3:1
(1:0, 1:1, 1:0)

Prostějov oplatil Jihlavě porážku

11.11.2005 / Martin Nadymáček

P r o s t ě j o v - Už ve 21. vtěřině otevřel skóre předehrávaného duelu 23. kola první ligy domácí Martin Saluga Prostějovští psychické výhody dokázali stoprocentně využít. Na 2:0 zvýšil ve 28. domácí Dibelka, a přestože se vzápětí podařilo Oldřichu Bakusovi snížit, odvezla si Dukla z Hané porážku. V poslední minutě ještě stanovil konečné skóre trefnou do opuštěné branky Piecha.
11.11.2005 17:00, 1. liga ČR - 23. kolo

LHK Jestřábi Prostějov

Lakosil - Braniš, Všetečka, Sedlák, Procházka, Kučírek, Kameš - Piecha, Saluga, Fojtík - Dibelka, Čech M., Čech F. - Řípa, Sabela, Luka
3

HC Dukla Jihlava

Suchan - Šmarda, Malena, Staněk, Duben, Dobrovolný, Pospíšil, Lukačovič - Rytnauer, Bakus, Hodek - Říha, Altrichter, Čachotský - Lazorišák, Havel, Fiedler - Polák, Dušátko, Hrbatý
1
Branky: 1. Saluga (Fojtík), 28. Dibelka (Procházka), 60. Piecha (Všetečka, Braniš) - 30. Bakus (Staněk). Rozhodčí: Trombík - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 5:9. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 612. Střely na branku: 29:25. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1.

Průběh utkání

Utkání začali Jestřábi velmi zostra. Již po 21 vteřinách dotáhl do gólového konce první akci zápasu Martin Saluga – 0:1! Hra prostějovských pokračovala ve velkém stylu. V 7. minutě vyzkoušel hostujícího gólmana po přihrávce Dibelky, Filip Čech. Suchan byl však pozorný. O dvě minuty později pálil z levého mezikruží Dibelka, ale jen do připraveného Suchana. Jednu z mála šancí Jihlavy v první třetině měl Hodek. Jeho střelu však zablokoval obětavě Braniš. V 15. minutě střílel od modré čáry prostějovský Všetečka. Jeho dělovku Suchan vyrazil přímo před neobsazeného Řípu, který však hostujícího strážce svatyně nepřekonal. V závěru měli Jestřábi ještě výhodu 45. sekundové přesilovky pět na tři, ale ani střely Luky, Kučírka a Piechy za zády Suchana neskončily. A tak se šlo do kabin za stavu 1:0 pro domácí.

Začátek druhého dějství byl ve znamení nepřesných přihrávek a bitvy o střední pásmo. První vážnější šance přišla na straně prostějovských. Ze svého oblíbeného místa v mezikruží pálil Luka. Jeho střelu hostující gólman, ale reflexivně lapil do své lapačky. Prostějovští i nadále dobře bruslili a u většiny puků byli rychleji. V 27. minutě zápasu se hostující obrana pozapomněla na Braniše, ale ten v tváří v tvář Suchanovi neuspěl. V čase 27:07 si nádherně pohrál s jihlavským obráncem Lubor Dibelka a nechytatelnou střelou prostřelil Suchana 2:0! Poté se hrálo nahoru dolů, ale bez větších šancí. Až přišla 30. minuta zápasu. Celým kluzištěm projel Bakus a svojí střelou pověsil puk do pravé šibenice Lakosilovy branky 2:1! Ve velké šanci se zanedlouho ocitli prostějovští. Přihrávku Dibelky do vyložené pozice netrefil Michal Čech. Ihned z protiútoku kontrovali jihlavští. Prudkou umístěnou střelu Hodka Lakosil s problémy vyrazil. Jihlavští se malinko zvedli a bylo to znát. Další šanci měl Staněk a o chvíli později Bakus. Ale ani jeden z nich nepřekonal skvěle chytajícího Lakosila. V poslední minutě druhé třetiny projel mezi třemi jihlavskými hráči Řípa. Nasadil i kličku Suchanovi, ale již nedokázal dopravit puk do odkryté klece.

V poslední část hry patřila Jihlavě. Hostující hokejisté měli po celou třetí třetinu územní převahu a po většinu času se hrálo n polovině domácích. Ve 45. minutě rozhodčí vyloučil domácího Sabelu a hosté mohli roztočit svůj přesilovkový kolotoč. A Lakosilovi bylo pořádně horko. Nejprve skákající puk netrefil Bakus. Poté se neprosadil Rytnauer a ani Duben nedokázal svoji střelu dopravit za Lakosilovy záda. Dvě minuty na to pálil od modré čáry hostující Šmarda. Jeho střelu nebezpečně tečoval těsně pře domácím gólmanem Bakus, ale ani tato akce neznamenala vyrovnání. Deset minut před koncem se vyslal Všetečka do brejku Piechu, ale jeho únik zastavil hostující obránce jen za cenu faulu. Jihlavští se dostávali do velkého tlaku. V 58. minutě hosté odvolávají gólmana a na led skáče šestý hráč. V 58. minutě se Jihlavě dokonce podařilo vstřelit vyrovnávácí branku, kterou však hlavní arbitr neuznal, protože jí bylo dosaženo až po přerušení hry. Čtyřicet vteřin před koncem utkání pojistil vítězství domácích do prázdné branky Martin Piecha a tak tři body zůstávají na prostějovském ledě.

Ohlasy trenérů

Milan Chalupa (Jihlava): „Dneska naše hra nebyla dobrá od začátku, tahali jsme prakticky dvě třetiny za kratší konec, nebyli jsme tak aktivní jak jsme zvyklí a bohužel když nám nedá branku první lajna, tak jí nikdo jiný není schopný dátDneska naše hra nebyla dobrá od začátku, tahali jsme prakticky dvě třetiny za kratší konec, nebyli jsme tak aktivní jak jsme zvyklí a bohužel když nám nedá branku první lajna, tak jí nikdo jiný není schopný dát."

Jaroslav Beck (Prostějov): „V dnešním zápase jsme odvedli kvalitní práci, na kterou tento tým má. Dneska jsme to zvládli a všechny lajny šlapaly bez chyby. Myslím si, že příchozí obránci Braniš a Kučírek nám pomohli dobře vyztužit obranu a Vlasta se za nimi cítil jistější a díky dnes skvěle hrající ofenzívě jsme ten zápas dotáhli do vítězného konce. Máme na to alespoň doma opakovat tyhle výkony a postupně se snažit abychom toho byli schopni i venku."