6:2
(1:1, 4:0, 1:1)

06.01.2005 / Luban

06.01.2005 18:00, Junioři - 33. kolo

HC Dukla Jihlava

Kotlík (59. Svoboda, 59. Kotlík) - Bradáč, Štěpnička, Chalupa, Jelínek, Dvořák, Linhart, Kvasnička, Rajnoha - Hrbatý J., Vlk P., Ton - Řípa, Havel, Dolana - Tichý, Vlk J., Rezek - Volf, Krča, Hřeben
6

Bílí Tygři Liberec

Ševčík (36. Nedvídek) - Pabiška, Petrmichl, Hrach, Rýgl, Paško, Kapička - Mucha, Tomko, Bárta - Špaček, Dušek, Divíšek - Vantuch, Hruška, Němec
2
Branky: 7. Dolana (Řípa, Havel), 23. Hrbatý J. (Ton, Vlk P.), 27. Havel, 35. Vlk J. (Linhart, Rezek), 36. Havel, 48. Řípa (Havel) - 5. Tomko (Bárta), 56. Dušek (Rýgl). Rozhodčí: Jeřábek - Jonáš, Musílek. Vyloučení: 9:5, navíc Petrmichl (LIB) 10 min. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 120. střely na branku: 34:49.

Průběh utkání

Utkání začalo s 15 minutovým zpožděním a tento delší čas na přípravu vyhovoval více hostům z Liberce, kteří do utkání vtrhli raketovým způsobem. Počáteční převahu hostů korunoval prvním gólém Tomko, který perfektně sehranou přesilovkou dokázal potrestat vyloučení Havla, 0:1. Jihlavské mladíky ale gól nepoložil, naopak jim následnou přesilovkou přidal křídla a Dolana dokázal po Řipově nahrávce srovnat krok, 1:1. To ale bylo na dlouhou chvíli všechno, protože otěže utkání vzali do rukou opět hráči hostí. Ve 14. minutě ujeli Hruška s Vantuchem na jednoho jihlavského beka, ale Kotlík jejich pokus zmařil. Stejně dopadl i nájezd Tomka, který dostal nádherný pas na modrou čáru a postupoval sám na Kotlíka, jenž jeho střelu mezi betony dokázal vytěsnit. Svojí převahu Liberec potvrdil i v závěru první dvacetiminutovky, když Vantuchovu nebezpečnou střelu přes clonící hráče na poslední chvíli Kotlík stačil vyrazit pravým betonem.

Domácí mladící přestáli tlak hostů z první třetiny a do druhého dějství vstoupili mnohem aktivněji. Uplynuly první dvě minuty a Petr Vlk zavezl kotouč do útočného pásma, přenechal v rohu Tonovi a ten zpoza brány naservíroval puk na volného Jana Hrbatého, který střelou po ledě nedal Ševčíkovi šanci, 2:1. Skóre se mohlo měnit i o minutu později, kdy se do sólového nájezdu dostal Havel, zkoušel se trefit brankáři hostí mezi betony, ale ten jeho úmysl včas přečetl. Převaha domácích pokračovala i ve 27. minutě, když Dolana vybojoval na útočné modré puk, který přistrčil Havlovi, ten nádherně bekhendovou kličkou obešel soupeřova obránce a rozvlnil síť v brance hostí, 3:1. Poté aktivita polevila na obou stranách a skóre se měnilo až ve 35. minutě, když Linhart vypálil bombu od modré, kterou tečoval nad lapačku „navrátilec“ v dresu domácích Jan Vlk, 4:1. O minutu později vyhnal Ševčíka z branky Havel, když svojí bombu z pozice mezi kruhy poslal nad jeho levé rameno, 5:1.

Poslední dějství se dohrávalo především z povinnosti, a tak příležitost dostávala na jihlavské straně i 4.formace. Ve 47. minutě zpoza brány Divíšek nahrál Duškovi, který trefil ale jen ležícího brankáře. O minutu později ale udeřilo na druhé straně, když si Řípa vyměnil puk s Havlem a poté přesně zamířil za Nedvídkova záda, 6:1. Od poloviny poslední části hrála Jihlava převážně v oslabení. V 51. minutě dokonce hráli domácí oslabení 5:3, Liberec zavřel domácí v obranné třetině a ke střele se dostal Kapička, jehož bombu ale výborně chytající Kotlík rozklekem chytil. Další fantastický zákrok předvedl mág v brance domácích při střele Duška, kterou vytěsnil na poslední chvíli lapačkou nad bránu. V 56. minutě ujel Hruška Rajnohovi, ale Kotlík stačil včas puk zalehnout. O chvíli později ale už kapituloval, to Rýgl nahrál Duškovi, ten vystřelil puk od modré a domácímu brankáři prošel puk nešťastně mezi betony, 6:2. Zbytek posledního dějství se dohrál už bez vážnějších šancí, a tak mohli jihlavští mladíci začít slavit překvapivou výhru.

Ohlasy trenérů

Petr Vlk (trenér Jihlavy): „Vyhrálo se, máme důležitý body a kluci musí být spokojení, protože všichni odvedli to co měli."

Petr Kotlík (Jihlava): „Pokyny od trenérů před zápase zněly, že budeme vycházet ze zabezpečené obrany, což jsme také splňovali až na pár výjimek v první třetině, kdy se hosté dostávali z protiútoků až před naší bránu. Ve druhé třetině jsme těžili z rychlých brejků, které nám nabídli jejich obránci a dokázali jsme je potrestat. Třetí třetinu už jsme to jen kontrolovali a dokázali jsme si to pohlídat."

Chytal jste po dlouhé době, byl jste hodně nervózní? Bylo vidět, že v první třetině jste ty puky spíše vyrážel před sebe, potom ve druhé třetině jste to začal více chytal.
„Určitě, když dlouho nechytáte, tak je to znát. Ten začátek je takový těžší, ale potom jsem si na puk párkrát šáhnul a už to bylo lepší."