3:0
(0:0, 2:0, 1:0)

Dukla podruhé vítězně

10.09.2005 / Jaroslav Novák

Stejně jako v utkání s Jindřichovým Hradcem skončila první třetina bojovného utkání bez branky. Domácí se prosadili až v druhé části, hned v jejím úvodu dorazil puk za Horčičku Vladimír Říha. O několik minut později navýšil vedení Dukly po krásné kombinaci první formace Jan Šmarda. V závěru se hosté pokusili o hru bez brankaře. V ní ujel Daniel Hodek a uzavřel stav zápasu na konečných 3:0.
10.09.2005 17:30, 1. liga ČR - 2. kolo

HC Dukla Jihlava

Suchan - Šmarda, Malena, Dobrovolný, Pospíšil, Chvátal, Staněk, Duben - Rytnauer, Bakus, Hodek - Říha, Altrichter, Čachotský - Lazorišák, Hlouch, Polák - Fiedler, Dušátko, Blanár
3

Piráti Chomutov

Horčička - Révay, Šulc Jakub, Poživil, Martínek, Szakal, Nosek, Kocek, Trefný - Boušek, Šíp, Polodna - Stavenský, Koláček, Řepík - Šulc Jan, Kostourek, Chyba - Buchal, Mikšovic, Polanský
0
Branky: 22. Říha (Hlouch, Altrichter), 27. Šmarda (Hodek, Bakus), 60. Hodek (Bakus). Rozhodčí: Skoupý - Brabec, Pospíšil. Vyloučení: 6:7, navíc Rytnauer (JIH) 10 min. - Trefný (CHM) 10 min. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1310. Střely na branku: 27:23. Průběh utkání: 3:0.

Průběh utkání

Na led domácí Dukly Jihlava zavítal KLH Chomutov, mužstvo, které se před rokem umístilo v druhé nejvyšší soutěži na 4. místě. Pro nový ročník vyhlásilo vedení klubu cílem finále 1. ligy. Dnešní utkání začaly oba celky opatrně, ale brzy se hra změnila v boj o body. Ve druhé minutě měl obrovskou šanci před Jaroslavem Suchanem chomutovský Szakal. Dostal krásnou přihrávku na modrou čáru, vůbec se nerozmýšlel, napřáhl se a vší silou poslal tvrdou ránu na brankáře. Jihlavský brankář byl dobře postavený a jeho střelu vyrazil. Jihlava se brzy před domácím publikem uvolnila a začala na ledě doslova řádit a čarovat. Ve 4. minutě vyzkoušel střelou zápěstím brankáře Chomutova Jonáš Fiedler, ale i Horčička svůj první složitější zákrok v zápase zvládl na jedničku. V čase 3:43 byl vyloučen hráč Severočechů Jakub Šulc. Dukla se dostala rychle do útočného pásma a jihlavští začali kombinovat. Roman Hlouch se snažil přihrávkou napříč najít volného Malenu, ale obětavě zasáhl obránce Chomutova a srazil puk nad plexisklo. V přesilovce stihli jihlavští hokejisté ještě jednu pěknou akci, když Oldřich Bakus přesnou přihrávkou od mantinelu našel na modré Rostislava Malenu, ten si puk zastavil, a pak hned tvrdě vystřelil. Do střely se položil hráč Chomutova a hra byla přerušena. Největší šanci domácích měl v osmé minutě Daniel Hodek. Oldřich Bakus mu naservíroval přihrávku do jízdy a Hodek se ocitl sám před brankou, pohotově vystřelil, ale trefil pouze konstrukci branky.

