Dukla se podívá podruhé do Třince, vypálí dračí sluj?

20.01.2018 / Tomáš Kalas

Po domácí prohře se Spartou jede Dukla opět mimo svůj kraj. V posledních venkovních utkáních se jí daří, z Olomouce přivezla dva body, z Mladé Boleslavi dovezla jeden bod po prohře v nájezdech. Nyní ji ale čeká těžší soupeř v podobě třineckých Ocelářů, kteří se pohybují v první šestce a mají za sebou účinkování v Lize mistrů. Podaří se Jihlavě oloupit Oceláře? To se dozvíme v neděli 21. ledna 2018 od 15:00.

V rámci 41. kola přijela do Jihlavy pražská Sparta, posílena o útočníka Buchteleho, či trenéra Rulíka. Domácí sice měli aktivní vstup do zápasu, inkasovali však jako první z hole Pecha ve 4. minutě. Hra Dukly se následně úplně rozsypala a hosté přidali ještě dvě trefy do úvodní dvacetiminutovky. V druhé třetině pokračovali Sparťané v koncentrované hře a Jan Buchtele ve svém prvním utkání během oslabení navýšil již na 4:0. Dukla korigovala góly Čachotského a Anděla, de la Rose v přesilovce následně vyslal tečovanou střelu, která skončila na spojnici tyčí. I přes snahu Dukly něco s výsledkem udělat, se skóre neměnilo a Jihlava tak podlehla, 2:4. Premiérový zápis do extraligy si zaznamenal mladý gólman Josef Kořenář, ten střídal Voldena po čtvrtém inkasovaném gólu. „Premiéra byla z mojí strany dobrá, protože jsem nedostal gól,“ okomentoval trochu vtipně svůj výkon Kořenář.

HC Oceláři Třinec

Každý rok zní před sezonou zpod Javorového slova: „Chceme víc!“. Po loňské nepovedené sezoně, kdy se Třinec pakoval již ve čtvrtfinále, vsadilo vedení na mladší hráče ze svých řad a do trenérského postu dosadilo staronového Václava Varaďu. Od posledního vzájemného utkání Dukly s Třincem klesli Slezané o pár příček dolů, přesto se ale dá očekávat přímý postup do play-off. V prosinci dokázali vyjma posledního utkání se Zlínem pokaždé bodovat, pět zápasů ze sedmi ale rozhodovaly až nájezdy či prodloužení. V novém roce byli Oceláři až do 14. ledna stoprocentní, jejich sérii přerušila brněnská Kometa (2:5) a následně hned Plzeň (1:2).

Soupiska Třince
Realizační tým Třince

V útoku se Třinec opírá o dva snajpry, kteří tým táhnou. Především je to Martin Růžička, jeho 24 gólů a 22 asistencí ho řadí na 3. místo kanadského bodování celé soutěže. Skvěle ho doplňuje slovenský Tomáš Marcinko, ten má na svém kontě 13 gólů a 20 asistencí. V obraně je nejproduktivnější Vladimír Roth, ač má odehráno 25 zápasů, stihl v nich 5 gólů a třináct nahrávek. Nejvíce má odehráno z obrany Milan Doudera, ten má o tři nahrávky méně. Brankoviště je již několikátým rokem doménou Šimona Hrubce a Petera Hamerlíka, více prostoru dostává Hrubec, v 33 zápasech má procento úspěšnosti 92,17%.

Téma: Třinec a Liga mistrů

Třinec se jakožto druhý tým základní části z minulého ročníku kvalifikoval do hokejové Ligy mistrů, kde dostal vskutku zajímavé soupeře. Zvučných jmen jako Mannheim, či HV 71 se ale nezalekl a dokázal postoupit do osmifinále. Tam na něj čekalo švédské Malmö, které vyřadil po dvou shodných výsledcích 2:1. Pavoukem se tak Slezané prokousali dál až do čtvrtfinále a cestovali opět do Švédska, konkrétně do Brynäs. Doma vyhrál Třinec 3:1, venku 5:3 a spolu s dalším českým týmem, Libercem, se tak dostal až do semifinále. Pro změnu se opět podívali hráči do Skandinávie, místo Švédska navštívili Finsko, konkrétně Jyväskylu. Ve Finsku vedli 1:0, pak ale díky vyloučením finský celek otočil utkání a nakonec si připsal výhru 4:2. Doma rozhodli o výsledku Oceláři až ve třetí třetině a po šedesáti minutách byl stav 4:2. Muselo se tak rozhodnout v nájezdech, kde byla lepší Jyväskylä, a Třinec se se soutěží rozloučil.

Statistické okénko

Poslední vzájemné zápasy

Třinec zlomila Dukla jenom v jediném utkání, stalo se tak v 29. kole, na domácí půdě obrala Oceláře o dva body výhrou 1:0 v prodloužení. Zbylé vzájemné zápasy Dukla prohrála, nejprve ve 3. kole prohrála na domácí půdě 0:2, v 16. kole před kamerami České televize Třinci podlehla hladce 0:3. Zajímavý je také pohled na to, kdo všechny góly Třince vstřelil. Každý gól totiž vsítil jiný hráč.

HC Dukla Jihlava - HC Sparta Praha
Body z utkání: 2:7, skóre 1:5
Vyloučení: 5:14
Využití a oslabení: 0:0
Nejproduktivnější hráči vzájemných zápasů
Body: Lukáš Anděl (1+0) - Tomáš Marcinko, Martin Růžička (oba 1+1)
Góly: Lukáš Anděl 1 - Martin Adamský, Bohumil Jank, Tomáš Marcinko, Martin Růžička, David Ciencala (všichni po jednom gólu)
Asistence: žádný hráč - Milan Doudera 2

Urputné utkání rozhodl svým gólem v 62. minutě Lukáš Anděl a Třinec tak trochu překvapivě nechal v Jihlavě dva body. Foto: Tomáš Lysý

Následující zápasy Dukly Jihlava

Neděle 21.1.2018, 15:00: HC Oceláři Třinec – HC Dukla Jihlava – vstupenky zde.
Úterý 23.1.2018, 18:00: HC Verva Litvínov - HC Dukla Jihlava - vstupenky zde
Pátek 26.1.2018, 17:30: HC Dukla Jihlava - Piráti Chomutov - vstupenky zde

42. kolo Tipsport extraligy, neděle 21.1.2018:

HC Sparta Praha – HC Vítkovice Ridera (15:00)
HC Oceláři Třinec – HC Dukla Jihlava (15:00)
Bílí Tygři Liberec – Aukro Berani Zlín (15:00)
Piráti Chomutov – HC Dynamo Pardubice (15:30)
HC Olomouc – HC Škoda Plzeň (17:00)
BK Mladá Boleslav – HC Kometa Brno (17:30)
Mountfield HK – HC Verva Litvínov (18:20 – ČT Sport)

43. kolo Tipsport Extraligy, pátek 26. ledna 2018

HC Vítkovice Ridera - HC Oceláři Třinec (17:20)
HC Škoda Plzeň - Mountfield HK (17:30)
HC Verva Litvínov - HC Sparta Praha (17:30)
HC Dukla Jihlava - Piráti Chomutov (17:30)
HC Dynamo Pardubice - BK Mladá Boleslav (18:00)
HC Kometa Brno - Aukro Berani Zlín (18:00)
Bílí Tygři Liberec - HC Olomouc (18:00)

Tabulka TELH po 41. kole