotouč pod víko brány domácího gólmana, kterému se vzhledem k šťourání od jednoho z hráčů hůře zasahovalo. O dvě minuty později mohlo být vyrovnáno, Havránek pálil přes brankoviště, ale Harkabus na teč nedosáhl.

Dělovka Marcela Štěfančíka skončila vedle pravé tyče, následně to však byl právě on, kdo vsítil srovnávací gól. Menšík pálil a jeho střelu dokázal Štefačník nadvakrát dorazit do brány. Od té doby bylo více šancí k vidění na straně domácího celku. Ještě před odchodem do kabin se Dukla dostala do vedení. Kočího pokus se díky bloku dostal na levý kruh, zde stál Tomáš Harkabus. Jihlavská #71 vyslala dělovku z první, Dolejš už na tohle reagovat nestihl. Jihlavský útočník si připsal již osmou branku v letošním play-off.

Druhá perioda začala v podobném tempu jako ta první. Avšak na větší akci se čekalo až do 26. minuty, Vít Christov se v prostoru mezi kruhy dostal ke střele. Ta trefila Beranovu masku a následně letěla do ochranné sítě nad ním. U modré čáry skončili dva jihlavští hráči na zemi a toho využila Poruba, která mohla zamířit do útoku. Na levém kruhu si místo ke střele našel Gřeš, kotouč letěla mezi beton a lapačku. Nakonec zahučel právě do rukavice domácího brankáře.

Zpočátku 30. minuty utkání přišla první vyloučení, Pořízek a Mrázek dostali dvě minuty za bitku u klece Dolejše. Dukla se o chvíli později dostala do útočného pásma, ale hostující celek jim v pořádné střele zabránil. Čachotský se probruslil mezi třemi hráči Poruby a zkusil zakončení z bezprostřední blízkosti. To se od porubského brankáře odrazil, ale nikdo z jeho spoluhráčů nedokázal puk dorazit. Domácí dostali nabídku početní výhody pět na tři, trvalo pouze 24 vteřin, než jí Dukla dokázala využít. Tomáš Harkabus poslal dělovku z levého kruhu podobně jako při svém prvním gólu dnešního zápasu.

Přesilovka pokračovala, tentokrát už pět na čtyři. Rychle byla k vidění další branka, tentokrát z hokejky Richarda Cachnína, který šikovně tečoval střelu Strejčka od modré. Také Beran se o chvíli později zapotil, Douderovu střelu od modré však viděl a zakročil. Vyloučení Chvátala Poruba nevyužila, nedostala se ani do pořádné šance. Čachotský se dostal do samostatného úniku, jeho pokus však skončil mimo klec. O chvíli později se možnost snížení získal Lukáš Krenželok, ale ani pokus hostujícího hráče za brankovou čarou neskončil. Dukla v 54. minutě ještě navýšila náskok na čtyři branky. Radim Toman tečoval střelu Jana Strejčka od modré. Skóre už se následně nezměnilo a Dukla tak vyhrála 5:1. Již ve čtvrtek má tak možnost ukončit tuto sérii.

Ohlasy trenérů

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Neměli jsme takticky dobrý vstup do utkání. Soupeři jsme našimi chybami nabídli přečíslení a trochu při něm trnuli. V tu chvíli nás ale podržel gólman. Klukům jsme tedy už během první třetiny promluvili do duše ve smyslu toho, že proti Porubě nemůžeme hrát hurá styl hokeje a rozdat si to s nimi na férovku. Hráčům jsme trochu zchladili hlavy. Tým to nějakým způsobem přijal a šlapal velmi dobře. Za to, jak jsme zvládli zbytek zápasu, zaslouží všichni kluci obrovskou pochvalu. Tím, že jsme si to dokázali ve třetí třetině pohlídat a nepustit soupeře ke kontaktní brance, při níž bychom třeba měli problémy vzadu, tak to dopadlo skvěle. Věřím, že z toho bude ponaučení pro vstup do dalšího utkání a že odehrajeme další dobrý zápas.

Jiří Režnar (HC RT Torax Poruba 2011): V play-off ani tak nejde o výsledek, ať už prohrajete 1:2 nebo 1:8, ztratíte zápas. My jsme v první třetině měli tři neproměněné šance, pak jsme chybovali a z toho dostali dvě branky. Utkání se zlomilo v našem dvojnásobném oslabení. Historie se ale bude ptát až po posledním zápasu série a my se budeme snažit udělat vše pro to, abychom vrátili sérii zpátky domů.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie