4:3
(1:3, 2:0, 1:0)

Chybějí už pouze dva body

03.03.2005 / Luban

Junioři Jihlavy nastupovali do utkání s cílem, že musí vyhrát, aby si uchovali naději na záchranu a podle toho také vypadal úvod utkání. Závěr první třetiny vyšel lépe hostům z Brna, ujali se vedení, krátce na to však vyrovnal kapitán domácích Tomáš Dolana, ale hráčům Komety se i nadále dařilo využít chyb v jihlavské obraně a do kabin šli s vedením 3:1. Mladá Dukla však nesložila zbraně a do konce druhé dvacetiminutovky srovnala stav na 3:3. O konečné podobě výsledku rozhodl v polovině třetí třetiny Jakub Bradáč a Jihlava mohla slavit zisk dvou bodů za výhru 4:3. Vzhledem k tomu, že Opava prohrála ve Vsetíně 4:2, je její náskok již pouze dva body. V posledním kole hostí doma Třinec a Jihlava zajíždí do Ostravy.
03.03.2005 18:00, Junioři - 46. kolo

HC Dukla Jihlava

Slipčenko - Bradáč, Štěpnička, Dvořák, Chalupa, Pekárek, Jelínek - Řípa, Havel, Dolana - Vlk P., Vlk J., Volf - Ton, Urgela, Rezek - Krča, Hrbatý J.
4

HC Kometa Brno

Kubeš - Ondráček, Burian, Kello, Durda, Dvořák, Polanský, Rangl - Vaškovič, Zábranský, Mračka - Barták, Adamec, Klečka - Kubica, Kašpárek, Reznikov
3
Branky: 18. Dolana, 38. Vlk J. (Vlk P. Chalupa), 40. Hrbatý J. (Havel), 50. Bradáč (Dolana, Štěpnička) - 17. Kašpárek (Ondráček), 19. Vaškovič (Zábranský, Mračka), 20. Kubica (Reznikov). Rozhodčí: Homola - Hejduk, Křivský. Vyloučení: 2:7, navíc Řípa (JIH) 5 + do konce (trest ve hře) - Durda (KOM) 10 min. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 120. střely na branku: 52:36.

Průběh utkání

Utkání začali aktivněji hosté, Klečka prošel přes Pekárka, ale pozorný Slipčenko rozklekem lapil. O chvíli později na druhé straně Rezek nahrával po brankovišti Urgelovi, ale ten byl nedovoleně bráněn a do odkryté brány nedokázal zakončit. V 7. minutě hry Volf nahrál od mantinelu na Jana Vlka, ale Kubeš stačil vložit do střely vyrážečku. Další pohlednou akci předvedl domácí Řípa, který přihrával zpoza brány na Havla, ale ten trefil jen připravenou náruč brankáře. Na druhé straně zahrozil hostující Mračka, ale brankář uklidil puk v lapačce. V 15. minutě Kašpárek vybruslil zpoza brány a pokusil se přehodit ležícího Slipčenka, ale ten na poslední chvíli stačil puk zalehnout. Na druhé straně zavezl puk Dolana, nechal zadovkou na Havla a ten poslal střílenou přihrávku na Řípu, ale ani tato překrásná akce brankou neskončila. V 17. minutě vystřelil hostující Ondráček, brankář jen vyrazil před sebe a dorážející Kašpárek našel škvírku mezi betonem a tyčkou, 0:1. Domácí gól na kolena nesrazil a dokázali odpovědět hned z protiútoku, kde uplatnil jihlavský kapitán Dolana svůj důraz a došťoural puk do brány, 1:1. Hosté ale přidali, usadili s v útočném pásmu a za chvíli se měnilo skóre znova. Se střelou Zábranského si Slipčenko ještě poradil, ale dorážka Vaškoviče šla přesně do pravého horního růžku, 1:2. Aby to pro domácí nebylo málo, tak v čase 19.58 v signalizované výhodě ujel Kubica a střelou nad vyrážečku rozvlnil síť v domácí brance, 1:3.

Druhá třetina začala přesilovkou Jihlavy 5 na 3, ale ani ta ke snížení nevedla, nebezpečné byly pouze střely Havla a Štěpničky. Ve 26. minutě se nechal vyprovokovat domácí Řípa a dostal od rozhodčího trest do konce utkání. Poté ujeli Dolana s Havlem na jediného beka hostí, Havel se pokusil místo čekané nahrávky nebezpečně vystřelit, ale Kubeš si s jeho střelou poradil. Hráči z Brna hráli výborně takticky, bránili střední pásmo s včasným napadáním domácích hráčů a těm se vůbec nedařil přechod do útoku. Jiskřičku naděje vykřesali domácí až ve 38. minutě, když předvedli bratrskou souhru přihrávající Petr Vlk a střílející Jan Vlk, na jehož střelu se brankář nestihl přemístit, 2:3. Vyrovnání přišlo v závěru druhého dějství, když Havel zachytil nepřesnou rozehrávku, zkušeně počkal a pak poslal střílenou nahrávku na Jana Hrbatého, který už jen nastavil hokejku, 3:3.

Závěrečná část hry začala na obou stranách opatrně a ani brankáři neměli moc práce. Pěknou akci předvedli hosté ve 47. minutě, Mračka se rozjel sám z rohu a pokusil se zakončit, ale brankář byl postaven dobře. V 50. minutě hráli domácí přesilovku, Štěpnička přihrál Dolanovi, ten puk podržel a v pravou chvíli vyslal překrásný pas na Bradáče a ten už jen sklepl puk do odkryté brány, 4:3. O chvíli později Havel zachytil puk a najížděl sám s Dolanou na jediného obránce soupeře, místo nahrávky zvolil střelu a vyprášil jen hostujícímu brankáři betony. V 56. minutě musel pár výborných zákroků předvést na druhé straně také Slipčenko po střelách Kubici a Zábranského. Brno se v závěru ani do vážnějšího tlaku na vyrovnání nedostalo a tak Jihlava po bojovném výkonu udržela svojí šanci na záchranu. Spoléhat přitom musí na to, že vyhraje v Ostravě a Opava doma prohraje s Třincem.

Ohlasy trenérů

Petr Vlk (trenér Jihlavy): „Určitě jsme nezačali ten zápas jak bychom si představovali, v první třetině obrana byla mizerná, prohrávali jsme 3:1. Od druhé třetiny byl zlepšený pohyb a větší důraz v soubojích na puku. Zásluhou toho jsme vyrovnali a potom dali ten důležitý gól."

Jakub Bradáč (Jihlava): "Dnešní utkání bylo v první řadě bych řekl, že dobrý a stálo hrozně moc sil. Je potřeba to teď zregenerovat a jít na plno do dalšího utkání. Nám nezbývá nic jiného než vyhrát a bude to stát síly."

V zápase s Opavou jste dal svojí první extraligovou branku a od té doby vám to tam padá, čím to je ?
„Snad přišla taková ta forma, kterou celou sezónu hledám. Jen škoda, že to přišlo až teď ke konci sezóny, bude to třeba chybět."