2:3sn
(0:2, 2:0, 0:0 - 0:0 - 0:1)

Písek vyhrál na nájezdy 3:2

17.02.2003 / Wally, RTD

Hokejisté Písku srovnali stav čtvrtfinálové série na 1:1, když v dnešním utkání zvítězili po nájezdech 3:2. Rozhodující trestné střílení proměnil zkušený Milan Mazanec.
17.02.2003 17:30, 1. liga ČR - 42. kolo

HC Dukla Jihlava

Sáblík - Chmelíř, Ficenc, Šefčík, Morava, Duben, Malena, Vrábel, Šmarda - Rytnauer, Bakus, Hlouch - Adamčík, Altricher, Jantovský - Zdráhal, Kaňkovský, Čachotský - Říha, Dolana
2

IHC Králové Písek

Pinkas - Všetečka, Pindiak, Bartoň, Němeček, Neckář, Jareš - Nouza, Mazanec, Hřebejk - Nedorost, Bouz, Míka - Kořánek, Filipi, Mácha - Šimek, Jelen, Vondrka
3
Branky: 29. Bakus (Ficenc, Hlouch), 29. Jantovský (Altrichter) - 12. Šimek (Mácha, Kořánek), 18. Míka (Bouz), 70. Mazanec. Rozhodčí: Trombík - Vöröš, Mana. Vyloučení: 6:7, navíc Šimek (Písek) 10. min OT. Využití: 0:0. Oslabení: 0:0. Diváci: 3722.

nejlepší hráč: Martin Šimek (Písek)

Průběh utkání

Druhým zápasem dnes na Horáckém zimním stadiónu v Jihlavě pokračovalo čtvrtfinále první ligy mezi domácí Duklou a hosty z Písku. Ti ve včerejším střetnutí prohráli 1:4 a stav série tak byl 0:1 na zápasy.

Zatím co v úvodu včerejšího zápasu byla jasně lepší Dukla, která se po první třetině mohla radovat z jednobrankového vedení, dnes se do kabin po první dvacetiminutovce odcházelo lépe hostům. Jihočeši totiž dokázali využít až příliš velké pasivity domácích a brankami Martina Šimka a Davida Míky ustanovili skóre po první třetině na 0:2.

foto: Jihlavské listy
foto: Jihlavské listy

Ten, kdo čekal, že první přestávka domácí probere a Jihlava bude ve druhé třetině diktovat tempo, musel být v prvních pěti minutách hodně zklamaný. Z obrany velmi dobře hrající hosté totiž Duklu téměř k ničemu nepustili. Ve dvacáté šesté minutě ovšem na trestnou lavici putoval písecký útočník Bouz a domácí tak dostali možnost sehrát třetí přesilovou hru. Výhoda jednoho muže v poli jihlavské hráče probudila. Jihlava, které v tu chvíli pomohlo i mohutné povzbuzování jejich fanoušků, si vytvořila veliký tlak. Ten přinesl kromě jiných šancí i tvrdou střelu Hloucha, kterou zastavila až tyč Pinkasovy branky. Písečtí trenéři, ve snaze útočnou snahu domácích zmírnit, si pak ve dvacáté deváté minutě vybrali oddechový čas. Jen pět sekund po jeho vypršení se však domácí fanoušci poprvé mohli zaradovat z branky. To Ficencovu střelu od modré dorazil za Pinkasova záda kapitán Dukly Oldřich Bakus. O dalších dvanáct sekund později bylo vyrovnáno. Jiří Jantovský svou střelou přesně trefil levý horní roh písecké branky. V tu chvíli byla Dukla na koni a snad by mohla jít i do vedení. Jenže dalšímu jejímu tlaku zabránil svým vyloučením jihlavský Hlouch, který se zbytečně nechal vyprovokovat a jeho oplácení bylo po zásluze odměněno dvouminutovým trestem. V dalších minutách pak Písek hru vyrovnal a diváci tak mohli sledovat hru nahoru dolu. Na skóre se však nic nezměnilo a po dvou třetinách tak na světelné tabuli svítil stav 2:2.

Před třetí třetinou bylo jasné, že kdo dá gól, vyhraje. Obě mužstva se tak soustředila spíše na obranu a do útočných šancí se dostávala minimálně. Snad právě proto vydržel nerozhodný stav i do prodloužení. V něm měli více ze hry Jihočeši, kteří získali v posledních dvou minutách dokonce výhodu přesilové hry. Dukla se však jejich náporu ubránila a o osudu utkání tak musela rozhodnout až trestná střílení.

foto: Jihlavské listy
foto: Jihlavské listy

Vůbec první nájezd jel jihlavský Petr Altrichter, ale jeho střela skončila vedle tyče Pinkasovy branky. Na druhé straně se prosadil Michal Vondrka, jehož střela se taktak došourala za Sáblíkova záda, a Písečtí se tak ujali vedení. Srovnat mohl jihlavský kapitán Oldřich Bakus, ovšem jeho střelu Pinkas zastavil lapačkou. Písecký David Míka poté trefil břevno Sáblíkovy branky. Teprve až třetí jihlavský střelec se v nájezdech prosadil, Petr Kaňkovský vystřelil přesně k levé tyčce. A když Martinovi Šimkovi vyrazil Sáblík blafák hokejkou, byl stav nájezdů srovnaný. Předposledním domácím střelcem byl Roman Hlouch. Jeho pokus však Pinkas vykopl betonem. Do vedení tak šel znovu Písek. Efektním bekendovým blafákem překonal Sáblíka zkušený Milan Mazanec. Před jihlavským Pavlem Zdráhalem tak ležel nelehký úkol. V případě, že by svůj nájezd neproměnil, by Dukla prohrála. Tak se i stalo a Písek si tedy po nájezdech z Jihlavy odváží cenou výhru 3:2.

Na tiskovce po utkání se k penaltám vyjádřil jihlavský kouč Jiří Režnar: "Trestné střílení jsou i o štěstí. My jsme naše hráče upozorňovali na to, že je Pinkas špatný mezi betony a pod vyrážečkou. Ovšem jediný Petr Kaňkovský splnil to, co jsme si řekli a dal to tam. Ostatní kluci jeli do blafaků z bekendové strany, ale tam se to dává těžko. Když tak se to musí vytáhnout nahoru, jako to udělal Milan Mazanec. Hlouch s Bakus ale závěr svého blafáku nezvládli a dopadlo to tak, jak dopadlo."

Ohlasy trenérů

Milan Rambous (Písek): "V průběhu utkání jsme byli lepší. Byly momenty, kdy jsme je jasně přehrávali, ale byly tam i krušný chvíle. Škoda některých šancí v prodloužení, mohlo být rozhodnuto již dříve. Byl by neúspěch, kdybychom po takovém vývoji utkání neuspěli."

Jiří Režnar (Jihlava): "My po dnešní porážce musíme v Písku zabojovat a jedno utkání vyhrát, abychom přinejhorším v sobotu doma uhráli ten pátý zápas. Bude to hodně těžké, ale pokud chceme jít dál, musíme proto udělat vše."