3:2
(2:2, 1:0, 0:0)

Po velkém boji bez bodu

07.11.2005 / Roman Zajíček

Jihlavská Dukla v přímém boji o třetí příčku prvoligové tabulky nezačala příliš lichotivě. Během prvních sedmi minut Kometa Brno vstřelila Dukle dvě branky, nejprve na dvakrát překonal Jaroslava Suchana Roman Barták. Druhý gól přidal vzápětí po přihrávce Baruse David Appel. Jihlavské hokejisty rychlý nástup Komety nezaskočil a dokázali ještě v první třetině vyrovnat. Kontaktní branku vstřelil od modré obránce Rostislav Malena. Druhý úspěch zaznamenal Vladimír Říha, který nedal Maláčovi šanci a z bezprostřední blízkosti zvedl puk pod horní tyčku. Radost z vyrovnání netrvala dlouho. Než se hráči stihli po přestávce rozkoukat vstřelil vítěznou branku Komety Michal Černý. Brno porazilo Jihlavu těsně 3:2.
07.11.2005 18:00, 1. liga ČR - 21. kolo

HC Kometa Brno

Maláč - Kališ, Lhotský, Vyrůbalík, Kruliš, Karlíček, Chvojka, Burkoň - Říha, Brančík, Černý - Staněk A., Barus, Appel - Hubáček, Meluzín, Mračka - Zábranský, Hájek, Barták
3

HC Dukla Jihlava

Suchan - Šmarda, Malena, Staněk, Duben, Dobrovolný, Pospíšil, Lukačovič - Rytnauer, Bakus, Hodek - Říha, Hlouch, Čachotský - Lazorišák, Altrichter, Fiedler - Polák, Havel, Hrbatý
2
Branky: 6. Barták (Hájek), 7. Appel (Barus), 21. Černý (Brančík) - 12. Malena (Hodek, Bakus), 16. Říha (Čachotský, Hlouch). Rozhodčí: Smeták - Šimůnek, Vrdlovec. Vyloučení: 7:8, navíc Kruliš (KOM) 10 min. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 4921. Střely na branku: 30:32. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2.

Průběh utkání

Zaplněná hala Rondo viděla od začátku opatrný hokej. První šance Komety přišla ve třetí minutě hry, kdy Karlíček po vyhraném buly vyslal první střelu na Suchana, ta jej však neohrozila. V první šanci hostů se ocitl nebezpečný Vladimír Říha, který si najel do střelecké pozice, Barus ovšem bravurně padl do rány. Hrálo se prakticky bez šancí nikoliv však bez gólů.

Běžela šestá minuta hry, domácí získali ve středním pásmu puk, od mantinelu dokázal přes houšť jihlavských obránců přihrát Hájek a Roman Barták při svém prvním střídání za Kometu v životě na dvakrát překonal Suchana, který první střelu vyrazil pouze před sebe 1:0. O minutu později propukla radost brněnským fanoušků podruhé. Barus poslal puk přes celou šíři středního pásma Davidu Appelovi který sám na pravém křídle zpracoval puk a prostřelil v nájezdu padajícího Suchana. Kometa vedla 2:0 a doslova k prasknutí nabitá hala Rondo ve stoje tleskala domácí hráčům za drtivý tlak, který pokračoval i nadále, v neskutečném závaru před jihlavským Suchanem se ocitl Hájek, který se pokoušel na dvakrát v ponechané výhodě dopravit kotouč do odkryté branky, ale marně. Jihlava se dostala ke slovu v polovině třetiny. Malena vyhodil puk přes všechny čáry a domácí strážce brány a fantom Pavel Maláč byl při rozehrání puku nešetrně atakován Vladimírem Říhou, který dostal 2 minuty za napadení. Msty se chopil Kruliš a tělem jej sestřelil u mantinelu a inkasuje 2+2 minuty a 10 minut osobní trest. Tento faul se ukázal jako klíčový pro hosty, kteří ihned ve své přesilovce roztočili kolotoč před Maláčem. Tlak hostů v přesilovce přinesl své ovoce takřka okamžitě. Po vyhraném vhazování od modré střílí Rostislav Malena a prostřelil vše, co mu stálo v cestě 2:1. Jihlava se vyrovnání dočkala v její další přesilovce, když seděl za katrem Aleš Staněk, obránce Čachotský protlačil puk do chumlu hráčů před brankou, kde se nejlépe zorientoval Vladimír Říha a bylo vyrovnáno 2:2. Tak i skončila první třetina, kde bylo k vidění plno šancí, vyloučení a skvělých zákroků obou brankářů.

