6:2
(0:2, 4:0, 2:0)

Jihlava odjíždí z Českých Budějovic s půltuctem branek

05.08.2005 / Tomáš Zetek

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Jihlavští hokejisté ve druhém letošním přípravném utkání zavítali na jih Čech. Úvod souboje s barážovým sokem z posledních dvou let se jim vydařil náramně. Dvě brzké branky v rozmezí čtyř minut posadili svěřence kouče Chalupy do sedla. Postupem času ale začali přebírat otěže zápasu domácí a nakonec zaslouženě zvítězili. Na obou brankách jihlavského celku se podílel Petr Altrichter.
05.08.2005 18:00, Přípravné zápasy - 2. kolo

Banes Motor České Budějovice

Chábera (31. Salák) - Vydarený, F. Novák, Kutlák, Gřegořek, Jindra, Kotaška, Mucha, Klíma - Veselý, Krátoška, Hudec - Sailer, Hübl, Šimánek - Květoň, M. Hanzal, J. Hanzal - Hřebejk, Mertl, Kuchejda.
6

HC Dukla Jihlava

Suchan (31. Řehoř) - Malena, Šmarda, Lupač, P. Duben, Staněk, Dobrovolný, J. Dvořák - Hodek, Bakus, Rytnauer - Hlouch, Havel, Lazorišák - Říha, Altrichter, Čachotský - Hrbatý, Dušátko, Cmunt - O. Polák, Rezek.
2
Branky: 24. Kuchejda, 31. M. Hanzal (Květoň, J. Hanzal), 32. Klíma (Hřebejk, Kuchejda), 39. Hübl, 41. Hudec (Krátoška, Hřebejk), 56. Hudec (Krátoška) - 2. Říha (Altrichter), 5. Altrichter (P. Duben).
Vyloučení: 9:13, navíc Čachotský (JIH) 10 minut osobní trest. Využití: 2:0. Rozhodčí: Dvořák - Kureš, Havlín. Diváci: 517. Nejlepší hráči: Jiří Hanzal, Martin Hanzal, Krátoška.

Průběh utkání

Začátek utkání, který byl v Budvar aréně k vidění, čekal asi málo kdo. Možná jen ten nejzaritější jihlavský patriot. Hostující mužstvo, jenž přijelo na jih Čech s poměrně silným kádrem, vlétlo do zápasu jako velká voda a kouč Jandač se spolu se svými svěřenci asi nestačil divit. Již ve 2. minutě přišla domácí chyba ve středním pásmu, která nastartovala jihlavské přečíslení. To se podařilo dovést do zdárného konce dvojici Petr Altrichter - Vladimír Říha - 0:1. Po velmi kvalitním výkonu z minulého zápasu proti Slávii rozhodně studená sprcha. Než se českobudějovičtí hokejisté stihli otřepat přišla druhá rána z Vysočiny. Domácí obránci nebyli Cháberovi velkou oporou, když nedokázali odklidit několikráte vyražený kotouč. Ten nakonec zametl podel strážce domácí svatyně do klece Petr Altrichter - 0:2. Druhá branka v domácí síti byla pro Jihočechy hodně mrazivá. Postupem času se však otřepali a práci začal mít i fantóm barážové série zpřed dvou let Jaroslav Suchan. Hned dvakrát za sebou ho prověřilo bratrské duo Jiří a Martin Hanzalovi. Stejně jako jejich pokusy neujala se ani velká šance nové českobudějovické posily Aleše Krátošky. Do šaten se poprvé šlo za velmi lichotivého stavu pro Jihlavské.

Domácí dokázali hned po úvodním buly druhého dějství navázat na stoupající aktivitu z konce předešlé třetiny. Ve 24. minutě vystihl fatální hrubku jihlavské defenzivy David Kuchejda. Z očí do očí Suchanovi nejprve zazmatkoval, aby následně dopravil pod rukou padajícího gólmana kotouč za brankovou čáru - 1:2. Tlak Jihočechů začal narůstat a vyrovnání bylo na spadnutí zejména v přesilové hře po vyloučení kapitána Bakuse. Druhé branky v jihlavské síti se však Budvar aréna dočkala až v polovině utkání. Staronové pravidlo o dojíždění zakázaného uvolnění využila útočná řada donácích mladíků. Po rychlé souhře se dostal ke kotouči čerstvě draftovaný Martin Hanzal, jenž mazácky potáhl touš a poslal ho podél Suchanova ramene pod horní tyč - 2:2. Hosté z Vysočiny si po vyrovnání nestačili ani odechnout a už Jihočeši vedli. Na modré natáhl Michal Klíma a polovysokou střelou dovršil juniorský trojlístek střelců - 3:2. Těsně před druhou obrátkou ještě stihl orazítkovat spojnici starší z bratří Hanzalových Jiří. Lepší mušku měl následně exlitvínovský Viktor Hübl, který po pohledné samostatné akci rozesmutnil Jihlavské počtvrté - 4:2. V polovině utkání, po druhé brance domácích došlo na obou stranách ke střídání gólmanů. Domácího Cháberu nahradil mladík Salák, na straně hostí přepustil Suchan své místo Řehořovi.

Závěrečné dějství otevřela další branka Jihočechů. V čase 40:21 jí dosáhl po průvanu v jihlavském obranném pásmu Michal Hudec, který po dobré práci svých spůoluhráčů zasunul kotouč do odkryté klece - 5:2. Jestliže měli hostující hráči za úkol přitlačit svého soupeře a pokusit se o zvrat v utkání, mohli vklidu odejít z ledu s vědomím, že své poselství splnit nemohou. Velké množství vyloučení zhatilo jejich sebemenší šanci na úspěch. Gólman Řehoř mohl děkovat paní Štěstěně, že při dlouhé přesilovce pěti proti třem domácí nezatížili jeho konto dalšími trefami. Po střele Filipa Nováka do tyče musí mladému gólmanovi zvonit v uších asi ještě teď. Dvojnásobná hra v početní převaze zůstala po hříchu nevyužita. Stejný obrázek se opakoval i v 52. minutě, kdy se hosté ubránili dalším šancím po vyloučeních Maleny a Lupače. Hra jihlavského týmu se postupem času rozplývala jak pára nad soutokem Vltavy a Malše a domácí byli jasnými pány na ledě. Další branku, kterou gólově uzavřel páteční podvečer, přidal opět útočník Michal Hudec, jenž z bezprostřední blízkosti propálil Řehořovi betony - 6:2.