1:0p
(0:0, 0:0, 0:0 - 1:0)

Jaroslavové Hubl a Suchan nad síly střelců

28.09.2005 / Katka Hodková

Jihlava po výborném pondělním představení, kdy dokázala otočit utkání s Brnem, zajížděla do Kadaně. Cílem Dukly bylo přivést na Vysočinu plný bodový zisk, aby se povedlo udržet první místo v tabulce. Jenže oba celky spoléhali v zápase především na defenzívu a jisté brankáře, domácí na Jaroslava Hubla a hosté na Jaroslava Suchana. V normální hrací době se nepovedlo žádnému střelci zamířit přesně a tak po výsledku 0:0 dospěl zápas do prodloužení. V nastavené pětiminutovce další bod Kadani vystřelil Robert Plaček.
28.09.2005 18:00, 1. liga ČR - 9. kolo

SK Trhači Kadaň

Hübl - Meňhart, Vobořil, Hlubuček, Plaček, Zajíček, Hlavatý, Čuj, Lašek - Tvrdek, Oliverius, Kajer - Žák, Riečičar, Postl - Zika, Derfler, Hahn - Hubínek, Tauš, Zaťovič
1

HC Dukla Jihlava

Suchan - Šmarda, Malena, Staněk, Duben, Dobrovolný, Chvátal, Rýgl - Rytnauer, Bakus, Hodek - Říha, Hlouch, Čachotský - Lazorišák, Havel, Fiedler - Polák, Dušátko, Blanár
0
Branka: 63. Plaček (Tvrdek, Postl). Rozhodčí: Vlček - Koskuba, Šulo. Vyloučení: 3:6. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 820. Střely na branku: 27:33. Průběh utkání: 1:0.

Průběh utkání

První třetina: Tři přesilovky a gól nikde

Pokud máme co nejlépe vystihnout první dlouhé minuty utkání, hodilo by se přirovnání k dostihovému závodu. Oba soupeři vyběhli na trať, ale cílová rovinka byla zatím v nedohlednu. Všichni zřejmě čekali, že Jihlava se ukáže hned zkraje. Kupodivu na bránu jako první vystřelil kadaňský forvard Martin Zajíček. Vzápětí se ke slovu dostali také hosté. Útočník Daniel Hodek se v brankovišti snažil přetlačit Hübla. Bezúspěšně. Už ve 3. minutě se Severočeši dočkali své první přesilové hry. Jihlavský hráč Jan Dušátko byl vyloučen za sekání. Jihlavané se v oslabení ukázali jako dobře fungující stroj, který se jen tak nezadře. Kadaň tak svou první přesilovku nijak nezužitkovala. Za zmínku stojí fakt, že do konce první třetiny hlavní rozhodčí vylučoval pouze hráče hostí. Domácí se proti Jihlavě snažili hodně kombinovat, ale ta dávala najevo, že je na podobný styl hry dokonale připravena. Ale gólman Jarda Hübl byl také v pohotovosti. Nejprve vychytal nebezpečnou střelu Marka Chvátala, která těsně mířila k odkryté pravé tyči. A později zachránil další jasný gól v kadaňské síti.

Severočeši při každé započaté akci hladce prošli středním pásmem, ale u modré čáry vždy ztratili puk. Zato hosté proklouzli do útočného pásma zcela bez problémů a většinou si také i vystřelili. V 9. minutě se však vycepoval domácí útočník Kamil Tvrdek a v plné rychlosti se prosmýkl mezi jihlavskou obranou až do levého kruhu, odkud bez mrknutí oka vystřelil. Jenže kotouč zamířil vysoko nad lapačku Jardy Suchana. Ve 14. minutě přišla další přesilovka a dokonce dvojitá. Jihlavský bek Martin Rýgl dostal dvojku za nedovolené bránění. Do vypršení jeho trestu zbývalo ještě třicet sekund, když k němu na trestnou přibyl Přemysl Duben. Kadaň měla půl minuty na hru pěti proti třem. Na led nastoupil první domácí útok Kajer - Oliverius - Tvrdek a obránci Meňhart s Vobořilem. Největší šanci na gól však celá pětka propásla. V 17. minutě se v jihlavském dresu přiřítil Oldřich Bakus, který byl se svou dělovkou na Hübla nejblíže k rozsvícení červeného světla. Na konci třetiny se ještě předvedla nová posila domácích - slovenský forvard Pavol Riečičar a poslední minutu uzavřela skvělá kombinace Michala Oliveria a Miloše Kajera, kteří se bez potíží prosmýkli jihlavskou obranou a potrápili gólmana Suchana.

