4:1
(0:0, 2:0, 2:1)

Úspěšná domácí premiéra

07.09.2005 / Jaroslav Novák

Jihlavě vyšel první zápas v sezóně na výbornou, když dokázala porazit doma Jindřichův Hradec po přesvědčivém výkonu 4:1. První třetina byla herně i výsledkově vyrovnaná a skončila v poměru 0:0. Do vedení dostal Duklu ve druhé třetině využitou přesilovkou Daniel Hodek. Vedení zvýšil Roman Hlouch a výhru pečetil dvěma góly Oldřich Bakus.
07.09.2005 17:30, 1. liga ČR - 1. kolo

HC Dukla Jihlava

Suchan - Malena, Šmarda, Pospíšil, Dobrovolný, Staněk, Chvátal, Duben - Rytnauer, Bakus, Hodek - Říha, Altrichter, Čachotský - Lazorišák, Hlouch, Polák - Fiedler
4

HC Střelci Jindřichův Hradec

Kučera - Domin, Kolda, Neckář, Klimeš, Vašíček, Hanzl - Rob, Mertl, Mrkvička - Kocar, Kupec, Škoda - Kreuzer, Bílek, Kašpárek
1
Branky: 29. Hodek (Šmarda, Rytnauer), 39. Hlouch (Chvátal), 45. Bakus (Hodek, Malena), 60. Bakus (Hodek, Šmarda) - 57. Kolda (Mertl, Kreuzer). Rozhodčí: Minář - Křivský, Hejduk. Vyloučení: 6:8. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1420. Střely na branku: 30:26. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1.

Průběh utkání


Dukla Jihlava dnes na svém ledě přivítala nováčka první ligy Jindřichův Hradec. První třetinu byli aktivnější hosté. V první minutě střílel na Kučeru po přihrávce Oldřicha Bakuse Daniel Hodek, ale jeho svižnou střelu brankář vyrazil. Hráči Jindřichova Hradce se dostali do rychlého protiútoku, který zakončoval na dvakrát Mrkvička, Jaroslav Suchan byl pozorný a svoji branku uhájil. O minutu později se hosté opět usadili v útočném pásmu a razantní střelou od modré čáry vyzkoušel pozornost jihlavského brankáře Kupec. Ve 4. minutě zakončoval akci hostů Škoda a i s jeho nepříjemnou ránou si Suchan věděl rady. Obrovskou šanci domácích neproměnili Jiří Dobrovolný a Vladimír Říha. Před branku nahazoval puk Dobrovolný a Říha se jemnou tečí snažil puk usměrnit do branky. Kučera se stihl správně a rychle přemístit a dorážku chytit. Nejblíže prvnímu gólu zápasu byl v páté minutě Ondřej Polák, když trefil konstrukci branky. V 8. minutě rozhodčí Minář vyloučil po jednom hráči na obou stranách a hrálo se tedy čtyři na čtyři. Hned po vhazování tvrdě vypálil Robert Pospíšil a Kučera střelu vytěsnil nad plexisklo. Dvanáctá minuta přinesla velkou šanci hostů, když střela Škody mířila těsně vedle Suchanovy branky. Ve 14. minutě byl vyloučen hráč Dukly Hlouch na dvě minuty za sekání. Od modré čáry střílel útočník hostů Škoda a Suchan nejistým zákrokem puk vyrazil před sebe, ale u puku byl rychleji jihlavský obránce a puk vyhodil. Čtveřice hráčů Dukly se obětavými zákroky ubránila. Po skončení přesilovky tvrdě na Suchana vystřelil Klimeš, jihlavský brankář puk vyrazil do ochranné sítě. Tři minuty před koncem třetiny připravil střeleckou pozici Janu Šmardovi Daniel Hodek. Šmardova střela byla před brankou tečována nad plexisklo. O minutu později předvedli perfektní souhru Hodek s Rytnauerem, ale zakončení Ladislava Rytnauera Kučera chytil. V poslední minutě první třetiny připravoval Oto Lazorišák střeleckou pozici pro Ondřeje Poláka, ale ten se před brankou hostů k puku nedostal.

V úvodu druhé třetiny měli hráči Dukly velkou herní převahu. Hned v první minutě od mantinelu přesně přihrál Tomáš Čachotský na najíždějícího Vladimíra Říhu, ten vystřelil a brankář Kučera puk jen vyrazil mezi kruhy, kde dorážel Bakus, ale ani on Kučeru nepřekonal. Ve 23. minutě po vyhraném vhazování to pohotovou střelou od modré zkoušel Rostislav Malena, ale hra byla přerušena, protože puk zasáhl brankáře hostů do masky. O minutu později přenechal puk chytře Pavel Staněk Lazorišákovi, který vystřelil. V čase 24:40 byl vyloučen hráč Jindřichova Hradce Vašíček na dvě minuty za hrubost. Ve 26. minutě kombinaci v přesilovce zakončil prudkou střelou Malena. Gólman Jindřichova Hradce puk neudržel a vyrazil před sebe. Opět se nejlépe v útočném pásmu zorientoval Oldřich Bakus a dostal se k dorážce. V přesilovce si dobře na modré čáře vyměňovali puk Roman Hlouch a Robert Pospíšil, ale ke střele od modré se odhodlal Hlouch. Přesilovku Jihlava sehrála velmi dobře. Vytvořila si tlak a dost možností zakončovat. Po dvou minutách se z trestné lavice vrátil Vašíček, ale na ledě dlouho nepobyl a znovu fauloval, a tak si Dukla mohla opět zkusit hru v početní výhodě. Ve 29.minutě přesilovku využil přesnou a tvrdou střelou pod horní tyčku Daniel Hodek asistenci si připsali Ladislav Rytnauer a Jan Šmarda. Stav v polovině utkání byl 1:0 pro Jihlavu. V čase 28:38 rozhodčí vyloučil Hloucha za hru vysokou holí. Jindřichův Hradec měl tedy také možnost hrát přesilovou hru, ale hosté se nedokázali udržet v obranném pásmu Dukly. Jihlavského brankáře Jaroslava Suchana nedokázali v přesilovce neohrozili ani jednou. Ve 32. minutě se dostal do pěkné střelecké pozice Kreuzer, ale jeho střelu Suchan dobře viděl a chytil. O minutu později vystřelili na brankáře hostů nebezpečně Hodek a Bakus. Ve 36. minutě se za brankou dobře uvolnil Rob a přihrával mezi kruhy na sjíždějícího Mrkvičku. Mrkvička zakončoval střelou mezi Suchanovy betony, Suchan zareagoval, betony přirazil k sobě a střelu chytil. Ve 39. minutě se dokázal prosadit Roman Hlouch, když tvrdou střelou prostřelil všechno, co mu stálo v cestě. Puk se zastavil až v síti Kučerovy branky. Před odchodem do šaten byl stav 2:0 pro domácí.

