2:3p
(2:1, 0:0, 0:1 - 0:1)

Dukla si odváží z Olomouce dva cenné body

14.09.2005 / Tomáš Balog

Dobře naladěni po dvou domácích výhrách nad Jindřichovým Hradcem a Chomutovem odjížděli hráči Dukly do Olomouce. Vstup do utkání se jim povedl bravurně a hned v úvodu se ujali vedení Danielem Hodkem. Olomouc ale v přesilové hře 5 na 3 srovnala krok a do konce prvního dějství přidala vedoucí branku. Ve druhé třetině se nepodařilo najít střelcům recept na oba pozorné brankáře. Hostům z Jihlavy se povedlo vyrovnat až v závěrečné části hry v přesilovce Ladislavem Rytnauerem. Zápas dospěl až do prodloužení, kde se dokázali prosadit zkušenější hosté z Vysočiny a dva body vystřelil svým druhým gólem v zápase Ladislav Rytnauer.
14.09.2005 18:00, 1. liga ČR - 3. kolo

HC Olomouc

Tihlář - Kříž, Šafařík, Protivný, Světlík, Vlček, Bartoň, Šmach, Varakas - Smejkal, Ministr, Bouz - Hradecký, Najdek, Slaniňák - Zbořil, Karný, Hebar - Žajgla, Kreuzman, Malkus
2

HC Dukla Jihlava

Suchan - Šmarda, Malena, Dobrovolný, Pospíšil, Duben, Staněk - Rytnauer, Bakus, Hodek - Polák, Altrichter, Čachotský - Lazorišák, Hlouch, Havel - Fiedler, Dušátko, Blanár
3
Branky : 8. Kříž (Bouz), 13. Hebar (Šmach) - 7. Hodek (Bakus, Duben), 47. Rytnauer (Hodek, Malena), 63. Rytnauer. Rozhodčí: Husička - Mana, Váňa. Vyloučení: 5:8 navíc Ministr (OLO) 10 min. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 650. Střely na branku: 32:33. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3.

Průběh utkání

Do Olomoucké haly si našlo cestu 650 platících diváků, kteří viděli vsrkutku zajímavé představení. Začátek se nevyvíjel podle představ ani jednoho z mužstev a hrálo se velice pomalu. Ve 3. minutě minul od modré Bartoň Suchanovu branku, vzápětí ale začala Jihlava tlačit Olomouc do jejich obranné třetiny. Později se hra mírně vyrovnala, ale Olomouc měla lehce navrch. V 5. minutě Malena na dvakrát nepřekonal pozorného Tihláře. V čase 6:24 byl vyloučen hráč Jihlavy Pavel Staněk. Olomoučtí přesilovku začali dobře, ale po pár vteřinách hloupě ztratili puk, Bakus vysunul Hodka a ten s přehledem vymetl pravý horní roh Tihlářovy branky. Ovšem Olomoučtí Kohouti nabrali síly a o půl minuty později vyrovnal Bouz, dorazil puk po Křížově střele do tyče. Hra se opět vyrovnala. Bouz provětral Suchanovi lapačku a domácí se stále častěji dostávali před branku hostí. Jihlava rázem ztratila snahu a nemohla se dlouho k ničemu dostat, Tihlář kryl jen několik nahození. Ve 13. minutě se k puku dostal obránce Šmach přihrál Hebarovi, ten na modré převzal a od kruhů perfektní ránou pod víko nedal Suchanovi šanci, 2:1. I nadále Olomouc nedala Suchanovi vydechnou a stříla ze všech pozic, Bartoň napálil z otočky jen do boční sítě, Olomouc i v oslabení tlačila Jihlavu před vlastní branku.

Do druhé třetiny vstoupili domácí v pohodě. Ve 23. minutě byl vyloučen Rostislav Malena, když srazil olomouckého Žajglu v čisté šanci a v 26. minutě zranil jihlavský Dušátko Andreje Hebara a následně byl vyloučen za hru vysokou holí. Jihlava v oslabení začíná na Olomouc hodně tlačit, ale do úniku se dostal Kreuzman a nadvakrát prověřil Suchana. Olomoučtí stále častěji kazili přihrávky a hodně ztráceli puky. Ve 27. minutě se uvolnil Kreuzman a vypálil z kruhu jedovatou střelu, kterou lapil pozorný brankař Jihlavy. Následně si Smejkal vyměnil puk s Hradeckým, toho ale nekompromisně srazil obránce Duben. Jihlava opět začínala mít převahu a do šance se dostal Marián Havel, vypálil z otočky, ale Tihlář spolehlivě zasáhl. Protivný po nahrávce Najdka nechal vyniknout Suchana, který se prezentoval krásným semaforem. Tempo hry se na obou stranách zvyšovalo, ale Olomouc měla stále navrch. Do konce druhé třetiny se nestalo už nic zajímavého.

Kohouti začali třetí třetinu velmi aktivně a hned ze začátku Kříž vyzkoušel od modré Suchana, ale ten stačil střelu pokrýt. Na druhé straně získal puk Fiedler, Tihlář mu nabídl volný prostor nad svou lapačkou, Fiedler mu skočil na špek a Tihlář si jeho střelu vychutnal. V závaru před brankou gólmana Olomouce propasíroval Rytnauer puk za bezmocného brankaře. Jihlava tlačila čím dál více, ale Olomouc hrála pozorně. K puku se dostal olomoucký Světlík, ale ranou od modré minul. Po sporné situaci před Suchanovou brankou se diváci hodně zlobili na Husičku, že neuznal göl Olomouce. Vzápětí na něj přilétla z hlediště láhev. Tato situace jakoby Olomouc nabudila k lepší hře dopředu. Ovšem špatnými přihrávkami si hru komplikovali. Následně unikl jihlavským obráncům Malkus a po krásném blafáku na brankáře Suchana trestuhodně přestřelil. Puk se od mantinelu odrazil ke Křížovi, ale ten trefil jen pozorného gólmana. Po uvolnění Hebara mezi obránci vytáhl Suchan nejlepší zákrok utkání, když po Hebarově kličce zachytil puk bruslí na čáře. V oslabení ke konci třetí třetiny držel olomoucké naděje Tihlář. Třetí třetina skončila za stavu 2:2.

Po krátké přestávce následovalo prodloužení. Ve třetí minutě nastavení se dostal k puku Rytnauer a nedal Tihlářovi šanci. Jihlava si tak z Olomouce odváží dva body za výhru 3:2 v prodloužení.

Ohlasy trenérů

Milan Chalupa (Jihlava): „Jeli jsme na Hanou potvrdit dobré výkony ze zápasů doma a uhrát zde maximální počet bodů. Bohužel se to nedařilo, hru nám v prvních dvou třetinách narušila řada vyloučení. Po korekturách v sestavě a změně hry na tři lajny se nám už ve třetí třetině dařilo a po vyrovnávacím gólu jsme se soustředili na udržení stavu a na případné rozhodnutí v prodloužení, což se podařilo."

Aleš Tomášek (HC Olomouc): "Jihlava byla těžký soupeř, my jsme ale nutně potřebovali body, a tak jsme zahájili na kompletní čtyři pětky. První dvě třetiny byly odehrány dobře, nakonec se sestava taky zúžila na tři formace, kvůli vyloučením a některým drobným zraněním. Naší slabinou je malá produktivita, při počtu šancí, které jsme dnes měli, jsou dva góly málo. Jihlavě se v poslední třetině podařilo vyrovnat a v prodloužení to dopadlo tak, jak to dopadlo."