0:5
(0:1, 0:1, 0:3)

Jako den a noc se lišily úvodní výkony Dukly v baráži

19.03.2005 / Doudy

Jestliže včera sehrála Dukla zápas snů, dnes se jednalo o jihlavskou noční můru. V utkání, které bylo velmi hojné na vyloučení, se o branky starali jen hosté, kteří jich mančaftu v červenožlutých dresech nasázeli rovných pět. K velké délce utkání přispěli mimo častých vyloučení i neukáznění fandové, kteří led pravidelně zasypávali konfetami a asi se velmi bavili tím, jak je čároví sudí museli stále dokola odklízet. Výrazně byla dnes vidět i zámořská posila v řadách hostí Václav Prospal, jenž jednu branku sám dal, na dvě přihrál a ještě svedl několik ostrých soubojů s hráči domácích, zvláště kapitánem Oldřichem Bakusem.
19.03.2005 17:30, Extraliga - 54. kolo

HC Dukla Jihlava

Masalskis - Šmarda, Kuchyňa, Ficenc, Punčochář, Devečka, Malena, Zajac, Dobrovolný - Jeslínek, Bakus, Čachotský - Vostřák, Vala, Klimt - Padělek, Říha, Lubina - Rytnauer, Altrichter, Hlouch
0

Banes Motor České Budějovice

Turek - Krstev, Ference, Neckář, Mucha, Gřegořek, Gýna, Kotaška - Dvořák, Prospal, Pletka - Rob, Brabenec, Šimánek - Sailer, Štrba, Bělohlav - Hřebejk, Hanzal, Havelka
5
Branky: 10. Prospal (Pletka, Dvořák), 23. Sailer (Štrba), 42. Pletka (Prospal, Ference), 53. Ference (Štrba), 57. Dvořák (Prospal, Neckář). Rozhodčí: Husička, Mikula - Lederer, Gebauer. Vyloučení: 14:12, navíc Krstev (CEB) 5 + do konce. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 6700. Střely na branku: 31:39. Průběh utkání: 0:5.

Průběh utkání

České Budějovice nastoupily ke druhému barážovému střetnutí bez jedné ze svých posil z NHL, Radka Martínka, který se po rozbruslení rozhodl nechat bolavý kotník raději v klidu. Kvůli zranění musel dnešní utkání vynechat také Mojmír Musil, jehož nahradil Martin Štrba, který do krajského města Vysočiny přicestoval teprve dvě hodiny před zápasem a v něm samotném přispěl k vysoké výhře svého týmu dvěma asistencemi. Domácí začali podle hesla „vítězná sestava se nemění“ ve stejném složení, v jakém předchozí duel dohráli, ovšem o sestavě vítězné už po mači nemohla být řeč.

Samotné utkání začali i díky nabídnuté přesilové hře lépe domácí, hra se ovšem brzy vyrovnala. Budějovický projev výrazně ožíval s nástupy Prospalovy řady na led a byl to právě Václav Prospal, který se dnes jako první zapsal do střelecké listiny. Jeho kolegové z útoku výborně zablokovali bránící jihlavské hráče, jihočeský centr si nikým neatakován vybruslil před Edgarse Masalskise a přesnou střelou nad pravý beton překonal lotyšského gólmana, 0:1. Přidat další úder do sebevědomí horáckého týmu mohl vzápětí i Kamil Brabence, ale s jeho nebezpečným zakončením mezi chrániče si maskovaný muž v červenožlutém dresu věděl rady. Stejně tak si poradil i s příležitostí Gřegořka a protože Jihlavští pohrdli dvojnásobnou početní výhodou v závěru třetiny, odcházela obě mužstva po první siréně do kabin za stavu, který se více líbil Jihočechům.