Další akce patřila hostům. Od modré čáry poslal dělovou ránu na Suchana Kostourek a jihlavský brankář musel zasahovat hned na dvakrát, protože první střelu neudržel v lapačce. Po vhazování střílel Mikšovic, jeho střela se otřela o betony gólmana Jihlavy. Vzápětí si Ladislav Rytnauer krásnou kličkou pohrál s obráncem, ale Horčičku nepřekonal. O minutu později se parádní stahovačkou uvolnil Polodna, ale ztroskotal na brankářské jedničce v dresu Dukly Jaroslavu Suchanovi. Po chybné rozehrávce hostů jel sám na brankáře Vladimír Říha, zakončil prudkou střelou, ale branku minul. Ve 13. minutě střílel Jan Dušátko, i jeho pokus brankář Chomutova chytil. Po vhazování, které vyhrál Bakus, si rychle vyměnili puk Malena s Rytnauerem. Rytnauer periferně viděl volného Bakuse před brankou, poslal na něj přihrávku, ale Bakus už nestihl puk nasměrovat do odkryté brány. Ve 14. minutě se hráči obou týmu trochu pošťuchovali a jediný, kdo to odnesl, byl Daniel Hodek rozhodčí jej vyloučil za hrubost. Hostům se přesilová hra vůbec nepovedla. Jihlavané důkladně bránili a nenechali Severočechy usadit v útočném pásmu. Tři minuty před koncem první třetiny vyzkoušel pozornost Suchana Šíp. S jeho střelou si jihlavský brankář v klidu poradil.

V 19. minutě se před branku Dukly protlačil Jan Šulc, zakončoval z těžké pozice, ale v době, kdy už Suchan ležel v brankovišti, i v leže dokázal střelu vyrazit. V poslední minutě puk zavezl do útočného pásma Tomáš Čachotský, přihrál zpět na modrou Pospíšilovi a ten vystřelil - brankář hostů puk vyrazil. Dorážel Jiří Dobrovolný, ale i jeho střelu Horčička vykryl. V úplném závěru se hokejisté znovu strkali a vyloučeni byli dva hráči Chomutova.

Druhé dějství domácí začali přesilovou hrou pět na tři. Do zápasu šli naplno a vytvořili si tak obrovskou převahu. Hráči Chomutova vůbec nevěděli co hrát, aby rychlé útočníky Dukly zastavili. V první minutě dobře a přesně přihrál Oldřich Bakus na rozjetého Ladislava Rytnauera. Útočník Jihlavy se ocitl sám před Horčičkou, ale neměl dost štěstí, aby přesně zakončil svůj nájezd. O minutu později to zkoušel po přihrávce od Roberta Pospíšila Roman Hlouch tvrdou střelou od modré, ale střela neměla dostatečnou přesnost. Ve stejné minutě se už Dukla dočkala prvního úspěchu. Po krásné kombinaci v přesilovce se k odraženému puku dostal nejrychleji Vladimír Říha, který už jen puk zasunul do odkryté brány, 1:0. Asistenci si připsali Roman Hlouch a Petr Altrichter. Ve 24. minutě mohl skóre navýšit Roman Hlouch svojí krásnou střelou z prostoru mezi kruhy. Horčička předvedl parádní zákrok lapačkou a střelu chytil. V 25. minutě se v plné rychlosti napřáhl a střílel Fiedler a vyražený puk dorážel Michal Blanár, puk skončil v ochranné síti. 27. minuta přinesla další branku domácích. Nádhernou souhru první formace zakončil střelou Jan Šmarda, 2:0. Puk do útočného pásma zavezl Daniel Hodek, přihrál na volného Oldřicha Bakuse, který už mohl klidně šanci zakončovat, ale celou akci vylepšil ještě perfektní přihrávkou na Jana Šmardu a ten už puk střílel do úplně prázdné brány.

V čase 27:28 vyloučil rozhodčí Skoupý Ladislava Rytnauera. V 28. minutě po vhazování střílel pohotově obránce Chomutova Revay, jihlavský gólman střelu vyrazil. V obrovské příležitosti se ocitl Daniel Hodek, když vypíchl puk poslednímu obránci a jel sám na brankáře. Zkoušel ho překonat rychlou střelou mezi betony, ale brankář Severočechů byl pozorný, stihl betony sklapnout a nájezd chytit. Ve 31. minutě se znovu vylučovalo, tentokrát na straně hostů. V přesilovce Hlouch naservíroval puk na hokejku Pospíšilovi, ten pálil hned z první, ale ránu skvěle chytil Horčička. Ve 33. minutě hráči Chomutova opět faulují a Dukla může pokračovat v náporu. V přesilové hře Jihlava předváděla pěknou kombinaci, ale nikdo ji nezakončil. V závěru třetiny se Chomutov trochu herně zvedl a vytvořil si šance, ale pozorný Suchan všechny pokusy pokryl.

