Dukla tentokrát začíná baráž doma. Jejím prvním soupeřem budou kladenští Rytíři

26.03.2018 / Tomáš Lysý

Zatímco v předešlých dvou letech si jihlavští hráči i fanoušci přáli, aby se Dukla probojovala do baráže a následně jí úspěšně zvládla, letošní přání všech Jihlavanů bylo baráži se vyhnout. Nestalo se, extraligového nováčka potkal podobný úděl jako několik předešlých nováčků – ve své první extraligové sezoně hájit místo mezi elitou v prolínací soutěži. Rozdíl tu však je. Dukla tentokrát dvanáctikolové zápolení začíná na domácím ledě, posilněná zkušenostmi z lítých extraligových bojů. Úvodním soupeřem Jihlavy je tým, který loni nastartoval její cestu do baráže – Rytíři Kladno. Zápas vysílaný před kamerami ČT sport startuje v úterý 27. března 2017 od 17 hodin na Horáckém zimním stadionu.

KUPTE SI PERMANENTKU NA BARÁŽ. OPROTI JEDNOTLIVÉMU VSTUPNÉMU VÝRAZNĚ UŠETŘÍTE

VĚŘÍME, ŽE EXTRALIGU UDRŽÍME. JE TO PŘÁNÍ NÁS VŠECH, SDĚLUJE OBRÁNCE JAKUB SUCHÁNEK

CÍL JE JEDNOZNAČNÝ – UDRŽET EXTRALIGU A BUDOVAT TÝM NA DALŠÍ OBDOBÍ, ŘÍKÁ BEDŘICH ŠČERBAN

JEDEN ZA VŠECHNY, VŠICHNI ZA DUKLU. POŠLETE PŘED BARÁŽÍ HRÁČŮM A REALIZAČNÍMU TÝMU VZKAZ

Rok se s rokem sešel. Loni touto dobou se Dukla připravovala na baráž o extraligu po úspěšně zvládnuté sedmizápasové bitvě proti Kladnu, kterou sledovalo 5911 diváků. Během 365 dnů měli jihlavští fanoušci mnoho důvodů k radosti. Pětkrát vyprodaný Horácký zimní stadion v baráži 2017. Dvakrát se hlásilo vyprodáno během Tipsport extraligy ledního hokeje 2017/2018 – v obou případech proti Kometě Brno. Jihlava sváděla vyrovnané boje s extraligovými obry, ve kterých se rozhodně neměla za co stydět. V tabulce po základní části ani po play-out neskončili svěřenci trenéra Petra Vlka a Františka Zemana poslední, v obou případech jim patřilo 13. místo s 57., resp. 65 body. Hodně podobně na tom byla před třemi lety i Olomouc, jejíž cestu Dukla hodně napodobuje. Fanoušci červenožlutých by se proto nezlobili, kdyby tomu tak bylo i v následující baráži o extraligu. Olomouc tu svojí v roce 2015 vyhrála a udržela se.

Na rok a tři dny přesně se Jihlava znovu utká s Kladnem. Poslední vzájemný zápas přišel v rámci rozhodujícího sedmého utkání semifinále play-off WSM Ligy 2017, který Dukla vyhrála 1:0 gólem Richarda Diviše v oslabení ze 12 minuty. Dvanáctinásobný jihlavský mistr tak přošel do baráže o extraligu, kterou zvládl a po 12 letech se radoval z postupu mezi elitu. Oba týmy se za tu dobu hodně změnily. Z tehdejšího úspěšného jihlavského kádru pokračuje v červenožlutém dresu 15 hráčů, nováčků je aktuálně třináct. Z nich si ošidné barážové souboje vyzkoušeli dva hokejisté (Jakub Suchánek a Jiří Rys).

Richard Diviš o barážových zápasech proti Kladnu

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Rytíři Kladno

Také kladenský tým doznal oproti loňské neúspěšné sezoně výrazných změn. Z letošního gólmanského tria Kopřiva-Cikánek-Stahl si minulé semifinále zachytal jen Lukáš Cikánek. V obranných řadách musela kousat pomyslnou hořkou pilulku v podobě vyřazení čtveřice beků (Kehar, Hořava, Zelingr a Repe) z jedenáctky současných kladenských zadáků. Značná obměna přišla i v kladenském útoku, semifinálové bitvy s Jihlavou pamatují dle hokejové terminologie jen tři útoky, tedy devítka hráčů – Machač, Zikmund, Redlich, Přikryl, Tůma, Kloz, Kubík, Pekr a Strnad. Do letošního play-off vyrukovalo Kladno s dvaceti forvardy.

