2:4
(0:1, 1:2, 1:1)

České Budějovice si odvážejí extraligu

26.03.2005 / Doudy

Dukla bohužel svou extraligovou pozici v baráži s Českými Budějovicemi neobhájila. Poté, co se dostala do třígolového manka, dokázala ještě brankami Petra Punčocháře a Michala Jeslínka snížit na rozdíl jediné branky, ale té kýžené vyrovnávací se již nedočkala. Příští rok bude hrát tedy Dukla opět pouze 1. ligu.
26.03.2005 17:30, Extraliga - 57. kolo

HC Dukla Jihlava

Masalskis - Kuchyňa, Šmarda, Punčochář, Ficenc, Devečka, Zajac, 28. navíc Dobrovolný - Jeslínek, Bakus, Čachotský - Vostřák, Vala, Klimt - Padělek, Říha, Lubina - Hlouch, Altrichter, Rytnauer
2

Banes Motor České Budějovice

Turek - Martínek, Ference, Krstev, Neckář, Gřegořek, Gýna, Kotaška - R. Dvořák, Prospal, Pletka - Rob, Brabenec, Kropáč - Sailer, Štrba, Šimánek - Havelka, Musil, Hřebejk
4
Branky a nahrávky: 32. Punčochář (Hlouch), 47. Jeslínek (Bakus, Čachotský) - 16. Martínek (Ference, Prospal), 25. Pletka (Prospal), 28. Šimánek (Štrba, Krstev), 60. Prospal (Dvořák). Rozhodčí: Mikula, Smeták - Cambal, Unzeitig. Vyloučení: 5:3. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 6420. Střely na branku: 31:27. Průběh utkání: 0:3, 2:3, 2:4. Konečný stav série: 1:4.

Průběh utkání

V sobotu se na ledě Horáckého zimního stadionu odehrálo poslední utkání letošní baráže o Extraligu ledního hokeje. Mužstvo Českých Budějovic dokázalo proměnit hned první ze svých tří „mečbolů“ a odvézt si tak z centra Vysočiny nejen vítězství, ale i právo startovat v příštím ročníku nejvyšší domácí soutěže.

Od prvního střídání si tvořila tlak formace vedená Václavem Prospalem, byl to ale domácí Lukáš Říha, který se dostal do úvodní šance utkání. Tomu ale do jeho kličky dokázal vložit hůl Roman Turek a jihlavskému forvardovi tak po provedení blafáku zbyla pouze prázdná hůl. A k zakončení, jak známo, potřebujete kotouč. Vypjatý zápas ovšem znovu rozhodovaly přesilové hry. Zatímco domácí si se svou početní výhodou nedokázali poradit, parta z jihu Čech předvedla ve dvojnásobné početní převaze ofenzivní smršť, jejíž krupobití proniklo až do jihlavské sítě. Po střele Andrewa Ference od modré, která se odrazila k Radku Martínkovi, nikdo z domácích nevěděl, kam se kotouč dostal, všichni jakoby přestali hrát a ostřílený zadák hostů poslal touš golfovým úderem do prázdné jihlavské branky, 0:1.

Další úspěšnou hru s výhodou jednoho muže v poli sehráli Jihočeši ve 25. minutě zápasu, když do boxu trestoměřičů usedl jihlavský srdcař Jan Šmarda. Nejprve našel stratég českobudějovické hry Václav Prospal před Edgarsem Masalskisem nepokrytého Radka Martínka, jenž sice kličkou dokázal oklamat lotyšského gólmana, ale v dosažení druhé branky večera mu zabránily dobře postavené tyče jihlavské klece. O deset vteřin později si však jako adresáta své další výborné přihrávky vybral Václav Prospal spoluhráče Václava Pletku, který nečekal, až se stačí domácí maskovaný muž přesunout a z první poslal kotouč do sítě červenožlutých, 0:2. Na domácí padla po druhém inkasovaném gólu obrovská deka, čehož dokázali draví jihočeští útočníci pohotově využít. Martin Štrba s Jiřím Šimánkem se dostali do přečíslení na jediného jihlavského obránce, druhý jmenovaný zakončil souhru se svým spoluhráčem střelou nad zasahujícím Edgarsem Masalskisem a zmrazil jihlavské extraligové akcie, 0:3. Ty však ještě přece jen začaly stoupat v 32. minutě. Když už se zdálo, že je o všem rozhodnuto a Jihlavští jsou smířeni se svým trpkým osudem, našel domácí bojovník Roman Hlouch před Romanem Turkem nepokrytého Petra Punčocháře, který měl dost času rozmyslet se jak bude zakončovat a poslal puk do levého horního růžku českobudějovické klece, 1:3.

Povzbuzeni brankou svého spoluhráče, vstoupili hráči z Vysočiny aktivně do posledního dějství nejen tohoto zápasu, ale jak se nakonec ukázalo, i celé barážové série. Ve 46. minutě se dostal po tvrdé střele Martina Zajace od modré čáry k dorážce Roman Hlouch, jihočeský pán brankoviště se ovšem stačil rychle zorientovat a zabránit domácímu útočníkovi ve skórování. To se mu ale nepovedlo o pár okamžiků později. Kotouč se před Romanem Turkem zapletl mezi bruslemi Andrewa Ference, Oldřich Bakus jej postrčil k Michalu Jeslínkovi a ten bekhendovým pokusem vymetl pravý horní růžek branky Jihočechů, 2:3. V této chvíli červenožlutá parta vycítila šanci po vyrovnání zápasu a všichni se snažili, seč jim síly stačily, vymodlit si prodloužení 5. zápasu prolínací soutěže. Nejblíže k tomu měl asi Tomáš Ficenc, jehož ránu od modré dokázal českobudějovický muž s maskou vyrazit pouze nad sebe a mohl mluvit jen o štěstí, že kotouč poté, co opsal nad jeho brankovištěm ve vzduchu oblouček, nedoplachtil až za jeho brankovou čáru. Poslední hřebíček do jihlavské extraligové rakve zatloukl 7 sekund před závěrečnou sirénou po přihrávce Radka Dvořáka symbolicky největší hrdina hostů Václav Prospal, kterému prázdnotou zející klec při power-play domácích nemohla konkurovat, 2:4.

Poté propukly českobudějovické davy v bujarý jásot, probily se přes jihlavskou pořádkovou agenturu, naskákaly na led a celé České Budějovice mohly slavit návrat mezi českou hokejovou elitu, kdežto domácím zbyly jen oči pro pláč a 1. liga.

Ohlasy trenérů

Josef Jandač (České Budějovice): "Měli jsme psychickou výhodu, neboť nám už stačilo jediné vítězství k postupu. Proto jsme nikam nepospíchali, spoléhali na dokonalou obranu a čekali na příležitost. Ta přišla v první třetině při přesilovce. Vedoucí branka nás uklidnila, možná jsme až příliš brzy v úvodu poslední třetiny hráli na obranu. Jihlava už ale byla pod velkým tlakem a my jsme těsné vítězství ubránili."

Richard Farda (Jihlava): "Hodně nám ublížila hlavně první branka, kterou jsme dostali v oslabení tří proti pěti. Také druhý gól jsme inkasovali v oslabení a za takového stavu se utkání těžko otáčí. Sice se nám podařilo v závěru vykřesat naději, když jsme snížili na rozdíl jediného gólu, v koncovce jsme se ale nedokázali už prosadit."

Fotogalerie utkání

Fotogalerie