V posledních dvaceti minutách se hra opět trochu vyrovnala. V úvodních třech minutách zastavil akci hostů i domácích čárový rozhodčí, když odpískal postavení mimo hru. Ve 43. minutě měli hráči Chomutova velkou šanci. Kostourek si položil Suchana, a pak se pokusil zakončit střelou pod horní tyčku. Ležící jihlavský brankář dokázal úžasným zákrokem Kostourka vychytat. Ve stejné minutě se provinil faulem hráč Dukly a dostal dvouminutový trest. O minutu později dostal přihrávku od Pavla Staňka Malena a střelou zápěstím zamířil mezi betony brankáře hostů. Horčička však stihl betony pěkně sevřít a střelu zneškodnit. Ve 45. minutě projel do útočného pásma Čachotský a i s obráncem v zádech se dostal k zakončení, ale brankáře nepřekonal. V závěru přesilovky měli hosté spousty střeleckých pokusů, ale obětavým způsobem hry jihlavští hokejisté přispěli k tomu, že ani jednu střelu nemusel chytat brankář. Ve 48. minutě pěknou akci Chomutova zakončoval Jakub Šulc, ale při svém agresivním zakončení narazil do Suchana a ten posunul branku. Hra byla tedy přerušena. V 10. minutě třetí třetiny Bakus nahrál za bránu Jiřímu Dobrovolnému a ten si to namířil přímo do branky. Gólman Severočechů byl velice soustředěný a vypíchl Dobrovolnému puk hokejkou.

V 52. minutě Dukla přečíslila Chomutov v poměru tři na jednoho, ale situaci jihlavští hokejisté nevyřešili dobře a vracející se obránce jim puk sebral. V čase 51:52 byl vyloučen hráč domácích. Přesilovou hru Chomutov sehrál mizerně a Jihlava v klidu ubránila vedení 2:0. V 55. minutě byli vyloučeni hráči na obou stranách za sekání. Hra pokračovala ve čtyřech. Následující dvě minuty nic zajímavého nepřinesly. Až 58. minuta, kdy Chomutov začal hrát bez brankáře se šesti hráči proti pěti. Po vhazování vypálil od modré na Suchana Martínek, jeho pokus srazil nad plexisklo Bakus. Hráči hostů si vytvořili obrovský tlak, ale gól se jim vstřelit nepovedlo. V poslední minutě se k puku dostal Bakus a přihrál Danielu Hodkovi. Ten do prázdné branky upravil skóre na konečných 3:0 pro Jihlavu.

Ohlasy trenérů

Vladimír Kýhos (Chomutov): „První třetinu jsme odehráli dobře, soupeře jsme do žádných větších šancí nepustili. Jenomže potom začal úřadovat rozhodčí. Jestliže hrajeme ve čtyřech a on nám najednou vyloučí dva hráče, tak k tomu nemám co říct. V tu chvíli by snad muselo dojít k vraždě a ne jen k tomu, že se jihlavský hráč chytil za hlavu. Myslím si, že tohle vylučení narušilo průběh celého utkání. Po tom gólu v oslabení jsme se dostali pod tlak a jen díky Horčičkovi jsme neprohráli větším rozdílem.“

Aleš Polcar (Jihlava): „Já si myslím, že jsme dnes byli podstatně lepší než Chomutov. Hlavně první dvě třetiny, kdy jsme mohli mít vedení na svojí straně hned několika góly. Škoda těch neproměněných vyložených šancí. Naše akce byly nádherné, po dvou takových hezkých akcích padly dva góly. Škoda, že jsme neproměnili takových akcí víc, už to mohlo být v klidu a nemuseli jsme se bát o výsledek až do poslední minuty. Dvě vítězství doma - myslím si, že nás to trošku nastartuje, povzbudí a náladu v mužstvu utvrdí. Věřím, že další pozitivní výsledky budou následovat.“

Fotogalerie utkání

Fotogalerie