Poslední třetinu začali opět lépe domácí. Rychlík Tomáš Čachotský se dobře uvolnil a připravoval šanci pro Říhu, k tomu se ale puk přes obranu hostů nedostal. Ve 44. minutě hráč Jindřichova Hradce Kocar podrazil domácího brankáře Suchana a byl vyloučen na dvě minuty. Přesilová hra Jihlavy netrvala dlouho. Využil ji kapitán Dukly Oldřich Bakus po krásné přihrávce od Daniela Hodka. Při stavu 3:0 pro Duklu se na Horáckém zimním stadionu začínalo pomalinku slavit první domácí vítězství v nové sezóně. Po třetí brance domácích působili hráči Jindřichova Hradce trochu odevzdaně. Jihlavy začala napadat rozehrávku hostů už hluboko v obranném pásmu. S dobře organizovanou hrou Jihlavy si hráči Jindřichova Hradce dlouho nevěděli rady. Ve 48. minutě se Bakus dobře odpoutal od obránce a měl dost času, aby si vyjel z místa za brankou do střelecké pozice. Se střelou trochu vyčkal, aby si položil brankáře Kučeru, a pak zamířil pod horní tyčku, ale Kučera zvedl své betony a puk vyrazil. Převaha Dukly byla opravdu znatelná. Ve 49. minutě se Jan Šmarda vydal dopředu podpořit útok a krásně přihrál Hodkovi do jízdy, ten vystřelil, ale Kučera puk chytil do své lapačky. V 55. minutě vyslal dělovou ránu na branku hostů Malena - i jeho střelu Kučera zachytil. O dvě minuty později svitla naděje pro hosty zdramatizovat vývoj zápasu, když přesnou střelou od modré čáry snížil Ladislav Kolda, 3:1 asistenci si připsali hráči Mertl a Kreuzer. Dvě minuty před koncem zápasu si trenér hostů vzal oddechový čas. Jindřichův Hradec odvolal brankáře. V početní převaze si hosté vytvořili tlak, ale nikdo se nedostal k zakončení. V čase 58:52 se nechal vyloučit hráč Hradce Kupec za držení a Hradec poslal brankáře znovu na led. V poslední minutě byl vyloučen hráč Dukly Jihlava Pospíšil a hosté se opět přiklonili ke hře bez brankáře. Hra v početní výhodě se Jindřichově Hradci moc nepovedla a posledním gólem zápasu pečetil výsledek na 4:1 pro domácí Oldřich Bakus.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Pařízek (Jindřichův Hradec): „Musím blahopřát domácímu týmu, protože vyhrál zaslouženě. Nám se naše záměry nedařilo plnit, pouze v první třetině, kdy jsme byli aktivnější ve střelbě, škoda že jsme nedali alespoň jeden gól. Od druhé třetiny domácí zvýšili úsilí a my jsme začali hrát ustrašeně. Dělali jsme zbytečné fauly, hráli jsme čtyři oslabení v nichž jsme dostali klíčový první gól a to rozhodlo utkání. Co se týče dalšího průběhu, tak si myslím, že se domácí zlepšovali. My jsme zůstali za očekáváním a začali jsme hrát náš hokej až od půlky poslední třetiny, kdy už byl zápas prakticky rozhodnutý. Jihlava byla lepší a vyhrála zaslouženě."
Milan Chalupa (Jihlava): „My jsme věděli, že nemůžeme s Jindřichovým Hradcem prohrát potřetí v řadě. Začínali jsme v domácím prostředí prvním zápasem a ze začátku to nebylo ono, ale postupem času jsme se zlepšovali. Od půlky první třetiny si myslím, že už jsme skoro vyrovnali hru a vstoupili jsme do druhého dějství aktivněji. Taky jsme přeházeli dva hráče, zdálo se nám, že druhý lajně to dvakrát moc neklapalo v bruslení a postavili jsme tam Fiedlera, který vnesl do hry větší náboj a trochu tvrdosti a to jsme potřebovali. Jsme rádi, že jsme dali nádherný branky z přesilových her a závěr už jsme jenom kontrolovali, abychom neudělali zbytečný faul a nedali soupeři nějakou šanci. Myslím si, že jsme zaslouženě vyhráli a minimálně dvě třetiny jsme byli lepším týmem."

Fotogalerie utkání

Fotogalerie