Kladno nehlásalo v letošním ročníku jasnou prioritu v podobě návratu do extraligy, jako třeba semifinálový soupeř Rytířů z Českých Budějovic. V základní části nasbírali Kladenští 97 bodů, na druhý Motor ztratili čtyři body, oproti karlovarské Energii zůstali 12 bodů zpět. Na postup do semifinále se nadřeli nejvíce ze všech prvoligistů, vyrovnanou šestizápasovou bitvu s Prostějovem zvládli v šesti zápasech, přitom hned pětkrát skončil výsledek rozdílem jediné branky a dvakrát se šlo do prodloužení, jednou dokonce až do nájezdů. Rytíři během následného semifinále ukázali, že činy jsou více než slova o postupu, když výsledkem 4:1 na zápasy smázli Motor a postoupili do baráže. V play-off si Kladenští drží průměr lehce přes 3 vstřelené branky na zápas, během dvaapadesátikolové základní části bylo toto číslo ještě vyšší, 3,3 góly/utkání. Veškerá statistika ale bude nyní jen hrou s čísly, rozhodne se totiž na ledě. Bitva o dvě volné vstupenky pro extraligový ročník 2018/2019 právě začíná...

Poslední vzájemný zápas:

7. zápas semifinále play-off WSM Ligy 2017:
HC Dukla Jihlava – Rytíři Kladno 1:0

První třetina rozhodujícího sedmého semifinále Jihlava – Kladno přinesla jednu jedinou branku, když se ve dvanácté minutě trefil při vlastním oslabení jihlavský útočník Richard Diviš. To byla také jediná šance z několika příležitostí úvodního dějství. V tom druhém mohli Jihlavští navýšit své vedení, ránu Zemana ale zastavila spojnice břevna a tyče. Třetí třetina byla hodně taktickou bitvou, ve které si oba týmy nic nedarovaly, přičemž Rytíři usilovali o vyrovnání. Minutu a čtvrt před koncem šli hosté do přesilové hry za vyhození puku mimo hřiště. Nervy jihlavských fanoušků byly našponované, jak to jen šlo, ale Dukla se již ubránila! Vyhrála stejně jako v prvním semifinále 1:0 a znovu se tak podívá do baráže!

Branky a nahrávky: 12. Diviš (Seman). Rozhodčí: Svoboda, Kubičík – Kis, Špringl ml. Vyloučení: 3:3, navíc Cetkovský (KLA) 10 min. OT. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 5911. Střely na branku: 24:29. Průběh utkání: 1:0.

HC Dukla Jihlava: Svoboda – Kajínek, Říha, Dundáček, Bilčík, Šidlík, Kaláb, Půža – Diviš, Skořepa, Důras – Anděl, Hubáček, Jiránek – Zeman, Seman, Čachotský – Jergl, Březina, Danišovský
Rytíři Kladno: Cikánek – Hořava, Drtina, Růžička, Repe, Ptáček, Kehar, Zelingr – Tůma, Burger, Kloz – Redlich, Přikryl, Strnad – Pekr, Machač, Tenkrát – Gratton, Zikmund, Cetkovský – Kubík

Obrovský výbuch jihlavské radosti přišel v rozhodujícím sedmém semifinále proti Kladnu ve dvanácté minutě, kdy se při vlastním oslabení trefil pohledným bekhendem Richard Diviš. S radostí ihned přispěchal obránce Jiří Říha. Druhou explozi euforie zažil Horácký zimní stadion o 48 minut později při závěrečné siréně, zápas totiž skončil výsledkem 1:0 pro Duklu. Foto: Tomáš Buksa

Následující program baráže o extraligu 2018:

1. kolo, úterý 27.3.2018:
HC Dukla Jihlava – Rytíři Kladno (17:00) - vstupenky zde.
HC Verva Litvínov – HC Energie Karlovy Vary (17:30)

2. kolo, pátek 30.3.2018:
HC Energie Karlovy Vary – HC Dukla Jihlava (17:30) - vstupenky zde
Rytíři Kladno – HC Verva Litvínov

3. kolo, neděle 1.4.2018 od 16:00:
HC Dukla Jihlava – HC Verva Litvínov - vstupenky zde
Rytíři Kladno – HC Energie Karlovy Vary