Hned v úvodu dalšího dějství dal domácím vědět o záměru Českých Budějovic nespokojit se dnes s jedinou vstřelenou brankou Radek Dvořák, s jehož únikem ale neměl jihlavský gólman díky dobré stíhací jízdě Petra Punčocháře příliš práce. Horší pro něj ale byla přihrávka nového muže barážové série Martina Štrby od zadního hrazení, která našla neblokovanou hůl Petra Sailera, jenž bez zaváhání poslal kotouč za záda Edgarse Masalskise dříve, než stačil domácí muž s maskou zaujmout správný postoj, 0:2. Ještě než se utkání přehouplo do své druhé půle, mohl zvýraznit v přesilové hře vedení hostů Václav Prospal, ale v cestě k radosti mu při dorážce Dvořákovy rány od modré stála tyč jihlavské klece. Agilní útočník v červenobílých barvách měl k navýšení rozdílu ještě další příležitost, kterou mu připravil opět spoluhráč a kamarád Radek Dvořák, ale hvězdná posila týmu z jihu Čech ani tentokrát touš za záda lotyšského gólmana dopravit nedokázala. V prostřední dvacetiminutovce tedy padl stejně jako v té předchozí jediný gól, opět z budějovických hokejek a trenéři odešli do kabin naordinovat hráčům postup pro závěrečnou třetinu zápasu.

Ta nabídla Horáckému zimnímu stadionu a zvláště rozjařeným fandům hostů hned tři branky, ani o jedinou se znovu nedokázala postarat jihlavská hokejka. Úspěchu se naopak dočkalo jihočeské přesilovkové snažení z úvodu třetího dějství. Václav Prospal vystřelil z těžkého úhlu na Edgarse Masalskise, od jehož betonů se kotouč odrazil na hůl dobře postaveného Václava Pletky, pro kterého již nebyl problém vymést pavučinku nad sedícím jihlavským brankářem, 0:3. Po inkasované brance zasypali neukáznění jihlavští fanoušci ledovou plochu konfetami a to hru na chvíli pozdrželo. Toto jejich extempore se během zápasu ještě několikrát opakovalo, což zápas o pár minut nastavilo a čároví sudí si chvílemi museli připadat spíše jako popeláři, než extraligoví rozhodčí. Zápas okořenily také časté souboje mezi domácím kapitánem Oldřichem Bakusem a budějovickým tahounem Václavem Prospalem, jejich pošťuchování vyvrcholilo na konci 50. minuty, kdy jihlavský forvard podmetl svého soupeře a poté se do něj zápasnickými chvaty pustil. Oba výtečníky poslal hlavní sudí vychladnout na trestnou lavici a hra mohla pokračovat. V přesilové hře, která následovala po vyloučení Romana Hloucha, hosté definitivně utrhli zápas na svou stranu. Martin Štrba totiž našel před Edgarsem Masalskisem volného Kanaďana Andrewa Ference, jenž si s příležitostí věděl rady a nechal máchnout lapačku domácího maskovaného muže naprázdno, 0:4. Ani to však Jihlavany nesrazilo do kolen a ti dále bojovali o svou čest v tomto zápase. Konečnou ránu jejich snaživému výkonu zasadil až v 57. minutě Radek Dvořák, jenž si ledabyle najel mezi obránci Dukly do prostoru mezi kruhy, počkal, až si Edgars Masalskis klekne, realizoval kličku do bekhendu a překonal popáté nešťastného lotyšského gólmana ve službách Dukly, 0:5. Poté už se utkání dohrávalo v relativním klidu a České Budějovice dokráčely k vítězství, které znamená vyrovnání barážové série na 1:1.

O rozruch se ještě po závěrečné siréně postarala hrstka jihočeských fans, kteří naskákali na led Horáckého zimního stadionu a museli z něj být vykázáni pořadatelskou službou, která měla ostatně i v průběhu nervózního zápasu dostatek práce.

Ohlasy trenérů

Josef Jandač (Budějovice): "My jsme se hlavně zlepšili v obraně. Zápas měl stejný scénář jako v prvním utkání, vstřelili jsme první branku. Tentokrát jsme ale soupeři nedovolili vyrovnat a trpělivou hrou jsme si došli pro vítězství."

Richard Farda (Jihlava): "Na rozdíl od prvního zápasu jsme chybovali v obraně a dostávali laciné branky. Soupeř hrál velice soustředěně v obraně, lépe bruslil. My jsme se nedostali ke střelbě a neměli síly na zvrat."

Fotogalerie utkání

Fotogalerie