Druhá třetina: Kadaň i Jihlava spálily hodně šancí

Hned po úvodním hvizdu dostali domácí první ťafku od rozhodčího, který se už nemohl dívat na hákování a poslal Pavola Riečičara na dvě minuty zchladit horkou hlavu. Diváci s hrůzou čekali následující vteřiny. Kadaň se ale vycepovala k vynikajícímu výkonu a pěkně Jihlavu potrápila. Hosté měli útočit a místo toho před vlastní brankou honili domácího útočníka Lukáše Ziku. Severočeši se v oslabení ukázali, ale jejich houževnatost rozjela opravdový kolotoč. Jihlava se chovala jako zakousnutý buldok, který se nechce vzdát vedení, a dominantní chování obou celků rozpoutalo na ledě opravdový závar. Jihlava se vzápětí sesypala na kadaňskou jedničku Jardu Hübla, ale ani do třetice ho nedokázala překonat. Před zraky diváků se odehrávaly líté boje v pásmu, ale všechny postrádaly úderné zakončení.

Zajímavá situace nastala poté, co Jihlavák Roman Hlouch vypálil na kadaňského gólmana. Hübl jeho střelu vyrazil do ochranné sítě. Hostím byla ponechána výhoda, protože na trestnou lavici už mířil domácí obránce Robert Plaček, který byl vyloučen za hákování. Jihlavané se pokusili vylákat domácí jedničku Hübla z brankoviště. To se jim nakonec podařilo, ale gólman se vzápětí přesunul bleskově zpátky a v rozkleku vykryl volné místo. Jihlavskému gólmanovi Jaroslavu Suchanovi asi zatrnulo, když ztratil hůl ve stejném okamžiku, kdy si k jeho svatyni vyšlápl Zdeněk Tauš. Severočeši podávali skutečně vynikající výkon a Jihlava zjevně ztrácela trpělivost.

Třetí třetina: Jihlava venku poprvé nevyhrála

V poslední třetině pokračovala důrazná hra ve středním pásmu a diváci mohli vidět bezlítostný hokej plný adrenalinu. Ve 45. minutě se kadaň dočkala dalšího oslabení. Poté, co Ján Čuj zmizel na trestné lavici za hákování, měl Hübl plnou hlavu jihlavského útoku Rytnauer - Bakus - Hodek. Domácí upustili od ofenzivního stylu a vyčkávali na příští krok soupeře. Kadaň chtěla ubránit remízu za každou cenu. Zdrženlivost ale Severočechům moc dlouho nevydržela. Martin Postl chvíli úřadoval před jihlavskou brankou a závar skončil vyloučením Vladimíra Říhy. Kadaň v přesilovce marně hkledala skulinu, kudy by zavezla puk do brány. Ale na ledě bylo doslova přehuštěno. Časomíra letěla jako splašená. Hlavní rozhodčí ke konci zařídil několik infarktových situací. Nejprve vyloučil jihlavského obránce Přemysla Dubna za nedovolené bránění v čase 58:27. V tu chvíli si domácí mysleli, že remíza je v kapse. Ale pět vteřin před sirénou nařídil rozhodčí vhazování před Hüblem. Remíza zůstala i přesto nedotčena.

Prodloužení: Nemožné se stalo skutkem - Kadaň zvítězila!

Do prodloužení se přeneslo vyloučení a Jihlava tak pokračovala v oslabení. Dvě velké šance propásli domácí Marián Meňhart a Michal Oliverius. To, co pak přišlo, asi nikdo nečekal. Ortel nad výsledkem totiž nakonec vynesla Kadaň. Kamil Tvrdek přihrál křižmo Robertu Plačkovi a ten ukázkově z těsné blízkosti zavěsil za záda bezmocného Suchana. Severočeši urvali dva body za vítězství s fotbalovým výsledkem 1:0.

Ohlasy trenérů

Aleš Polcar (HC Dukla Jihlava): „Na hřiště soupeřů jezdíme s úkolem neinkasovat a to se nám dnes v základní hrací době povedlo. Litovat můžeme neproměněných šancí na konci zápasu, všechny body mohly být naše. Na druhou stranu v oslabení na konci zápasu jsme mohli skončit bez bodu. V prodloužení jsme hráli vabank, chtěli jsme urvat prémiový bod. soupeř se však dostal do tlaku a nakonec se mu podařilo vstřelit branku. S jedním bodem jsme spokojeni!"

Ladislav Kubát (SK Kadaň): „Očekával jsem, že Jihlava přijede bránit střední pásmo, bude hrát disciplinovaný hokej a čekat na průtiútoky, takže hráče jsem na toto upozorňoval. Utkání jsme odehráli dle našich představ. Střední pásmo bylo hostujícími hráči hodně zahuštěno a dopředu se šlo dostat jen nahozeným kotoučem a následně soubojem muže proti muži. Litovat můžeme nedostatku branek. Už třetí zápas děláme body na jednu branku. Na druhou stranu útočníci se disciplinovaně vrací pomoci obraně. Velmi rád bych vyhrával jasnějším rozdílem, ale neproměňování šancí už je i v psychice týmu. Vyzdvihnout musím výkon Jardy Hübla, který nás již několik zápasů doslova drží."