2:1p
(1:1, 0:0, 0:0 - 1:0)

Z Třebíče pouze s bodem

05.10.2005 / Jan Vaverka

V derby dvou rivalů z Vysočiny byla podle postavení v tabulce favoritem Jihlava. Jenže i Horácké Slavii se v letošní sezóně na domácím ledě daří a svojí neporazitelnost chtěla udržet i proti Dukle. Do zápasu se povedlo lépe vstoupit domácím, když se přesně trefil Hanzal. Do přestávky odpověděla i Jihlava zásluhou Oty Lazorišáka. Jenže to bylo až do konce normální hrací doby všechno. Se všemi střeleckými pokusy si poradil jak domácí Luňák, tak i hostující Suchan. Zápas tak dospěl do prodloužení a v něm strhnul výhru na domácí stranu Mifek.
05.10.2005 18:00, 1. liga ČR - 11. kolo

SK Horácká Slavia Třebíč

Luňák - Hrbáček, Sláma, Šefčík, Rehák, Lučka, Ščerban - Laš, Mifek, Květoň - Čech, Hanzal, Látal - Pelán, Sobotka, Přibyl
2

HC Dukla Jihlava

Suchan - Šmarda, Malena, Staněk, Duben, Dobrovolný, Lupač - Rytnauer, Bakus, Hodek - Říha, Hlouch, Čachotský - Lazorišák, Havel, Fiedler - Polák, Dušátko, Blanár
1
Branky: 4.Hanzal (Rehák), 61. Mifek (Květoň) - 8.Lazorišák (Fiedler, Havel). Rozhodčí: Dvořák - Dančišin, Matějček. Vyloučení: 1:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 3576. Střely na branku: 32:30. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.

Průběh utkání

V prvních minutách utkání měli kotouč na holích spíše hráči Horácké Slávie. Již v třetí minutě byl vyloučen na dvě minuty hráč Dukly Lupač za podražení. Třebíč na nic nečekala a již po minutě vstřelil Jiří Hanzal po nádherné přihrávce Reháka zpoza branky gól do Suchanovy svatyně. Třebíč vedla 1:0. Tlak domácích neustal a Suchan chytá další velikou šanci. V osmé minutě však Dukla vyrovnala. Po nahrávce Fiedlera vstřelil branku Ota Lazorišák. Třebíčští se však nevzdali. Lašův pokus o zvýšení skóre se nezdařil. Střela míjí o milimetry branku Dukly. Ve čtrnácté minutě byla Jihlava potrestána za příliš mnoho hráčů na ledě. Dvě minuty si šel odpykat Rytnauer. Třebíčští však nabídnutou šanci nevyužili. Dvě minuty před koncem první třetiny jel Lazorišák sám na Filipa Luňáka. Ten však jeho nájezd vyrazil. První třetina tak skončila 1:1.

Do druhé třetiny nastupují oba týmy s novou energií. Hraje se rychlý hokej. Fanoušci povzbuzují oba týmy. Krásnou šanci měl Laš, ale Suchan byl připravený. Třebíč se zdá lepším týmem. Další šanci však spálil aktivně hrající Látal. Další minuty je na ledě vidět spíše průměrný hokej a boj o každou píď ledu. Hráči Dukly začali být aktivnější, přebruslují domácí hráče povzbuzováni svými fanoušky. Třebíč je pod tlakem. Góly však díky krásným zákrokům Luňáka nepadají. Fiedler si jde odpočinout na trestnou lavici za hákování. Třebíč hraje již třetí přesilovku. Dukla se však přesilovce ubránila, nebyla úspěšná ani Sobotkova střela.

Jihlava hrála od začátku třetí třetiny přesilovku. Obránce Rehák byl vyloučen na dvě minuty za podražení. Dukle se vůbec přesilová hra nepovedla. Ani jednou neohrozila Třebíčskou bránu. Po zásahu jednoho z třebíčských obránců se na ledě objevila krev z obličeje Oty Lazorišáka. Rozhodčí však nikoho nevyloučil. Třebíč hrála aktivně a uhnízdila se v obranném pásmu hostí. V dvaapadesáté minutě oslabil Duklu kapitán Bakus. Za hákování si šel odpočinout na dvě minuty na trestnou lavici. Jihlava se však i v této přesilovce ubránila. Krátce na to měl Dobrovolný obrovskou šanci, kotouč však minul prázdnou klec Luňákovy brány. Po šedesáti minutách tedy svítil na ukazateli skore stav 1:1 a následovalo prodloužení.

To domácí Třebíč ukončila po dvanácti vteřinách hry. Po krásné akci skóroval Jiří Mifek po asistenci Květoňově a rozhodnul tak první letošní derby. Utkání za bouřlivých ovací domácích příznivců končí vítězstvím Horácké Slávie Třebíč nad Duklou Jihlava 2:1.

Ohlasy trenérů

Milan Chalupa (Jihlava): „Chtěli jsme tady uspět, protože jsme první. Upozorňovali jsme hráče, že tenhle zápas je trošku o něčem jiném. Musím dneska oba mančafty hodnotit velice pozitivně, Nehrálo se záludně, parádní byli diváci, klobouk dolů, že se udrželi. Trochu jsme zaspali začátek. Ke konci první třetiny jsme pak byli lepší. Ve druhé třetině hráli domácí velice dobře a prvních deset minut nás přebruslili. Zvedali jsme se zase až ke konci druhé třetiny. Třetí třetina byla taková taktická, nikdo nechtěl udělat chybu. Myslím, že zápas se lidem musel líbit. My jsme spokojeni."

Josef Horešovský (Třebíč): „Já začnu od toho závěru. My jsme taky spokojeni, i když jsme nezískali tři body. Jihlava je na čele tabulky, a má kvalitní mužstvo. Utkání se hrálo ve vysokém tempu a nasazení z obou stran. My máme v utkáních úseky, kdy si vytvoříme tlak, ale bohužel nedáme branky. Pak hráči mají strach, aby se něco nestalo. Když se z toho tlaku dají dvě, tři branky, tak ta únava je mnohem menší. Souhlasím s tím, že třetí třetina byla taktickým bojem. Prodloužení, to už je vabank a otázka válečnického štěstí. Dneska chytal Filip Luňák proto, že přestože v Ostravě dostal čtyři branky, nezachytal špatně. Chceme dodržet trend, že bude chytat ten brankař, který má lepší formu. Luňák dneska dokázal, že formu má."

Fotogalerie utkání

Fotogalerie