Druhá třetina začala pološancí Dukly, Hodek vyslal na Maláče polovysokou a polorychlou střelu, ten puk však v pohodě kryje. Ještě než si pět tisíc diváků stačilo usednout na tribuny Kometa se raduje. Říha zabojoval u levého mantinelu v útočném pásmu, poslal puk na Brančíka, který nemohl nevidět Michala Černého, který poslal puk nad padajícího brankáře Suchana a bylo 3:2. Kometa se opět ujala vedení a hosté byli jako opaření, vůbec se nedostali ze svého pásma a tlak Komety gradoval. Appel se dostal ke střele, Suchanovi zůstal puk pod betonem, ten vůbec netušil, kde jej má, naštěstí pro Suchana rozhodčí včas přerušil hru a nedovolil domácím útočníkům dorážet. Dnes čtvrtý útok dělal svým pohybem vojákům velké problémy. Centr Hájek připravil puk pro Bartáka, ten příklepem těsně minul pravou tyč. Hosté se dostali výrazněji ke slovu v závěru třetiny. Rytnauer se dostal do nečekaného brejku, střelou pod vyrážečku nepřekvapil Maláče, jenž perfektně chytá. V závěrečné šanci třetiny se ocitl ještě loni v Brně hrající Pavel Staněk střílel jen do Maláčové vyrážečky. V převážně domácí režii se odehrávala druhá dvacetiminutovka a i proto ukazovala časomíra stav 3:2.

Ve třetí třetině se odehrával výborný útočný hokej na obou stranách. Tentokrát velké šance si vytvářela jihlavská Dukla, která využívala častých chyb brněnské obrany. V největší šanci se z ničeho nic ocitl Duben, který vyslal Hloucha, ten ujížděl sám na Maláče, položil si jej, ale přes jeho příložník nedokázal dát branku. Dukla přidala na důrazu při forčekinku a dostala domácí obranu pod velký tlak. Vladimír Říha s Hlouchem bleskurychle přešli do pásma, Maláč musel na poslední chvíli hasit vznikající požár. Brněnská obrana si nelámala hlavu s rychlým přechodem hostů do pásma. Ti stále doráželi na unavenou brněnskou obranu, která musela čelit stále většímu náporu. Hlouch, tentokrát z ostrého úhlu trefuje sevřené betony Maláče. Kometa Brno se již nepouštěla příliš do útoku a jistila svou obranou modrou. Zoufalý jihlavský tlak byl bezzubý, nepomohla ani závěrečná power-play. Branku znovu začaroval Pavel Maláč, který chytá v životní formě. Dnešnímu utkání přihlížela rekordní návštěva a to 5000 diváků. Fanoušci ještě dlouho po zápase děkovali hráčům za skvělou podívanou a show, kterou uzavřel, jak je již v Brně dobrým zvykem Pavel Maláč a jeho skok do dálky.

Ohlasy trenérů

Aleš Polcar (Jihlava): „Před takovou skvělou atmosférou jsme letos ještě nehráli, byla to paráda. Byl to i parádní hokej na obou stranách. Svým hráčům nemám co vyčítat, odehráli to co jsme si řekli.Musím pogratulovat Kometě k vítězství před fantastickým publikem.“

Lubomír Oslizlo (Kometa): „Odehráli jsme výborné utkání, začali jsme jej velmi dobře, bohužel po zbytečných vyloučeních soupeř vyrovnal. Byla to skvělá hokejová podívaná a myslím si, že jsme vyhráli zaslouženě. Divákům děkujeme za skvělou podporu."